Babeczki lekko piernikowe
Przepis na babeczki piernikowe
Jeśli lubisz czekoladowe słodkości, a zimą uwielbiasz aromat piernika rozchodzący się po domu, to upiecz takie babeczki lekko piernikowe. Babeczki o pysznym korzennym smaku i aromacie mają w środku ukrytą niespodziankę w postaci powideł śliwkowych. Koniecznie zobacz mój dokładny przepis krok po kroku na piernikowe babeczki i upiecz je swojej rodzinie.
Spis treści
Babeczki lekko piernikowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz piernikowe smaki w swoich słodkich wypiekach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Babeczki piernikowe przepis
Składniki
składniki na babeczki piernikowe
- 125 g mąki pszennej (- 2/3 szklanki i 2 łyżki)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 55 g gorzkiej czekolady
- 50 g gorzkiego kakao (pół szklanki )
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 g cukru trzcinowego ((ale może też być zwykły) – 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 ml kwaśnej śmietany ( 18 % lub 12%)
- powidła śliwkowe
Instrukcja
Jak zrobić babeczki piernikowe
- Masło rozpuść razem z czekoladą (możesz to zrobić w mikrofalówce – podgrzewaj przez około 1 minutę i dokładnie wymieszaj, jeśli całość się nie połączyła i czekolada się nie rozpuściła, to podgrzej jeszcze przez chwilkę).120 g masła, 55 g gorzkiej czekolady
- Do czekolady i masła dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.50 g gorzkiego kakao
- Jajka ubij z cukrem i wanilią na puszystą masę.2 jajka, 150 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Pozostałe suche składniki zmieszaj razem.125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy jajecznej dodaj lekko przestudzoną czekoladę.
- Dodaj do ciasta suche składniki na zmianę ze śmietaną i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.120 ml kwaśnej śmietany
- Do przygotowanych papilotek nałóż mniej więcej po dużej łyżeczce ciasta, wyrównaj i nałóż po łyżeczce powideł.powidła śliwkowe
- Na wierzch wyłóż resztę ciasta.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-22 minuty (babeczki sporo urosną).
- Upieczone babeczki przestudź i udekoruj czekoladą (czekoladę rozpuść z masłem lub śmietaną kremówką i posmaruj po wierzchu).100 g czekolady, 30 g masła
Prywatne
Piernikowe babeczki z polewą czekoladową – uwagi
Przepis na te babeczki piernikowe wypatrzyłam na Moich wypiekach i od razu trafiły na moją listę do szybkiego wypróbowania.
Jak zwykle się nie zawiodłam :)
Babeczki są rewelacyjne – mocno czekoladowe (raczej mało słodkie), do tego mięciutkie, a w środku czeka niespodzianka z rozpływających się powideł (ja wykorzystałam swoje domowe śliwki smażone z kakao).
Dodatek przypraw nadaje im delikatny korzenny smak, a gruba warstwa czekolady na wierzchu, to już szczyt rozpusty :)
Spróbujecie koniecznie :)
Z podanej porcji otrzymacie 12-14 sporych babeczek.
Ps.
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na babeczki o różnych smakach. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Polecane przepisy na piernikowe wypieki
Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie piernikowe wypieki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: