Drożdżówki pistacjowe z malinami

Zaktualizowany: 2024 7 września
drożdżówki pistacjowe z malinami i kremem pistacjowym

Przepis na bułeczki pistacjowe z kremem pistacjowym i malinami

Przygotuj dziś ze mną rewelacyjne i pyszne drożdżówki pistacjowe. Te słodkie bułeczki pistacjanki zawijane z kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami smakują wręcz niebiańsko. Dodaj do nich przepyszny lukier malinowy przygotowany z dodatkiem malin, a nikt nie przejdzie obojętnie obok tych bułeczek! Sprawdź mój przepis krok po kroku, ze zdjęciami i filmem z przygotowań i sprawdź jak zrobić bułeczki z pistacjami, którymi zachwycisz wszystkich!

drożdżowe bułeczki z kremem pistacjowym i malinowym lukrem

Drożdżówki pistacjowe z malinami przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz słodkie i pachnące ciasta drożdżowe i smakowite drożdżówki, to koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki z pistacjami i malinami.

a tray of food on a counter

Drożdżowe bułeczki pistacjowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne i mięciutkie bułeczki drożdżowe z kremem pistacjowym, malinami i malinowym lukrem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 8 sztuk
Kalorie 371 kcal
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe

składniki na nadzienie do bułeczek

  • ok 50 g kremu pistacjowego
  • ok 30 g pistacji (posiekanych)
  • ok 100 g malin

składniki na lukier malinowy

  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 50 g malin (rozgniecionych)
  • ok 1 łyżka mleka
  • ok 20 g pistacji (posiekanych – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżówki pistacjowe z malinami krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy

    • Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz odrobinę letniego mleka – zmieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
      15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
      jak przygotować drożdże do ciasta drożdżowego
    • Dodaj resztę mleka i wymieszaj.
    • Przykryj miseczkę folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby rozczyn zaczął pracować – na około 20 min.

    Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe na bułeczki

    • W dużej misie umieść mąkę, cukier, masło w kawałkach oraz jajko.
      300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
    • Dodaj napuszony rozczyn drożdżowy.
      przygotowanie ciasta drożdżowego na bułeczki drożdżowe z pistacjami
    • Zagnieć elastyczne ciasto – ja wyrabiam je mikserem z założonym hakiem. Wyrabiam przez około 10 minut, aż ciasto ładnie odchodzi od ścianek miski, jest elastyczne i gładkie – ciasto będzie gęste.
    • Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę, aż ciasto mocno wyrośnie.

    Krok 3 – przygotuj bułeczki pistacjowe

    • Wyrośnięte ciasto wyjmij na tylko delikatnie posypany mąką blat i krótko zagnieć.
    • Rozwałkuj na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
      jak rozwałkować ciasto drożdżowe na zawijane bułeczki
    • Posmaruj wierzch ciasta kremem pistacjowym.
      ok 50 g kremu pistacjowego
      smarowanie ciasta drożdżowego kremem pistacjowym
    • Posyp ciasto posiekanymi orzechami pistacjowymi – możesz ich nie dodawać jeśli nie masz.
      ok 30 g pistacji
    • Posyp wierzch ciasta malinami.
      ok 100 g malin
      dodawanie malin i posiekanych pistacji do bułeczek pistacjowych
    • Zwiń ciasto w rulon – ja zaczynam od węższego brzegu.
      zawijanie ciasta drożdżowego na rollsy z pistacjami
    • Zaznacz ostrym nożem na cieście miejsca przecięcia bułeczek – ja najpierw zaznaczam środek, potem środki każdej połówki, a następnie jeszcze środki w każdej części.
    • Pokrój ciasto na bułeczki – polecam użycie nici – np. dentystycznej.
      jak podzielić ciasto drożdżowe na bułeczki
    • Ułóż bułeczki w większej formie (u mnie posmarowanej masłem i wysypanej mąką) albo na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
      bułeczki pistacjowe w formie przed wyrastaniem i pieczeniem
    • Przykryj je folią lub ręcznikiem i odstaw na około 30 minut aby bułeczki się napuszyły.
    • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (w trybie góra/dół).

    Krok 4 – upiecz bułeczki pistacjowe

    • Bułeczki odkryj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
    • Piecz przez około 20 minut – aż będą ładnie rumiane.
    • Bułeczki po upieczeniu ostudź.

    Krok 5 – przygotuj lukier malinowy do bułeczek

    • Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj do niego rozgniecione widelcem maliny.
      150 g cukru pudru, 50 g malin
    • Dodaj 1 łyżkę mleka i wymieszaj razem – jeśli trzeba do dodaj troszkę więcej mleka.
      ok 1 łyżka mleka
      jak zrobić lukier malinowy do drożdżówek
    • Posmaruj lukrem bułeczki.
      smarowanie bułeczek pistacjowych lukrem malinowym
    • Na koniec możesz je dodatkowo posypać posiekanymi pistacjami.
      ok 20 g pistacji
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz wskazówki pod przepisem, aby sprawdzić ewentualne zamienniki. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 371kcalWeglowodany: 58gBiałko: 8gTłuszcz: 12g
    Słowa kluczowe bułeczki z pistacjami, pistacjanki, rolsy z pistacjami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    drożdżówki pistacjowe z kremem pistacjowym i malinami

    Pistacjanki z malinami – uwagi

    Podczas przygotowań do przepisu na sernik pistacjowy i tort pistacjowy na urodziny córki nakupiłam niezłe zapasy kremu pistacjowego i zastanawiałam się jak go spożytkować. Tak wpadł mi do głowy pomysł na drożdżowe bułeczki z kremem pistacjowym. Osobiście uwielbiam wszelkie drożdżówki, a bułeczki cynamonki to jedne z moich ulubionych. Stwierdziłam więc, że pistacjanki z malinami będą strzałem w 10! Szczególnie, że połączenie malin i pistacji już tak idealnie się sprawdziło, przy moim torcie pistacjowym z malinami. Nie myśląc wiele, przygotowałam ciasto drożdżowe i upiekłam te niezwykłe bułeczki. Pochwaliłam się nimi na moim Stories i odzew był ogromny. Wszyscy się mnie pytali o przepis :) W sobotę przysiadłam do komputera i oto jest – przepis na drożdżówki z kremem pistacjowym i malinami :)

    pistachio rolls with raspberry iceing

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania bułeczek pistacjowych?

    Samo ciasto drożdżowe jest bardzo podstawowe. Po wyrobieniu jest gęste i elastyczne, co zapewnia, że ciasto można ładnie i cienko rozwałkować i zwinąć w ciasny rulon. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • drożdże – ja zawsze używam świeże drożdże, jeśli nie masz świeżych, to możesz użyć drożdże instant – wystarczy opakowanie 7 g
    • mąka pszenna – najlepsza będzie mąka typ 500 lub 550, ale ostatecznie możesz też użyć mąkę typ 450
    • mleko – u mnie to mleko 1,5%, możesz użyć o innej zawartości tłuszczu lub zastąpić mlekiem roślinnym – pamiętaj tylko o letniej i niezbyt gorącej temperaturze mleka
    • krem pistacjowy – ja użyłam krem pistacjowy kupiony w Biedronce, ten krem jest słodki i nie potrzeba już dodatkowego cukru
    • maliny – maliny do ciasta użyj świeże, a jeśli masz mrożone, to je wcześniej rozmroź i lekko odsącz
    pistacjowe drożdżówki z kremem pistacjowym i pistacjami

    Jak zrobić bułeczki pistacjowe z suszonych drożdży?

    Jeśli używasz suszonych drożdży, to nie musisz przygotowywać wstępnego rozczynu drożdżowego. Wtedy drożdże wsyp do miski z mąką i pozostałymi składnikami, wlej też mleko i wyrób elastyczne ciasto. Potem postępuj już zgodnie z poszczególnymi krokami z przepisu.

    pistacjowe bułeczki drożdżowe z malinami i malinowym lukrem

    Czy można zrobić pistacjanki bez malin?

    Oczywiście, że tak! Jeśli nie masz malin, albo za nimi nie przepadasz, to możesz z nich zrezygnować. Zawiń ciasto drożdżowe z samym kremem pistacjowym i posiekanymi pistacjami. Możesz też maliny zastąpić innymi owocami – np. borówkami. Zamiast lukru malinowego przygotuj zwykły lukier. Do cukru pudru nie dodawaj malin, tylko użyj trochę więcej mleka, aby uzyskać lekko płynny lukier.

    pistacjanki z kremem pistacjowym i malinami

    Jak przechowywać bułeczki drożdżowe z kremem pistacjowym?

    Aby bułeczki pistacjowe były dłużej świeże, to warto je przykryć folią spożywczą (jeśli są w formie do pieczenia), albo przełożyć do szczelnego pojemnika. Jak większość ciast drożdżowych tak i te pistacjanki na drugi dzień mogą być mniej miękkie niż pierwszego dnia, ale dalej smakują wybornie. Jeśli masz mikrofalówkę to możesz je bardzo łatwo odświeżyć. Wystarczy podgrzać taką bułeczkę pistacjową z malinami przez około 20-30 sekund, a stanie się znowu mięciutka i puszysta :)

    Mam nadzieję, że takie drożdżówki pistacjowe z malinami zasmakują tobie i twoim bliskim i będziesz je chętnie piec. Przy okazji polecam gorąco mój profil na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam sobie łatwo zapisać na później :)

    Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe

    Jeśli uwielbiasz domowe słodkie drożdżowe wypieki, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie słodkości, a dużo więcej na moim blogu – serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2024 9 września

    Podziel się przepisem

    5 from 2 votes (1 rating without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na bułeczki z kremem pistacjowym

    Wypróbuj mój przepis na pistacjanki z malinami. Co to są pistacjanki? To pyszne drożdżówki pistacjowe z kremem pistacjowym i posiekanymi pistacjami. Ja dodałam do bułeczek świeże maliny, które swoim kolorem pięknie kontrastowały z zielonym kremem pistacjowym i pistacjami. Gotowe bułeczki pistacjowe posmarowałam obłędnym lukrem malinowym zrobionym z dodatkiem malin. Takie bułeczki pistacjowe prezentowały się niezwykle pięknie i do tego smakowały wręcz niebiańsko. Prosty i bardzo dokładnie opisany przepis na drożdżówki pistacjowe, ze zdjęciami i filmem z przygotowań sprawia, że takie bułeczki upiecze każdy! Spróbuj koniecznie!