Lody na piwie Fortuna 🙂
Lemoniada ogórkowa z cytryną

Powiem tak, odwrócone ciasto z morelami, to sama przyjemność – jest lekkie, przepyszne, mocno owocowe i zachwycające w swoim wyglądzie 🙂

Morele lekko się karmelizują i miękną, przez co rozpływają się w ustach, płatki migdałowe nadają zaś chrupkość.

Pomarańczowy miąższ owoców wygląda wręcz obłędnie (a jeśli dodatkowo posmarujecie go odrobiną podgrzanego miodu, to owoce nabiorą połysku) i siedząc na balkonie można poczuć się jak w rozgrzanej słońcem Toskanii 🙂

Najlepiej zjeść jeszcze ciepły kawałek z gałką lodów – będziecie w niebie 🙂

odwrócone ciasto z morelami_2

odwrócone ciasto z morelami_9

odwrócone ciasto z morelami_4

odwrócone ciasto z morelami_6

odwrócone ciasto z morelami_5

 

Odwrócone ciasto z morelami
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
sos:
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
ciasto:
  • 1.5 szklanki mąki
  • pół szklanki migdałów - najpierw podpraż je na patelni, a potem zmiksuj lub zmiel
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • odrobina aromatu migdałowego
  • pół szklanki lekko ciepłego mleka
dodatkowo:
  • 6-8 sporych moreli
  • garść płatków lub słupków migdałowych
Wykonanie
sos:
  1. Wszystkie składniki sosu umieść w rondelku i podgrzej, aż się rozpuszczą i połączą.
  2. Formę do ciasta o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Wylej sos na dno i kolistymi ruchami foremki rozprowadź go po dnie.
  4. Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż je na dnie foremki przecięciem do dołu.
  5. Przestrzenie między morelami wypełnij płatkami lub słupkami migdałowymi.
ciasto:
  1. Masło zmiksuj z cukrem, aż będzie białe i puszyste,
  2. Dodaj do niego aromat migdałowy.
  3. Mąkę zmieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.
  4. Do masy jajecznej dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mieszaniny mącznej.
  5. Krótko zmiksuj i powtórz czynności z drugim jajkiem.
  6. Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj.
  7. Wyłóż ciasto na wierzch owoców i wyrównaj.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  9. Po upieczeniu odstaw ciasto na około 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmij je na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.

 

Przepis znalazłam na tej stronie.

Lody na piwie Fortuna 🙂
Lemoniada ogórkowa z cytryną

Related Post