Ciasteczka sernikowe
Wesołych Świąt !

Tarty nie są tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym, ale to nie znaczy, że trzeba je z tego powodu dyskryminować 🙂

Dlatego dziś będzie przepyszna tarta serowa z żurawinami.

Mamy tu delikatne kruche ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, kremową masę sernikową z serka mascarpone i żurawiny w sosie.

Mieszanka smaków jest niebywała – delikatny smak masy serowej świetnie się komponuje z wyrazistą żurawiną, która dodaje ciastu „charakteru”.

Tarta jest przepyszna, a do tego doskonale się prezentuje 🙂

Myślę, że zrobi furorę na każdym świątecznym stole.

tarta z serem i żurawinami3

tarta z serem i żurawinami1

tarta z serem i żurawinami4

tarta z serem i żurawinami5

Tarta serowa z żurawinami
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • ewentualnie odrobina mleka (do nadania konsystencji)
składniki masy serowej:
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 jajka - użyłam M
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
  • 200 ml kwaśnej śmietany (użyłam 12 %)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • słoiczek żurawin
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieść w misce i zagnieć ciasto - jeśli będzie taka potrzeba, to możesz dodać odrobinę mleka.
  2. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, to umieść je w foliowym woreczku i schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim przygotowaną blaszkę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 28 cm).
  4. Nadmiar ciasta odkrój - możesz z niego powycinać foremką małe ciasteczka i potem ozdobić nimi tartę, albo upiec oddzielnie i zjeść 🙂
  5. Ciasto nakłuj, połóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej i obciąż ją fasolą, grochem, albo ryżem.
  6. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
  7. Po upieczeniu lekko ostudź.
wykonanie masy serowej:
  1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
  2. Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód.
  3. Możesz brzegi tarty udekorować ciasteczkami wyciętymi z pozostałego ciasta.
  4. Piecz tartę w 150 stopniach przez około 45-50 minut.
  5. Możesz pod koniec pieczenia zmieszać śmietanę z cukrem pudrem i wylać ją na upieczoną tartę - wtedy podpiecz ciasto jeszcze przez około 10 minut.
  6. Ciasto ostudź - możesz je schłodzić w lodówce.
  7. Przed podaniem nałóż na tartę żurawiny.

Przepis własny.

Ciasteczka sernikowe
Wesołych Świąt !

Related Post