Francuskie wiatraczki ze śliwkami
Tort Pingwiny z Madagaskaru

Musicie przyznać, że pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi brzmi intrygująco 🙂

Powiem Wam, że ona również smakuje intrygująco 🙂 Tradycyjna pizza z pieczarkami i szynką może się „schować”.

Danie jest słone i wyraziste, a jednocześnie słodkie dzięki figom. Wisienką na torcie są tu orzechy włoskie – aromatyczne i chrupiące od pieczenia.

Taką pizzę możecie spokojnie podać na spotkaniu ze znajomymi – jeśli oczywiście chcielibyście się nią podzielić 🙂

Do jej przygotowania potrzebujecie porcję ciasta drożdżowego – tutaj znajdziecie przepis.

Podane składniki są na jedną dużą pizzę.

Dziś dla odmiany prezentuję zdjęcia „przed” i „po” upieczeniu 🙂

pizza z figami4

pizza z figami3

pizza z figami2

Pizza z figami, serem pleśniowym i orzechami
 
Autor:
Składniki
sos śmietanowy:
  • małe opakowanie śmietany 18 % (jeśli macie mniej procentową, to można dodać do niej łyżkę majonezu)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka mąki pszennej rozpuszczona w odrobinie wody
nadzienie:
  • 3 figi
  • 100 g sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • około 100 g mozzarelli
  • odrobina świeżego lub suszonego tymianku
Wykonanie
  1. Podgrzej śmietanę w rondelku, przypraw solą i pieprzem (ewentualnie możesz dodać trochę majonezu), dodaj mąkę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszaj.
  2. Na przygotowany blat pizzy wyłóż przestudzony sos śmietanowy.
  3. Połóż mozzarellę w kawałkach, na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki figi (razem ze skórką).
  4. Pokrusz ser pleśniowy, posyp wierzch orzechami włoskimi i tymiankiem.
  5. Piekarnik rozgrzej do jak najwyższej temperatury (chociaż do 250 stopni). Piecz pizzę przez około 10 minut - aż do zrumienienia brzegów.
  6. Podawaj od razu po upieczeniu.

 

Czas na Pizzę!!

Francuskie wiatraczki ze śliwkami
Tort Pingwiny z Madagaskaru

Related Post