Tort Minionek
Syrop korzenny

Delikatna tarta z malinami, jeżynami i kremem z białej czekolady.

white chocolate raspberry tart

Oto drugi przepis na tartę czekoladową z książki „Czekolada” Erica Lanlarda.

Niedawno podawałam wam przepis na mega czekoladową tartę z malinami – na kruchym czekoladowym spodzie i z wyrazistą, mocną w smaku masą czekoladową z gorzkiej czekolady.

Teraz przetestowałam przepis na zupełnie inne ciasto. Tarta jest delikatna w smaku i słodsza od poprzedniej.

Tamtą można określić mianem diabelskiej, a tej anielskiej 🙂

Maślany, delikatny spód, kwaskowaty mus z malin, lekki krem z wyraźną nutą białej czekolady, a na zakończenie masa świeżych malin i jeżyn.

Jak dla mnie rewelacja, a moje dzieci same zjadły ponad połowę ciasta 🙂

Wypróbujcie obydwa przepisy i dajcie znać, który wam lepiej odpowiada.

tarta z malinami i jeżynami_5

white chocolate raspberry tart

tarta z malinami i jeżynami_8

tarta z malinami i jeżynami_9

tarta z malinami i jeżynami_12

Tarta z malinami i jeżynami
 
Autor:
Składniki
kruchy spód:
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
mus malinowy:
  • 50 g cukru
  • 200 g malin
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
krem z białej czekolady (chantilly):
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • około 150 g malin i jeżyn
Wykonanie
kruche ciasto:
  1. Mąkę, cukier i pokrojone na kawałki masło rozgnieć palcami tworząc kruszonkę.
  2. Dodaj żółtka, wodę i ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto.
  3. Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do woreczka i schłódź go przez przynajmniej 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 28-30 cm (albo 6 mniejszych foremek o średnicy około 10 cm).
  5. Ciasto nakłuj i schłódź ponownie przez 15 minut - w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Spody przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch ziarna grochu, fasoli lub specjalne kuleczki.
  7. Piecz przez 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i podpiecz spód przez kolejne 5 minut.
  8. Wystudź.
mus:
  1. Maliny i cukier włóż do rondelka, podgrzewaj aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
krem:
  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
  2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ¼ do wystudzonej czekolady - delikatnie wymieszaj.
  3. Dodaj resztę śmietany i wymieszaj.
wykończenie:
  1. Dno tarty posmaruj musem malinowym, wyłóż krem chantilly, a na wierzchu ułóż owoce.
  2. Ciasto możesz dodatkowo schłodzić w lodówce.

 

tarta z malinami i jeżynami_11

 

 

Tort Minionek
Syrop korzenny

Related Post