Reklama


Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Mimo że już nowy rok, to nadal nie możemy zapominać o jedzeniu jabłek 🙂

I tak na prawdę wcale nie jest tu najważniejsze wspieranie naszego sadownictwa, ale nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Anglicy mają nawet takie przysłowie „One apple a day keeps doctor away”, czyli jabłko dziennie trzyma cię z daleka od lekarza 🙂

Najlepiej jeść je oczywiście na surowo, ale świetne są przetworzone – pieczone, duszone, czy chociażby smażone.

Dziś mam taką właśnie szybką jabłkową propozycję – smażone jabłka w cieście (to samo ciasto świetnie się sprawdzi przy innych owocach – np. przy bananach).

Takie jabłka w cieście będą świetnym śniadaniem, podwieczorkiem lub lekką kolacją – szczególnie dzieciom będą bardzo smakować 🙂

Zapraszam również na racuchy z jabłkami oraz na cynamonowe placuszki z jabłkami.

 

 

jabłka w cieście

jabłka w cieście

jabłka w cieście

 

Jabłka w cieście
 
Czas przygotowania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 4
Składniki
  • 4 duże jabłka
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Jabłka obierz i wykrój z nich gniazda nasienne.
  2. Każde pokrój w plastry o grubości około 5 mm.
  3. Zmieszaj trzepaczką wszystkie składniki ciasta.
  4. Zanurzaj w nim plastry jabłka (z obydwu stron), lekko odcieknij ciasto nad miską i smaż na patelni aż będą z obu stron rumiane.
  5. Gotowe placuszki odsącz na ręczniku papierowym.
  6. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
 

Przepis pochodzi z książki „Pyszne 25” Anny Starmach (podaję z moimi zmianami).

Related Post

Reklama

  • Dawno takich jabłek nie jadłam, pychota 🙂

%d bloggers like this: