Tort mojito z balującą panną młodą
Jabłka pieczone z orzechami

Monkey bread z bananami i czekoladą

 

ciasto z bananami

 

Monkey bread to pyszne, lepiące, cynamonowe i uzależniające kawałeczki drożdżowego ciasta oblepione skarmelizowanym cukrem.

Już to powinno zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu 🙂

Jeśli śledzicie mnie na bieżąco, to pewnie już wiecie, że zarówno ja, jak i mój mąż biegamy i nic mi nie daje takiego pawera jak właśnie pyszna drożdżówka.

Ta również została przygotowana na szczególną okazję – mój mąż biegł w warszawskim maratonie 🙂

Dla doładowania go zarówno bezpośrednio przed biegiem jak i po nim upiekłam mu właśnie monkey bread, a żeby dawał jeszcze więcej energii, to do każdego kawałeczka ciasta wpakowałam dodatkowo plasterek banana oraz połowę kostki gorzkiej czekolady (widziałam kiedyś podobne cudo na Tasty 🙂

Hmm – ja nie biegłam, ale w ramach solidarności sama zjadłam chyba z 1/3 tej drożdżówki – no cóż na prawdę trudno się od niej oderwać – szczególnie od jeszcze takiej cieplutkiej 😀

Możecie sobie zrobić wersję wzbogaconą o banany i czekoladę, albo podstawową – bez tych dodatków.

I jeszcze jedna uwaga – foremkę z drożdżówką proponuję postawić w większej blaszce, bo może wyciekać podczas pieczenia, a nawet uciekać – mi się oderwały dwie bułeczki i spadły na dół.

Ps. Zachęcam też do wypróbowania przepisu na odrywaną drożdżówkę bananową 🙂

 

drożdżówka z bananami

 

monkey bread z czekoladą

 

monkey bread

 

monkey bread

 

małpi chlebek

 

monkey bread

 

ciasto drożdżowe odrywane

 

ciasto drożdżowe z bananami

 

Monkey bread z bananami i czekoladą
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • 2 duże jajka
  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
dodatkowo:
  • 110 + 60 g masła
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • około 300 g brązowego cukru
  • 2 twardsze banany pokrojone w plastry
  • tabliczka gorzkiej czekolady (każdą kostkę przekrój na pół)
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
  2. W dużej misie umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Miskę z gotowym ciastem przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  5. Rozpuść 110 g masła, cukier zmieszaj z cynamonem.
  6. Z ciasta odrywaj kawałki ciasta, lekko rozciągaj je w dłoniach na kształt placka, na każdym ułóż plasterek banana oraz kawałek czekolady, sklej ciasto i ukształtuj w kulkę, zamocz w rozpuszczonym maśle, a następnie obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu.
  7. Gotowe kuleczki układaj w dużej formie do babki wysmarowanej masłem.
  8. Gdy wykorzystasz całe ciasto, to do pozostałego cukru dodaj resztę masła oraz dodatkowe 60 g rozpuszczonego masła - zmieszaj razem i polej nim wierzch ciasta.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut.
  10. Po upieczeniu ostaw ciasto na około 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto na kratkę.

 

Przy wpisie posiłkowałam się tym przepisem.

Tort mojito z balującą panną młodą
Jabłka pieczone z orzechami

Related Post