Marchewkowe pancakes
Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa

 

Przepis na tradycyjne creme brulee  już był u mnie na blogu, teraz chcę podzielić się przepisem na mini tarty creme brulee – chociaż masa jest inna niż w tradycyjnym deserze 🙂

Głównym składnikiem kremu jest tu maślanka, która nadaje ciekawy kwaskowaty smak nadzieniu.

W oryginalnym przepisie do masy idzie jeszcze sok z cytryny, ale dla mnie było by to zbyt kwaśne (i za bardzo cytrynowe ;)) dlatego użyłam zamiast soku z cytryny ekstrakt z wanilii.

Zaraz po upieczeniu masa była dość płynna, ale stężała podczas ostygania (więc nie martwcie się jeśli u Was będzie podobnie).

Przed samym podaniem tarty posypujemy odrobiną cukru trzcinowego i podgrzewamy go palnikiem gazowym.

Na koniec już tylko dekoracja ze świeżych owoców i można pałaszować 🙂

 

mini tarty creme brule4

mini tarty creme brule2

mini tarty creme brule1

mini tarty creme brule3

 

Mini tarty creme brulee
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
kruche ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła
krem:
  • 1,5 szklanki maślanki
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (bardziej czubate)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub soku z cytryny
dodatkowo:
  • 6 łyżeczek brązowego cukru
  • świeże owoce
Wykonanie
ciasto:
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - w razie potrzeby dodaj po trochu zimną wodę.
  2. Ciasto włóż do foliowego woreczki i schłódź przez co najmniej pół godziny.
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki do mini tart (6 sztuk), albo jedną dużą formę (około 26-30 cm średnicy).
  4. Foremki wstaw do lodówki na pół godziny.
krem:
  1. Maślankę, kremówkę, żółtka i cukier zmieszaj razem i podgrzej w garnku.
  2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii - dokładnie wymieszaj.
  3. Gdy krem zgęstnieje zdejmij go z ognia i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  4. Do masy dodaj masło i wymieszaj.
  5. Spody z ciasta przykryj folią aluminiową, obciąż fasolą i podpiecz przez 15 minut w 190 stopniach.
  6. Po upieczeniu zdejmij folię z fasolką, nalej do każdej foremki krem i podpiecz przez kolejne 20 minut - krem ma być jeszcze lekko luźny na środku (przy poruszeniu foremką, będzie się ruszać).
  7. W razie konieczności możesz wydłużyć trochę czas pieczenia.
  8. Tarty ostudź.
  9. Przed podaniem każdą posyp łyżeczką cukru i rozpuść go za pomocą palnika gazowego.
  10. Nałóż świeże owoce i podaj.

 

Marchewkowe pancakes
Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa

Related Post