Tort z barankiem "na wypasie" 🙂
Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Od czasu „włamania” na blog nie pojawiły się tutaj żadne trufle – teraz to naprawiam 🙂

Za namową koleżanki zrobiłam trufle kawowe według przepisu Doroty z Moich Wypieków.

Po jej udanych próbach i ciągłym zachwalaniu postanowiłam sama je wypróbować.

Same trufle są bardzo delikatne i trzeba z nimi szybko pracować, bo wręcz rozpuszczają  się w dłoniach. Proponuję też, aby schładzać je w zamrażarce – wtedy będziecie mieć więcej czasu na oblanie ich czekoladą.

Nie jestem wielbicielką gorzkiej czekolady i gorzkich smaków, więc trufle oblałam jej mleczną siostrą a do masy dodałam odrobinę cukru pudru.

Trufle należy przechowywać w lodówce i wyciągać z niej bezpośrednio przed podaniem.

Poniżej zamieszczam moją wersję przepisu.

trufle kawowe2 trufle kawowe1 trufle kawowe3

Trufle kawowe
 
Autor:
Ilość: 20
Składniki
trufle:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki
  • 1-2 łyżki cukru pudru (ewentualnie)
dodatkowo:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie
  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia
  2. Serek mascarpone zmiksuj krótko razem z kawą i likierem.
  3. Dodaj czekoladę i krótko zmiksuj - uważaj aby masa się nie zważyła.
  4. Wsyp mielone migdały i delikatnie wymieszaj.
  5. Jeśli uważasz, że masa jest za mało słodka, to dodaj cukier puder i wymieszaj.
  6. Miskę z masą wstaw do lodówki.
  7. Po około godzinie sprawdź, czy masa zastygła - jeśli tak, to lep z niej dłońmi nieduże kulki.
  8. Ułóż kulki na deseczce lub półmisku wyłożonym folią spożywczą.
  9. Schłódź w lodówce lub zamrażalce.
  10. Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i zamieszaj (najlepiej przelej czekoladę do kubka lub szklanki - będzie łatwiej zanurzać w niej trufle.
  11. Schłodzone trufle zanurzaj z czekoladzie, pozwól jej lekko odcieknąć.
  12. Ułóż trufle na papierze do pieczenia, udekoruj wg uznania, a następnie schłódź w lodówce.

 

Tort z barankiem "na wypasie" 🙂
Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką

Related Post