Domowe nachos

Zaktualizowany: 2023 24 maja
domowe nachos

Przepis na domowe nachosy i sos guacamole

Nic nie pobije tego pysznego i prostego przepisu na szybką przekąskę, który każdy może przygotować w domu! Aby zrobić swoje własne nachos, potrzebujesz tylko kilku prostych składników – przede wszystkim mąki kukurydzianej, oliwy z oliwek oraz przypraw. Upieczone nachosy podaje z guacamole, kwaśną śmietaną lub sosem salsa, aby nadać im jeszcze więcej smaku. Zobacz mój przepis i przygotuj je na wieczorne oglądanie ulubionych seriali. Teraz możesz cieszyć się pysznymi i chrupiącymi nachos z domowego piekarnika.

nachos

Domowe nachosy przepis krok po kroku

domowe nachos

Domowe nachos przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe nachosy z mąki kukurydzianej. To świetna przekąska idealna na różne okazje.
4.42 z 77 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na ciasto na nachos:

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml wody (ciepłej )
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • chilli (, kolendra itp. – ewentualnie przyprawy do posypania)

składniki na sos guacamole:

  • 1 awokado (miękkie i dojrzałe)
  • 1 limonka
  • sól (, pieprz, chilli do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić domowe nachos krok po kroku

  • Ze wszystkich składników zagnieć ciasto – możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).
    120 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej, 120 ml wody, 45 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, chilli
  • Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
  • Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek – mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
  • Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach (termoobieg)
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić sos gaucamole:

  • Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
    1 awokado
  • Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
  • Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie – owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.
    1 limonka
  • Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
  • Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
    sól
Prywatne
Słowa kluczowe domowe nachos
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
nachos

Domowe nachosy – wskazówki

Lubię domowe wersje popularnych przysmaków, bo są dużo zdrowsze od oryginałów, a często smaczniejsze, bo możemy je zrobić „pod swój smak” :)

Dlatego, gdy wypatrzyłam przepis na domowe nachos w ulotce Tupperware, to szybko go wypróbowałam (nie potrzebowałam nawet do tego pretekstu pod postacią imprezy ;)).

Ciasto robi się bardzo szybko (potrzebujecie tylko kupić wcześniej mąkę kukurydzianą – chociaż robiłam je też na mące ryżowej).

Wychodzi z niego mnóstwo nachosów – jeśli robicie porcję tylko dla domowników, to spokojnie możecie zrobić z połowy porcji.

Jak zrobić nachos?

Z mąki pszennej i kukurydzianej, oliwy oraz wody zagniatamy elastyczne ciasto. Potem wałkujemy je bardzo cienko i tniemy na kawałki.

Potem już nam zostaje pieczenie :)

Takie domowe nachosy możecie przygotować sobie w różnych smakach – ja zrobiłam w wersji na słono oraz posypane chilli.

Świetnie będą też smakować z innymi przyprawami oraz posypane ziołami – np. kolendrą.

Z czym podać nachosy?

Do nachos podajcie ulubione sosy lub dipy – mi świetnie smakowały z prostym sosem guacamole oraz z hummusem, a mój mąż dodatkowo jadł z domowym sosem paprykowym na ostro :)

Poniżej podaję również przepis na taki prosty sos guacamole wykorzystujący tylko awokado i limonki.

Polecam również paluchy z ciasta drożdżowego – równie idealne do podgryzania :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.42 z 77 ocen
Postaw mi kawę

nachos
nachos

 

Polecane przepisy na przekąski

Jeśli lubicie w domu coś sobie przegryźć przed telewizorem, albo urządzacie właśnie jakąś imprezę, to wypróbujcie również inne moje przepisy na proste i pyszne przekąski. Ja polecam między innymi takie:

Opublikowano: 2015 15 kwietnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

29 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Domowe nachos przepis

Wszyscy lubią coś pochrupać w wolnej chwili. W sklepach znajdziemy wiele przekąsek o różnych smakach, jednak, co domowe to na pewno zdrowsze. A może zaskoczyli Cię niespodziewani goście, a nie masz w domu nic czym mógłbyś ich poczęstować? Domowe nachosy przychodzą z pomocą! Są to takie można powiedzieć chipsy, tylko w zdrowszej, domowej wersji. Nachosy to doskonała przekąska również na wieczór filmowy, grilla w ogrodzie, a także możesz je wziąć ze sobą do pracy.

Nachosy świetnie smakują w połączeniu z jakimś dipem lub sosem. Ja oprócz sosu guacamole, wykonałam paprykową pastę Htipiti, którą również się z Tobą podzieliłam. Nachosy z oba dodatkami komponują się nieziemsko.

Jak zrobić nachosy?

Przepis na nachosy nie wymaga od Ciebie wielkich zdolności, jest łatwy i szybki. Aby wykonać nachosy potrzebujesz jedynie mąki, wody, oliwy z oliwek i przypraw do smaku. Zaproś swoje dzieci do wspólnej zabawy i pokaż im, że gotowanie nie jest takie trudne! Może i one niedługo zaskoczą Cię domowym wypiekiem?

Nachosy nie zajmą Ci wiele czasu, a równie szybko przyrządzoną przekąską, która jest doskonałym zamiennikami sklepowych produktów to ekspresowe precle. Ich ogromnym atutem jest to, że nie musisz czekać na ich wyrastanie. Smakują nieziemsko!