Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
Babeczki dyniowe

Miałam ostatnio trochę dyni, więc postanowiłam upiec z niej ciasto. Chciałam wypróbować przepis na tartę dyniową z musem dyniowym, zapiekaną z sosem toffi i orzechami włoskimi – nie muszę dodawać, że głównie kusił mnie tu ten sos z orzechami 🙂

Najpierw przygotowałam sobie dzień wcześniej mus dyniowy. Sam z siebie był smaczny, ale jakoś nie do końca mi pasował. Trochę się obawiałam, że po upieczeniu nie będzie lepiej, ale na szczęście bardzo się pomyliłam 🙂 Ciasto wyszło baaaaaardzo smaczne i trudno było poprzestać na jednym kawałku do kawy 🙂 Mogę go z całego serca polecić 🙂

Ja upiekłam go w formce do tarty o średnicy 28 cm. Można też wykorzystać zwykłą tortownicę lub blaszkę kwadratową.

 

 

 

 

 

 

Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 300 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • odrobina ciepłego mleka (tylko tyle ile trzeba uzyskania odpowiedniej konsystencji)
składniki nadzienia:
  • pół średniej dyni - 1-1,5 kg
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru i soli
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków (ja nie dałam, bo nie lubię goździków)
składniki sosu:
  • 200 g mlecznych karmelków albo toffi
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Z podanych składników (oprócz mleka) zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się dobrze połączyć, to dodaj po trochu ciepłego mleka.
  2. Gdy ciasto będzie gładkie uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.
  3. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (aby móc wykleić też boki) i wyklej nim foremkę.
  4. Ciasto nakłuj, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem albo fasolą.
  5. Ciasto podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie ostudź.
wykonanie nadzienia:
  1. Z dynią jest trochę zabawy, dlatego dobrze jest przygotować ją wcześniej i przechować w lodówce do momentu pieczenia ciasta 🙂
  2. Oczyść dynię z pestek i włókieniek. Proponuję ci nie odcinać od razu skórki, tylko gotować całe kawałki. Gdy miąższ jest już miękki zlej wodę i oddziel miąższ od skórki (teraz pójdzie to bardzo łatwo :)).
  3. Dynię zmiksuj, albo przeciśnij przez praskę do ziemniaków i odciśnij nadmiar wody.
  4. Do przestudzonej dyni dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  5. Nadzienie nałóź na podpieczony spód i zapiecz w 200 stopniach przez 15 minut. W tym czasie przygotuj sos toffi.
wykonanie sosu toffi:
  1. Zagotuj mleko i rozpuść w nim cukierki. Wrzuć orzechy i wymieszaj.
  2. Sos będzie płynny, więc ostrożnie wylej go na ciasto - raczej nie zmieści się cały (mi się nie zmieścił), więc jego resztę zostaw do polewania ciasta przy podawaniu 🙂
  3. Ciasto z polewą piecz jeszcze około 30 minut w 180 stopniach - uważaj, aby sos się nie przypalił.
  4. Podawaj po przestudzeniu.

Ten przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Pyszne ciasta i ciasteczka”.

Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą
Babeczki dyniowe

Related Post