Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa
Chleb bazyliowy

 

Po wrzuceniu na facebooka zdjęcia z suszenia pomidorów pojawiły się Wasze głosy z prośbą o przepis 🙂

Pomidorki już mam wszystkie „przerobione” i „siedzące” w słoiczkach, więc śpieszę z przepisem, abyście również mogli sobie przygotować zimowy zapasik 🙂

Najważniejsza sprawa to pomidory – ja kupiłam swoje na ryneczku – najlepsza odmiana to tak zwane pomidory polne (przynajmniej u mnie tak się nazywają), albo pelati. Są to pomidory podłużne i wąskie – długość może być tak nawet około 7-8 cm, z małą ilością pestek, za to mięsiste (jak się podpytacie, które pomidory będą najlepsze do suszenia, to sprzedawca podpowie).

Pomidorom usuwamy środek (niektórzy wykorzystują go na zupę pomidorową :)) i suszymy je albo w piekarniku (100 stopni z termoobiegiem, przez około 4-5 godzin), albo w suszarce do warzyw i owoców (u mnie było to dwa dni, w sumie kilkanaście godzin suszenia).

Nie suszymy ich na tzw. „wiór”, tylko do momentu aż stracą wilgotność, ale będą wciąż dość elastyczne.

Ususzone pomidorki wkładamy do słoików razem z czosnkiem (użyłam po dwa ząbki na słoiczek) i ziołami – bazylia, oregano, tymianek itp. i zalewamy gorącym olejem (użyłam rzepakowy) – trzeba to zrobić ostrożnie, aby się nie poparzyć.

Suszone pomidory w oleju gotowe 🙂

Z pięciu kilogramów pomidorów wyszło mi 8 słoiczków (pojemność dżemowa – około 300 g).

suszone pomidory w oleju

suszone pomidory

suszone pomidory w oleju

Przepis na suszone pomidory

Suszone pomidory w oleju
 
Autor:
Składniki
  • 5 kg pomidorów polnych (pelati)
  • około 1,3-1,5 l oleju
  • około 16 ząbków czosnku
  • świeże lub suszone zioła - bazylia, oregano, tymianek
Wykonanie
  1. Pomidory umyj, przekrój na pół i małą łyżeczką wyskrob środek - możesz wykorzystać miąższ do ugotowania zupy pomidorowej.
  2. Pomidory ułóż skórką do dołu na dużej blaszce z piekarnika lub tacy suszarki do warzyw (ułóż warzywa ściśle, bo w trakcie będą się kurczyć) i posyp ziołami.
  3. Susz pomidory w piekarniku w temperaturze 100 stopni na włączonym termoobiegu przez około 5 godzin (możesz suszyć kilka blach na raz - w trakcie zmieniaj położenie blach.
  4. Jeśli pomidory suszysz w suszarce (jak ja), to susz je przez dwa dni w sumie przez kilkanaście godzin - jeśli jest duża wilgotność powietrza - to pomidory będą schły dłużej.
  5. Kiedy pomidory stana się elastyczne należy przewrócić je i wyprostować (podczas suszenia będą się skręcać). Zapobiegnie to tworzeniu długich ale wąskich pomidorów a otrzymamy ładne plasterki 🙂
  6. Słoiki wyparz wrzącą wodą, albo pogrzej w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach.
  7. Olej pogrzej aż będzie gorący - najlepiej do temperatury 120 stopni - gdy olej zaczyna dymić, to znaczy, że jest już za gorący - wtedy go ostudź, albo dolej trochę zimnego oleju.
  8. Do każdego słoika włóż po jednym, dwóch ząbkach czosnku, możesz też dodać zioła.
  9. Włóż pomidory do słoików i zalej gorącym olejem (jeśli olej będzie za gorący, to pomidory zaczną się smażyć - mocno to im nie zaszkodzi, ale lepiej aby olej był odrobinę chłodniejszy).
  10. Słoiki od razu zakręć i postaw zakrętką do dołu aż do wystudzenia.

 

Przepis własny.

Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa
Chleb bazyliowy

Related Post