Czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą i orzechami laskowymi
Pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami

Rozumiem, że już przygotowaliście własne ciasto francuskie (a w zasadzie jest to ciasto francuskie drożdżowe) do domowych croissantów (kto go nie zrobił, marsz do kuchni :)).

Poza rogalikami możecie upiec z niego proste, ale za to efektowne ciasteczka – np. francuskie wiatraczki ze śliwkami.

Oczywiście możecie wykorzystać tu też kupne ciasto francuskie – jeśli jest w formie mrożonej, to trzeba go przed pieczeniem rozmrozić.

francuskie wiatraczki1

francuskie wiatraczki3

francuskie wiatraczki2

francuskie wiatraczki ze sliwkami zbiorowe

Francuskie wiatraczki ze śliwkami
 
Autor:
Składniki
  • porcja ciasta francuskiego
  • około 8 - 10 śliwek
  • około 12 zblanszowanych migdałów
  • odrobina cukru trzcinowego
  • cynamon do posypania
  • ewentualnie roztrzepane jajko do posmarowania
Wykonanie
  1. Ciasto rozwałkuj na prostokąt.
  2. Podziel go na mniej więcej równe kwadraty - mi wyszło 12 sztuk
  3. Natnij rogi kwadratów w kierunku środka. Przyklej kawałki rogów do środka ciastka tworząc wiatraczek.
  4. Teraz możesz posmarować ciastko roztrzepanym jajkiem.
  5. Na środku każdego ciastka umieść połowę śliwki (przecięciem do góry), w miejscu pestki połóż migdała.
  6. Posyp ciastka cukrem i cynamonem.
  7. Odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  8. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni, a następnie zmniejsz do 180. Piecz ciastka przez około 15 minut - aż będą rumiane.
  9. Po upieczeniu przestudź.

 

Czekoladowe ciasteczka z białą czekoladą i orzechami laskowymi
Pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami

Related Post