Toscakaka skandynawskie ciasto z migdałami

Zaktualizowany: 2024 28 kwietnia
maślankowe ciasto z prażonymi migdałami

Przepis na skandynawskie ciasto z zapiekanymi migdałami

Przygotuj dziś razem ze mną proste, a jednocześnie niezwykle pyszne ciasto skandynawskie. To ucierane ciasto toscakaka zapiekane jest pod koniec z obłędną praliną migdałową. Ten prosty dodatek sprawia, że ciasto smakuje wybornie i jest wspaniale chrupiące. Spróbujcie koniecznie!

skandynawskie ciasto migdałowe

Ciasto Toscakaka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kuchnię skandynawską, lub lubisz testować nowe przepisy, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

toscakaka1 1

Ciasto Toscakaka z migdałami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ucierane ciasto maślankowe z praliną migdałową.
4.16 z 13 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto Toscakaka

  • 3 jajka (- rozmiar L)
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 75 g masła (roztopionego )
  • 75 ml maślanki

składniki na pralinę migdałową na wierzch ciasta

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g płatków migdałowych
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto Toscakaka

  • Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię.
    3 jajka, 150 g cukru, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Maślankę połącz z masłem.
    75 g masła, 75 ml maślanki
  • Dodawaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i masło z maślanką.
  • Ciasto przełóż do przygotowanej foremki (dno wyłóż papierem do pieczenia – możesz na nim zapiąć obręcz tortownicy, a boków niczym nie smaruj).
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut.
  • Mniej więcej po 15 minutach zacznij przygotowywać pralinę.

Jak zrobić pralinę migdałową na ciasto

  • Do garnka włóż wszystkie składniki praliny (oprócz migdałów), podgrzej, aż masło i cukier się rozpuszczą i utworzą masę.
    125 g masła, 125 g cukru, 50 ml mleka, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Wsyp płatki migdałów, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
    150 g płatków migdałowych
  • Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i podkręć temperaturę do 210 stopni (góra/dół).
  • Pralinę wyłóż na gorące ciasto i rozsmaruj.
  • Foremkę ponownie umieść w piekarniku – tym razem blisko górnej grzałki i zapiekaj przez około 5-10 minut – aż masa zbrązowieje.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z migdałami, migdałowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
toscakka czyli ciasto migdałowe

Ciasto Toscakaka z migdałami – uwagi

Przepis na ciasto toscakaka zobaczyłam pierwszy raz u Dorotki na Moich Wypiekach.

Oczywiście najpierw zwróciłam uwagę na skarmelizowane płatki migdałowe :)

Miałam ciągle do przygotowania długą listę „must do”, więc to ciasto wylądowało na końcu długiej kolejki.

I w tym momencie zaczęło się prześladowanie – wszędzie mi ono wyłaziło, wszyscy, je pieką i wszyscy się rozpływają nad nim.

Pękłam i sama też je upiekłam poza kolejnością :)

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Wychodzi bardzo pulchne i leciutkie, a migdałowa pralina jest fajnie chrupiąca i już myślę, gdzie jeszcze mogę ją wykorzystać :)

Też wypróbujcie ten przepis, a się nie zawiedziecie :)

A jeśli lubicie kuchnię skandynawską, to gorąco polecam wam również przepis na bułeczki semlor z masą migdałową albo słynne bułeczki kanelbullar.

ciasto z praliną migdałową

Polecane przepisy na migdałowe słodkości

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki z migdałami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 26 października

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

12 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na ciasto z migdałami

Zapraszam was dziś na niezmiernie pyszne, a jednocześnie proste ciasto migdałowe z praliną migdałową. To ciasto to przepis z kuchni skandynawskiej i muszę powiedzieć, że je pokochałam. Jest idealne - proste do zrobienia, a do tego pyszne. Możecie nim zaskoczyć wszystkich gości, a to przy minimalnym wysiłku!

Jak zrobić ciasto toscakaka?

Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i przygotujcie to ciasto bez żadnych problemów! Skandynawskie ciasto z migdałami przygotujcie szybko - całość nie powinna wam zająć więcej niż godzinę. Ciasto możecie już jeść po lekkim ostudzeniu - z ciepłą masą migdałową będzie doskonałe z dodatkiem lodów. Gorąco polecam!