Rabarbar pod kruszonką (crumble)
Gofry twarogowe

Z wiosną zaczyna mnie nachodzić większa ochota na serniki na zimno i dziś właśnie mam dla Was taką propozycję 🙂

Po suflecie rabarbarowym bardzo spodobało się mi połączenie rabarbaru i borówek, więc ponownie postawiłam na ten duet.

Zapraszam na sernik rabarbarowo-borówkowy – oczywiście na zimno.

Chociaż ciasto nieźle chłodzi, to jednocześnie pozostawia po sobie pragnienie kolejnego kawałka 🙂

Sernik w smaku jest mocno owocowy i lekko kwaskowaty, a swój wyrazisty kolor zawdzięcza borówkom (użyłam mrożone owoce).

Na spód wykorzystałam ciasteczka owsiane, które świetnie się skomponowały z owocowym sernikiem.

Całość wieńczy galaretka jagodowa i borówki.

Lekko, pysznie, mocno owocowo i do tego sernik wygląda bajecznie 😉

Zrobiłam go w foremce o średnicy 22 cm, ale okazało się, że mam za dużo masy i wystarczyło jej na napełnienie trzech pucharków do lodów, więc proponuję przygotowanie go w większej foremce (przepis na spód ciasteczkowy podam na większą foremkę).

sernik rabarbarowo-borówkowy_1

sernik rabarbarowo-borówkowy_3

sernik rabarbarowo-borówkowy_5

sernik rabarbarowo-borówkowy_instagram

Sernik rabarbarowo-borówkowy
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 180 ciastek (użyłam owsiane)
  • około 75 g rozpuszczonego masła
masa owocowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 150 g borówek (mogą być mrożone)
  • 100 g cukru
  • woda
masa serowa:
  • gotowa masa owocowa (schłodzona)
  • 1 kg twarogu
  • 250 g cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 9 łyżek wody (do żelatyny)
  • 250 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
  • borówki do dekoracji
  • galaretka owocowa
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj, albo mocno pokrusz, dodaj do nich rozpuszczone masło i wymieszaj.
  2. Wyłóż ciasteczkami dno tortownicy o średnicy 26 cm.
masa owocowa:
  1. Rabarbar pokrój w plastry, włóż do garnka, dodaj borówki i zasyp owoce cukrem.
  2. Wlej wodę - tyle aby zakryć dno (w razie konieczności dolewaj wodę).
  3. Gotuj owoce, aż zmiękną i się rozpadną - możesz je na koniec zmiksować blenderem.
  4. Gotową masę wystudź.
sernik:
  1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
  2. W misie miksera umieść twaróg, cukier oraz ostudzone owoce.
  3. Zmiksuj do połączenia składników.
  4. Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce, dodaj do niej 2-3 łyżki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
  5. Dolej żelatynę do masy serowej i zmiksuj.
  6. Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż sernik na spód z ciasteczek i schłódź w lodówce.
  8. W międzyczasie przygotuj galaretkę owocową, gdy zacznie tężeć wylej ją na schłodzony sernik i dodaj borówki.
  9. Schłódź sernik z lodówce do momentu stężenia galaretki. .

 

Przepis własny.

Rabarbar pod kruszonką (crumble)
Gofry twarogowe

Related Post