Ciasto snickers
Dyniowe ciasto z kruszonką

Soczysty kurczak w papryce z sosem

 

paprykowy kurczak

 

Soczysty kurczak w cieście z dużą ilości papryki, do tego sos podobny do beszamelowego to przepis na udany i pyszny obiad 🙂

Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu pierś z kurczaka jest soczysta, wilgotna i mega pyszna – możecie zapomnieć o kotlecie suchym na wiór 😉

Sekretem jest krótkie podsmażenie mięsa, a następnie jego upieczenie w piekarniku – pod przykryciem.

Ja swojego kurczaka pokroiłam na mniejsze porcje – oddzieliłam polędwiczki, a całą pierś przekroiłam wzdłuż na dwie części, potem go marynowałam przez kilka godzin (możecie kurczaka do marynaty wrzucić wieczorem i po powrocie z pracy robicie resztę).

Podałam go z prostymi gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych pomidorów z czerwoną cebulą.

Ten kurczak świetnie nadaje się również na drugi dzień – pogrzałam go jedynie na patelni grillowej i wyszedł rewelacyjny – mój mąż stwierdził, że był podobny do kurczaka z KFC 😀

Wypróbujcie też inne przepisy na kurczaka 🙂

 

soczysty kurczak w papryce

 

kurczak w cieście

 

soczysty kurczak w papryce

 

kurczak w cieście

 

Soczysty kurczak w papryce
 
Autor:
Składniki
kurczak:
  • 2 piersi z kurczaka (moje były spore, więc podzieliłam je na kawałki)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
panierka:
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
sos:
  • 40 g masła
  • około 25 g panierki (tej powyżej)
  • 2 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
kurczak:
  1. Jeśli piersi są duże, to możesz je podzielić na mniejsze porcje.
  2. Jajko rozmieszaj, dodaj przyprawy, zmieszaj i przelej do grubego foliowego woreczka.
  3. Włóż piersi do jajka, worek zamknij, a całość wymiętoś, aby piersi pokryły się marynatą 😉
  4. Schowaj kurczaka do lodówki na kilka godzin (może być nawet na całą noc).
panierka:
  1. W głębokiej misce zmieszaj razem wszystkie składniki.
  2. Piersi z kurczaka obtocz w mące i podsmaż krótko na rozgrzanej patelni - tylko do zrumienienia.
  3. Przełóż piersi do lekko posmarowanej tłuszczem foremki żaroodpornej.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut - zależy jak grube były piersi (foremkę z kurczakiem przykryj do pieczenia folią aluminiową, w której zrób kilka dziurek).
sos:
  1. W rondelku rozpuść masło, dodaj pozostałą po kurczaku mąkę z panierki (tak mniej więcej 2 łyżki), zmieszaj.
  2. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje - dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki.
  3. Gotowe piersi polej sosem, podaj z ulubionymi dodatkami.

 

Inspiracja – Chef in Training

Ciasto snickers
Dyniowe ciasto z kruszonką

Related Post