Jagodzianki z twarogiem
Nowa kategoria - pancakes

 

Chyba nie zaskoczę Was kolejnymi placuszkami – powoli zbiera mi się niezła kolekcja przepisów na popularne pancakes 🙂

Powiem, tylko że mam jeszcze kilka oryginalnych przepisów „za pasem” 😉

Tym razem zapraszam na niezwykle pyszne twarożkowe placuszki.

Żeby nie było – twarożek na wierzchu pancaksów widoczny na zdjęciu – nie jest jedynym użytym twarogiem 🙂

Całkiem sporo idzie go do samego ciasta!

Spróbujcie koniecznie 🙂

Podana porcja jest na około 6-7 placuszków o średnicy około 10 cm (ja robiłam z odrobinę większej porcji, bo tyle to zdecydowanie za mało dla mojej placuszkożernej rodzinki ;))

 

twarożkowe pancaksy2

twarożkowe pancaksy3

twarożkowe pancaksy4

twarożkowe pancaksy1

Twarożkowe placuszki (pancakes)
 
Autor:
Ilość: 6
Składniki
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g sera (użyłam ser z kubełka na serniki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • odrobina oleju do smażenia
Wykonanie
  1. Do dużej miski włóż twaróg, dodaj jajka i cukier - krótko zmiksuj.
  2. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko - zmiksuj.
  3. Patelnię posmaruj lekko olejem (najlepiej użyj pędzelka silikonowego, bo tłuszczu ma być tylko odrobina).
  4. Smaż placuszki z obu stron, aż będą rumiane (ja zaraz po nałożeniu ciasta na patelnię zmniejszam ogień, a patelnię przykrywam pokrywką - wtedy placuszki ładniej rosną).
  5. Placuszki podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis pochodzi z książki „Gotuj z kuchcikiem” wyd. Martel

Jagodzianki z twarogiem
Nowa kategoria - pancakes

Related Post