Sernik zebra
Przepis na sernik zebra czekoladowo-waniliowy
Odkryj przepis na sernik zebra czekoladowo-waniliowy – delikatne połączenie wanilii i czekolady w charakterystyczne paski, które zachwycą podniebienie. Ten klasyczny sernik zaskakuje nie tylko smakiem, ale także wyglądem, tworząc efektowne wzory. Dzięki prostej recepturze i kilku podstawowym składnikom, przygotowanie tego deseru staje się przyjemnością nawet dla początkujących kucharzy. Spróbuj tego przepisu już dziś i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem i wyglądem sernika zebra!
Spis treści
Sernik zebra przepis krok po kroku
Jeśli lubisz serniki i lubisz niezwykłe i nietypowe ich wydania, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Sernik zebra przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na masę sernikową do sernika zebra
- 1 kg twarogu sernikowego ((użyłam twarogu w wiaderku firmy Piątnica))
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 4 jajka (rozmiar L)
- aromat (do smaku – dowolny ulubiony )
składniki na masę czekoladową do sernika
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 30 g migdałów (mielonych )
- około 120 ml mleka (- do nadania konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić sernik zebra w paski
- Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misce i krótko zmiksuj.1 kg twarogu sernikowego, 200 g cukru, 4 jajka, aromat
- Czekoladę rozpuść razem z masłem i odstaw do wystudzenia.200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę.3 jajka, 200 g cukru
- Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmieszaj.
- Dodaj mąkę zmieszaną z migdałami i zmiksuj.120 g mąki pszennej, 30 g migdałów
- Jeśli ciasto czekoladowe jest zbyt gęste – powinno być lekko lejące (ale nieco gęstsze od masy sernikowej), to dodaj mleko i wymieszaj (ja dodałam około pół szklanki).około 120 ml mleka
- Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami.
- Nalewaj na zmianę na środek foremki po trochu masy sernikowej i masy czekoladowej (masy będą się rozpływać i tworzyć warstwy).
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (w trybie góra/dół).
- Piecz ciasto przez 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik otwórz, a ciasto zostaw w środku do wystudzenia.
- Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin – a najlepiej przez noc.
- Przed podaniem udekoruj polewą z rozpuszczonej czekolady.
Prywatne
Sernik czekoladowo-waniliowy zebra – uwagi
Dziś będzie sernik zebra. Ciasto inspirowane tradycyjną babką popularną w czasach mojej młodości (przepis na taką zebrę również znajdziecie na blogu :) Sernik w paski upieczony jest z masy sernikowej i czekoladowego ciasta, które nalewa się naprzemiennie do foremki – dzięki temu w cieście tworzą się piękne paski.
Przepis na ciasto wzięłam w końcu od siostry, która robi je na prawie wszystkie święta (chociaż wprowadziłam trochę swoich modyfikacji – jak zwykle zresztą). Sernik polecam wszystkim – szczególnie na nadchodzące święta wielkanocne – będzie się rewelacyjnie prezentował na świątecznym stole.
Przepis jest na dużą tortownicę – użyłam taką o średnicy 26 cm.
Polecam wam również inne przepisy na serniki z mojego bloga.
Polecane przepisy na serniki z czekoladą
Jeśli lubisz połączenia sernika i czekolady, albo czekoladowego ciasta, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na pyszny sernik z ciastem czekoladowym. Na blogu jest przepis na sernik Izaura, który też jest połączeniem ciasta czekoladowego i sernika. Tu za to sernik wylany jest na zmianę z ciastem czekoladowym i tworzy charakterystyczne paski jak w cieście zebra. Masę sernikową nalewamy na zmianę z ciastem czekoladowym i w ten sposób powstają paski w serniku. Dzięki ciastu czekoladowemu z czekoladą ten sernik brownie smakuje wyśmienicie. Moja siostra robi go praktycznie na wszystkie święta i zawsze szybko znika. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Ciasto zebra cieszy się dużą popularnością na blogu i mam nadzieję, że ten sernik w paski zebry również przypadnie wam do gustu. Taki czekoladowy sernik możecie przygotować na święta, ale również na weekend. Wypróbujcie mój przepis krok po kroku i upieczcie czekoladowy sernik zebra. Polecam wam także inne moje przepisy na serniki.
18 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Sernik zebra przepis
Sernik jak zebra przepis
Pyszny, ciężki serniczek Dla mnie to taka udana wersja seenikbrownie
Robiłam dzisiaj, wyszedł cudownie pyszny ale 20 minut dłużej w piekarniku siedział
Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)
No i wyszedł mi zakalec :( Na zewnątrz w kręgu dopieczone, w środku surowe ciasto :( i po niespodziance…
:( a sprawdzałaś patyczkiem po upieczeniu?
Mam pytanie dotyczące polewy. Jak ją zrobić? Wystarczy rozpuścić czekoladę czy jest jakiś trik? I kiedy ją nałożyć? Po chłodzeniu w lodówce? Chcę upiec to jutro na urodziny mojej mamy. Nie robiłam nigdy polewy.
Możesz rozpuścić samą czekoladę i nią polać ciasto – jeszcze przed schładzaniem w lodówce. Sama czekolada będzie twarda na serniku – jeśli chcesz, aby była lekko miękka to rozpuść ją np. ze śmietaną kremówką – około 50 ml na 100 g czekolady mlecznej, jeśli nie masz kremówki, to dodaj do czekolady mleko i tak rozpuść.
Upieklem ale nie wiem dlaczego taki mokry wyszedł :( dodałem zamiast migdałów wiórki kokosowe. Pozdrawiam Dziękuję za przepis.
Hmm, też nie wiem. On jest taki bardziej zwarty niż mokry
Mdzien dobry,
Czy ten sernik ma być pieczony w kąpieli wodnej? Czy nie opadnie? Posiadam blasze kwadratowa 25 na 25 cm pozdrawiam
Ja go nie piekłam w kąpieli wodnej. Pieczemy go w niższej temperaturze – 150 stopni, za to dłużej – wtedy sernik nie rośnie tak gwałtownie, więc również nie opada. Możesz zrobić w takiej foremce – najwyżej będzie trochę niższy :)
Pani Beata dzis będę robić ten sernik :) klasyczny mi wychodzi bez spodu i smietankowy :) mam nadzieje , ze te sie uda i przepis pofrunie dalej w swiat :)
Nie Pani – tylko Beata :) mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze i ciasto zasmakuje :)
Czy mozna nie dodawac migdałów? Alnp cos zamiast nich?
Oczywiście możesz z nich zupełnie zrezygnować – wtedy też masa czekoladowa będzie luźniejsza i nie będziesz musiała dodawać mleka. Ewentualnie możesz mielone migdały zastąpić mielonymi orzechami – np. leśnymi.
Bardzo się cieszę, że bułeczki ci zasmakowały :) Pozdrawiam serdecznie, Beata
prezentuje się wybornie!
Sernik wygląda fantastycznie:)