Makaron z kurkami i szpinakiem
Pieczone naleśniki z serem

ciasto z malinami i kremem 3

 

Proste ciasto z malinami i kremem upiekłam na bazie biszkoptu królowej Wiktorii, który pojawił się już wcześniej na blogu.

Ten biszkopt dzięki sporej ilości masła miej się wysusza niż tradycyjny biszkopt i nie potrzebuje dodatkowego nasączania. Jest bardziej zwarty i cięższy, więc dobrze utrzymuje ciężar kremu i owoców i się nie deformuje pod nimi.

Tym razem upiekłam ciasto w foremce keksowej zamiast tradycyjnej okrągłej tortownicy, a do samego ciasta dodałam małe kawałki malin, które wyglądały potem jak piegi 😀

Do przełożenia użyłam kremu z ubitego mleczka kokosowego i serka mascarpone, do tego dałam frużelinę malinową i mnóstwo świeżych owoców.

Tak wyszło mi pyszne, letnie ciasto – bardzo kolorowe i apetyczne 🙂

Ps. Zamiast mleczka kokosowego możecie użyć zwykłą śmietanę kremówkę.

ciasto z malinami i kremem 2

 

ciasto z malinami i kremem 5

 

ciasto z malinami i kremem wspolne

 

ciasto z malinami i kremem 6

 

ciasto z malinami i kremem 7

 

ciasto z malinami i kremem 9

 

ciasto z malinami i kremem 11

 

ciasto z malinami i kremem 12

 

Proste ciasto z malinami i kremem
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 50 g mrożonych malin
frużelina malinowa:
  • 100 g malin
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
krem:
  • pół puszki bardzo zimnego mleczka kokosowego (użyłam puszkę o pojemności 425 ml)
  • 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 60 g serka mascarpone
dodatkowo:
  • świeże owoce do dekoracji
Wykonanie
biszkopt:
  1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą białą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masła dodaj pojedynczo jajka, po każdym wsyp łyżkę mąki.
  4. Na koniec wsyp resztę mąki i krótko wymieszaj.
  5. Zamrożone maliny włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij je na cząstki przez kilkukrotne uderzeniem wałkiem do ciasta.
  6. Wsyp maliny do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23 cm.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
frużelina:
  1. Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i krótko podgrzej - tak aby maliny się delikatnie rozpadły - w razie konieczności możesz dodać odrobinę wody.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody, dodaj do niej trochę soku wytworzonego z malin, zamieszaj i całość wlej do owoców - energicznie zamieszaj.
  3. Gdy maliny zgęstnieją zdejmij je z ognia i wystudź.
krem:
  1. Mocno schłodzone mleczko kokosowe ubij mikserem na dużych obrotach (zamiast mleczka możesz użyć śmietanę kremówkę - około 200 ml), w trakcie dodaj serek mascarpone i miksuj przez kilka minut.
wykończenie:
  1. Ciasto przekrój na dwie części, nałóż na spodnią część połowę kremu, na niego wyłóż frużelinę, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  2. Nałóż na wierzch ciasta resztę kremu, a na nim ułóż owoce.

 

Makaron z kurkami i szpinakiem
Pieczone naleśniki z serem

Related Post