Deser limonkowo-cytrynowy
Odwrócone ciasto owocowe

Muffinki marchewkowe

babeczki z marchewką

 

Przepis na te muffinki marchewkowe znalazłam w książce Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” i od razu mi się spodobał, a babeczki po prostu pokochałam. Są bardzo smaczne, wilgotne, mięciutkie i nawet po kilku dniach (jakieś pojedyncze sztuki zostały) nie wysychają.

Można je udekorować lukrem twarogowym (również z przepisu tej autorki) i posypać po wierzchu cynamonem, albo posiekanymi orzechami.

Babeczki wychodzą po prostu przepyszne i trudno się im oprzeć – spróbujcie koniecznie 😀

Możecie też takie babeczki (bez kremu) spakować dzieciom do szkoły i będziecie mieć pewność, że zjedzą coś dobrego – zresztą do pracy też trzeba je koniecznie wziąć 😉

Z podanej porcji wychodzi około 14 sporych babeczek (miałam duże papilotki i nakładałam do 3/4 wysokości).

ciasto marchewkowe

 

babeczki z marchewką

 

babeczki z orzechami

 

babeczki marchewkowe

 

babeczki marchewkowe

 

A tu moje pierwsze zdjęcia tych babeczek 🙂

 

 

 

 

 

 

Muffinki marchewkowe
 
Autor:
Ilość: ok 18 sztuk
Składniki
składniki babeczek:
  • 175 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu (plus odrobina do posypania babeczek po upieczeniu)
  • 2 jajka
  • 200 g brązowego cukru (można też użyć zwykły)
  • 175 g oleju z orzeszków ziemnych (ja z braku użyłam zwykłego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cienko pokrojonej marmolady
  • 50 g uprażonych orzechów włoskich
  • 175 g startej marchwi (mniej więcej 2 średnie marchewki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 białko
lukier twarogowy składniki:
  • 450g kremowego twarogu
  • 2-3 czubate łyżki miodu
Wykonanie
wykonanie babeczek:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. Ubij jajka z cukrem, dodaj olej, wanilię i marmoladę, dodaj orzechy, startą na małych oczkach marchewkę i wiórki kokosowe, wymieszaj.
  4. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj.
  5. Białko ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
  6. Napełnij papilotki do ⅔ wysokości.
  7. Piecz przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy są upieczone.
  8. Odstaw do przestudzenia.
wykonanie lukru:
  1. Ubij składniki w misce, aż powstanie gładka masa. Miodu daj do smaku 🙂
  2. Masą napełnij worek cukierniczy lub gruby woreczek i nałóż na babeczki.
  3. Całość oprósz cynamonem.
Notatki
Zamiast marmolady możesz użyć dowolny dżem. Robiłam też wersję babeczek bez tego dodatkowego białka. Wtedy żółtka z dwóch jajek oddzieliłam od białek (białka ubiłam oddzielnie) i żółtka zmieszałam z mokrymi składnikami i cukrem, potem połączyłam z suchymi składnikami i marchewką, a na koniec delikatnie wmieszałam pianę z dwóch jajek.

Deser limonkowo-cytrynowy
Odwrócone ciasto owocowe

Related Post