Zaktualizowany: 2024 5 lutegoOpublikowano: 2016 2 maja
lemon curd 4

Przepis na aksamitny krem cytrynowy

Lemon curd to pyszny, kremowy sos cytrynowy o intensywnym smaku i aromacie. Jest idealnym dodatkiem do wielu deserów i wypieków. Można go wykorzystać jako nadzienie do ciastek, muffinek czy tarty, a także jako dodatek do naleśników, placuszków czy gofrów. Jest także doskonałym składnikiem do przygotowania tortów, pavlov, czy innych deserów wymagających kremowego i cytrynowego smaku. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że cytrynowy krem zaskakuje i zachwyca swym smakiem. Dodaj odrobinę świeżości i kwasowości do swoich wypieków dzięki kremowi cytrynowemu!

lemon curd

Lemon curd przepis krok po kroku

Jeśli potrzebujesz dodać do swojego ciasta albo deseru lekko kwaśnego akcentu i dodatkowo fajnego żółtego koloru to zrób ten cytrynowy krem z soku cytrynowego. Prosty do zrobienia krem podkręci smak każdego wypieku i deseru!

krem cytrynowy

Lemon curd przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prosty krem cytrynowy idealny do deserów i ciast.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 1 słoiczek
Kalorie 650 kcal
Składniki

składniki na lemon curd

Instrukcja
 

Jak zrobić lemon curd

  • Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody – podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
  • Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło – podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą – od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
    ok 120 ml soku z cytryny, 60 g masła, 150 g cukru
    jak zrobić lemon curd
  • Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy – energicznie wymieszaj – podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
    2 jajka, 1 żółtko
    jak zrobić krem cytrynowy do ciasta
  • Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby się pozbyć ewentualnych grudek i skórki.
    jak zrobić lemon curd
  • Odstaw lemon curd do wystudzenia – zamieszaj od czasu do czasu.
  • Przełóż krem do słoiczka – możesz go przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Notatki
Zakładam, że jedna porcja kremu to mniej więcej połowa słoiczka.
100 g lemon curd to około 260 kcal, W. 32 g, Tł. 13, B. 4g – podaję wartości przybliżone.
 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 650kcalWeglowodany: 80gBiałko: 10gTłuszcz: 33g
Słowa kluczowe cytrynowy krem, krem cytrynowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
lemon curd

Cytrynowy krem do deserów – uwagi

Lemon curd to nic innego jak krem cytrynowy :)

Świetnie nadaje się jako dodatek do deserów i różnych ciast, niektórzy używają go nawet jako smarowidło na kanapki – zastosowań znajdziecie wiele (możecie też wyjadać go po prostu łyżkami :)).

W smaku jest lekki i orzeźwiający, a do tego ma piękny słoneczny kolor.

Cytrynowy krem przygotowuje się bardzo prosto, więc zachęcam do wypróbowania przepisu – a już niedługo na blogu pojawi się przepis na ciasto w wykorzystaniem kremu :)

A taki krem przygotujecie również z innych owoców – na blogu są już przepisy na orange curd i pineapple curd (krem ananasowy – mój absolutny faworyt).

Podaję przepis na porcję około 250 ml (średni słoiczek).

Zachęcam również do obejrzenia krótkiego filmiku z przygotowań orange curd. Technika przygotowania jest taka sama jak przy kremie cytrynowym. Jeśli więc macie jakieś wątpliwości z etapów przygotowań, to filmik może je rozwiać.

lemon curd 6
lemon curd 8

Polecane przepisy na desery idealne z kremem cytrynowym

Zobaczcie gdzie możecie wykorzystać pyszny cytrynowy krem i już dziś wykorzystajcie go w swojej kuchni.

 

Podziel się przepisem