Kruche babeczki z truskawkami
Perskie ciasto różane

sugar cookies ms 9

 

Sugar cookies to takie słodkie maślane ciasteczka – podczas pieczenia zachowują swój kształt, więc świetnie nadają się do zdobienia 🙂

Ale i bez zdobienia są pyszne – szczególnie jeśli je dodatkowo zaromatyzujecie – ja do swoich dodałam sok i skórkę z cytryny 🙂

Na blogu jest już jeden przepis na sugar cookies, dziś podaję przepis Marthy Stewart z książki „Cookies”.

Możecie przygotować ciastka z jednego i drugiego przepisu i wybrać, który jest lepszy 🙂

Martha jak zwykle podaje „końskie” porcje przepisów – tak jest też i tym razem – z tej porcji otrzymacie 4 blachy ciasteczek 🙂

Ps. Jeśli nie lubicie cytryny, to możecie ją zamienić na np. pomarańczę, wanilię, albo dodać np. aromat migdałowy 🙂

sugar cookies ms 4

 

sugar cookies ms 2

 

sugar cookies ms 5

 

sugar cookies ms 8

 

sugar cookies ms 10

 

Sugar cookies wg Marthy Stewart
 
Autor:
Składniki
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duża jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka starga z jednej cytryny
Wykonanie
  1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Ma masy maślanej dodaj skórkę i sok z cytryny oraz pojedynczo jajka.
  4. Zmniejsz obroty i dodawaj po trochu mąkę.
  5. Jeśli mikser będzie miał problemy z wyrobieniem ciasta, to resztę ciasta wyrób ręcznie.
  6. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę - ciasto możesz przygotować wcześniej i przechować je nawet kilka dni w lodówce.
  7. Schłodzone ciasto podziel na mniejsze części i każdą cienko rozwałkuj - foremkami wycinaj ciastka.
  8. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz w 160 stopniach przez około 15-18 minut - aż będą ładnie rumiane.
  10. Po upieczeniu ostudź.

 

Kruche babeczki z truskawkami
Perskie ciasto różane

Related Post