Konkurs z Tortyonline - rozstrzygnięcie 🙂
Ciasto pomarańczowo-makowe

Gdy zobaczyłam przepis na te czekoladowe ciastka z żurawiną i orzechami włoskimi na stronie Cukierni Lidla  od razu pomyślałam o Świętach Bożego Narodzenia – bo przecież one są idealne na taką okazję.

Mocno czekoladowe, z mleczną i białą czekoladą, kakao, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi – wszystko to, co w świętach najlepsze. Po ich upieczeniu stwierdzam, że następnym razem dodam do nich olejek pomarańczowy – wtedy to dopiero będzie eksplozja bożonarodzeniowych smaków 🙂

Zaletą tych ciastek (oprócz oczywiście niesamowitego smaku i różnorodności tekstury) jest ich niezwykła prostota i szybkość wykonania – spodobają się wszystkim osobom, które uważają, że nie umieją piec, albo nie mają na to czasu, a chcieliby przy okazji świąt zjeść coś pysznego 🙂

Z podanej porcji otrzymacie około 16 dużych ciastek.

Zapraszam też do wypróbowania przepisu na ciasteczka jabłkowo-żurawinowe :)

czekoladowe z żurawiną1

czekoladowe z żurawiną2

czekoladowe z żurawiną4

Czekoladowe ciasta z żurawiną i orzechami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16 sztuk
Składniki
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 30 g kakao
  • 1 jajko
  • 140 g masła (miękkiego)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g czekolady białej (posiekanej)
  • 50 g czekolady mlecznej (posiekanej)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • szczypta soli
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem trzcinowym i wanilinowym, następnie dodaj jajko.
  2. Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól. Dodaj do masy maślanej.
  3. Dokładnie wymieszaj (Masa będzie dość sztywna).
  4. Dodajemy posiekane orzechy, czekoladę białą i mleczną oraz suszoną żurawinę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładaj ciastka na blaszkę (zachowaj duże odstępy między ciastkami, bo się rozpłyną).
  6. Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu 190°C) przez 15-18 minut.
  7. Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, ale twardnieją, gdy ostygną.

 

Konkurs z Tortyonline - rozstrzygnięcie 🙂
Ciasto pomarańczowo-makowe

Related Post