Tort z syrenką
Orzechowe pancakesy

Jesień przyszła do nas nieodwołalnie i raczy nas swymi wspaniałymi owocami. Aż grzech z nich nie skorzystać 🙂

Dlatego dziś kolejny przepis na ciasto z owocami – bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie przepyszne.

Wyjątkowości nadaje mu ciemny cukier muscovado (który uwielbiam za nieziemski kolor oraz niebywały smak, jak nadaje wypiekom). Cynamon, jabłka i prażone orzechy laskowe dopełniają całości.

Pysznie, lekko, smakowicie – musicie koniecznie wypróbować przepis na to jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi.

Przepis na tortownicę około 20-22 cm.

P.S. Jeśli nie macie cukru dark muscovado możecie zastąpić go cukrem trzcinowym, a w ostateczności zwykłym białym (wtedy ciasto nie będzie miało takiego brązowego koloru).

z jabłkami i orzechami laskowymi5

z jabłkami i orzechami laskowymi1 - Kopia

z jabłkami i orzechami laskowymi4

z jabłkami i orzechami laskowymi2

z jabłkami i orzechami laskowymi3

 

Jesienne ciasto z jabłkami i orzechami laskowymi
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 15
Składniki
  • 50 g orzechów laskowych łuskanych
  • 75 g miękkiego masła
  • 125 g cukru dark muscovado
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 170 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, wyłóż orzechy na blachę i podpiecz je przez około 10 minut.
  2. Po tym czasie połóż orzechy na czystej ściereczce, zwiń ją i energicznie potrzyj ściereczką orzechy, tak aby zeszła z nich skórka. Orzechy posiekaj.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
  4. Utrzyj masło z cukrem, cynamonem, wanilią i mlekiem.
  5. Zmieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia.
  6. Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej, a na koniec dodaj w porcjach mąkę.
  7. Wmieszaj ¾ orzechów.
  8. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, albo wyłożonej papierem do pieczenia).
  9. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka i posyp wierzch pozostałymi orzechami.
  10. Piecz w 175 stopniach przez około 40-45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  11. Ciasto przestudź, a przed podaniem możesz polać go syropem klonowym.
Notatki
Przepis na foremkę max 22 cm średnicy.

Przepis znalazłam na stronie blogg.amelia.se.

Tort z syrenką
Orzechowe pancakesy

Related Post