Szarlotka na kruchym spodzie
Sernik na zimno na makowym spodzie

Długo się zastanawiałam, czy publikować na blogu przepis na leniwe kluski. Nie byłam do końca pewna, czy będą tu pasowały.

W końcu stwierdziłam, że szkoda nie podzielić się tym przepisem 🙂

W moim domu wszyscy uwielbiamy leniwe w moim wykonaniu – oblepione rozpuszczonym masłem, bułką tartą, cukrem i dużą ilością cynamonu 🙂

Moja córka twierdzi, że to jej ulubione „kopytka” 😉

Od tradycyjnych kopytek leniwe różnią się w kilku punktach – te pierwsze są robione z gotowanych ziemniaków, a drugie z twarogu. Kopytka są dodatkiem „wytrawnym”, a leniwe podaje się na słodko i stanowią samodzielny posiłek, a nie dodatek do niego.

Podaję porcję rodzinną 🙂

leniwe1

leniwe2

Leniwe
 
Autor:
Składniki
leniwe:
  • 600 g twarogu pół tłustego (ja często robię z porcji 750 g)
  • około 2-2,5 szklanki mąki (jej ilość zależy od "mazistości" twarogu i lepiej dać najpierw 2 szklanki, a potem ewentualnie resztę)
  • 3 jajka
dodatkowo:
  • około 3-4 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier
  • cynamon
Wykonanie
  1. Twaróg zmiel maszynką, albo bardzo porządnie ugnieć.
  2. Dodaj mąkę i jajka - zagnieć ciasto (ciasto ma być zwarte, tak aby dało się rolować i kroić).
  3. Odkrajaj nożem kawałki ciasta, a następnie dłońmi roluj je na długie kawałki, które następnie lekko przyklep.
  4. Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm (podobnie jak robi się kopytka).
  5. Leniwe wrzuć na wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu (około 5 minut).
  6. Jeśli leniwych nie będziesz jeść od razu, to po wyjęciu z wody przelej je odrobiną oleju, aby się nie sklejały.
  7. Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą, cukier i cynamon, wymieszaj.
  8. Polej masłem leniwe.
Notatki
Ja lubię jak moje leniwe są całe oblepione bułką, więc wrzucam je na patelnię, gdzie przygotowywałam masło z bułką i krótko podgrzewam i mieszam, aby bułka doszła wszędzie 🙂

 

Szarlotka na kruchym spodzie
Sernik na zimno na makowym spodzie

Related Post