Koktajl truskawkowy
Eton mess, czyli przepyszny bałagan 🙂

Na urodziny męża zrobiłam tort kokosowy, a że panowie lubią mocniejsze trunki, to tort był sowicie zakrapiany 😉 i mocno kokosowy.

Kokos przewijał się co chwilę – do pieczenia biszkoptu wysypałam tortownicę wiórkami kokosowymi, do bitej śmietany dodałam wiórki kokosowe moczone w wódce, biszkopt nasączyłam likierem kokosowym (tutaj jest przepis na domowy likier) i jeszcze na koniec cały tort obłożony był dużymi kawałkami kokosa 🙂 Raj na ziemi 🙂 Żeby nie było za słodko biszkopt był kakaowy, a wierzch tortu udekorowałam gorzką czekoladą.

Podany przepis jest na tortownicę o wielkości 22cm.

 

 

 

 

 

Tort kokosowy tylko dla dorosłych
 
Autor:
Składniki
składniki biszkoptu:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki
  • 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki gorzkiego kakao
składniki kremu:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka wiórek kokosowych
  • składniki ponchu:
  • 100 ml likieru kokosowego
  • 100 ml przegotowanej wody
  • Do dekoracji wiórki kokosowe lub duże kawałki kokosa - około 200g.
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
  1. Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę. W tym czasie zmieszaj ze sobą obie mąki i kakao (nie trzeba tu używać proszku do pieczenia, ale jeśli musisz, to niech to będzie płaska łyżeczka). Gdy jajka są już ubite dodawaj po trochu mąkę i mieszaj to łopatką (nie mikserem). Całość przełóż do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (ja wysypałam wiórkami kokosowymi, ale może to być mąka, bułka tarta). Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Po upieczeniu ciasto upuść na podłogę z wysokości około 60 cm (oczywiście razem z tortownicą), następnie ostudź na kratce. Biszkopt przekrój na trzy części.
wykonanie kremu:
  1. Ubij kremówkę razem z cukrem, pod koniec dodaj stopniowo serek mascarpone. Jedną trzecią masy odłóż (posłuży nam ona do obłożenia wierzchu i boków tortu), do reszty dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
  2. Składniki ponczu zmieszaj razem. Ułóż na paterze jeden blat biszkoptu, nasącz ponczem (jeśli nie masz likieru kokosowego, to możesz użyć wody z sokiem z cytryny i odrobiną cukru), wyłóż połowę masy z wiórkami, przykryj drugim blatem i powtórz czynność. Na koniec przykryj ostatnim blatem i też go nasącz. Odłożoną kremówką wysmaruj wierzch i boki tortu. Obsyp wiórkami kokosowymi i potarkuj gorzką czekoladę.
  3. Jeśli chcecie do obłożenia tortu użyć takich większych kawałków kokosa - nic prostszego. Należy kupić orzech kokosowy, Zrób w nim dziurę (przyda się tu pomoc panów), wylaj ze środka wodę, podziel kokos na części i oddziel od twardej łupiny. Nożykiem szczelinowym krój cienkie plasterki kokosa, odłóż je do lekkiego podsuszenia. Potem włóż do woreczka, w którym będą przechowywane.

Inspiracją do wykonania tego tortu był dla mnie przepis znaleziony na Moich wypiekach

Koktajl truskawkowy
Eton mess, czyli przepyszny bałagan 🙂

Related Post