Mus czekoladowy
Nalewka mandarynkowa

Moja gofrownica ostatnio dogorywa i powoli zaczynam myśleć o kupnie nowej – najlepiej z dużą mocą, aby gofrem można było tłuc o stół 😉

Póki co jakoś sobie radzi, więc korzystam kiedy tylko mam czas na smażenie gofrów.

Nabrałam na nie ostatnio ochoty, bo były hitem podczas naszego urlopu na nartach – co prawda kupiliśmy tylko jednego, ale panie w karczmach na stoku mnie rozbrajały, bo namiętnie krzyczały do tłumu wygłodniałych narciarzy: „gofer z pudrem do odbioru”, że ten nieszczęsny „gofer” się mnie uczepił i sama zrobiłam trochę goferów po powrocie do domu 😉

Nie wiem, jakie dokładnie były te na stoku, ale ja upiekłam gofry maślane i myślę, że to jedne z lepszych jakie jadłam.

Zwarte, ale nie twarde, chrupiące, bardzo maślane i delikatnie słodkie – rewelacyjne nawet jedzone „na sucho” na podwieczorek 🙂

Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych gofrów (pieczonych w Philipsie 3w1).

 

gofry maślane_4bez ramki

gofry maślane_2

gofry maślane_5

gofry maślane_7

 

Gofry maślane
 
Autor:
Ilość: 9
Składniki
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • cukier waniliowy lub łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka (użyłam L)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 400 ml mleka
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj cukier puder lub ekstrakt.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy jajecznej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj (nie przejmuj się jeśli masa się zwarzy).
  4. Dodaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem - zmiksuj.
  5. Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
  6. Po usmażeniu odłóż na kratkę z piekarnika, aby gofry lekko ostygły - nie kładź gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Mus czekoladowy
Nalewka mandarynkowa

Related Post