Babeczki na żółtkach

Zaktualizowany: 2024 23 stycznia
babeczki na żółtkach

Przepis na puszyste babeczki na żółtkach

Szukasz przepisu na babeczki, ale masz w lodówce żółtka, które mogą się zmarnować? Bez obaw! Upiecz moje babeczki, które zrobione z samych żółtek. Wystarczy wymieszać ze sobą podstawowe składniki i dodać ulubione dodatki (jeśli chcesz), takie jak rodzynki, orzechy czy owoce. Masa uzyskana z samych żółtek sprawia, że babeczki są delikatne i wilgotne w środku, a chrupiąca skórka dodaje im wyjątkowego smaku. Polecam spróbować z kubkiem gorącej herbaty lub kawy.

szybkie babeczki waniliowe

Proste babeczki na żółtkach przepis krok po kroku

Jeśli masz w domu niewykorzystane żółtka i nie wiesz co z nich zrobić, to koniecznie upiecz takie proste puszyste babeczki z żółtek :) Babeczki możesz podać z ulubionymi dodatkami, posypać cukrem pudrem, albo oblać polewą czekoladową.

babeczki na żółtkach

Babeczki na żółtkach przepis

Wypieki Beaty
Przepis na babeczki z żółtek bez białek – szybkie, proste i bardzo puszyste babeczki.
4.48 z 17 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut
Porcje 12 sztuk
Kalorie 208 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia babeczek.
Składniki

składniki na babeczki z żółtek

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki na żółtkach krok po kroku

  • Żółtka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach aż zrobią się jasne i bardzo gęste – możesz dodać trochę aromatu.
    4 żółtka, 150 g cukru, aromat
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do ubitych żółtek dodaj jogurt grecki (albo gęsty naturalny) i krótko zmiksuj.
    200 ml jogurtu greckiego
  • Wsyp połowę mąki i krótko zmiksuj.
  • Wlej masło i zmiksuj, a na koniec dodaj resztę mąki – krótko zmiksuj.
    100 g masła
  • Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 208kcalWeglowodany: 24gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe babeczki z samych żółtek, puszyste babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki z żółtek

Babeczki z samych żółtek – uwagi

Dzieci znowu namówiły mnie na upieczenie bezy i znowu zostałam z żółtkami, z którymi nie wiadomo co robić. Latem jest z tym mniejszy problem, bo pewnie zrobiłabym z nich lody, ale zimą trochę z tym gorzej. Poszperałam trochę i znalazłam przepis na takie proste babeczki na żółtkach.

proste waniliowe babeczki

Jak zrobić babeczki z żółtek – wskazówki

Żółtka trzeba bardzo porządnie zmiksować z cukrem – aż będą prawie białe i gęste. Zupełnie jak na kogel mogel. Dopiero wtedy dodajemy do nich przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Dzięki mocnemu napuszeniu żółtek babeczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Ja do swoich babeczek dodałam odrobinę waniliowego ekstraktu, ale możecie użyć swój ulubiony – świetnie będzie pasował cytrynowy czy migdałowy. Jeśli macie więcej żółtek, to zróbcie ciasto z podwójnej porcji i zamiast babeczek upieczcie ciasto na żółtkach w formie keksowej (wtedy wydłużcie czas pieczenia), albo w formie prostokątnej. Jeśli macie ochotę to do tych babeczek na żółtkach możecie też dołożyć drobne owoce.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne babeczki.

ciasto z żółtek
babeczki z samych żółtek
puszyste babeczki na żółtkach

Polecane przepisy na babeczki

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne na specjalne okazje, ale również na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 1 marca

Podziel się przepisem

4.48 from 17 votes (17 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na babeczki na żółtkach

Babeczki z samych żółtek to wyjątkowo smaczna i sycąca przekąska, która jest idealna dla miłośników słodkich wypieków. Te pyszne małe babeczki są łatwe do przygotowania i stanowią świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru żółtek pozostałych po przygotowaniu bezy lub innych przepisów, w których wykorzystuje się tylko białka.

Aby przygotować te pyszne babeczki, wystarczy zmiksować żółtka cukrem na puszystą masę (podobnie jak kogel mogiel), połączyć z pozostałymi składnikami, a następnie upiec w piekarniku. Do ciasta na babeczki można również dodać aromatyczne przyprawy, takie jak wanilia, cynamon lub gałka muszkatołowa, aby dodać im niezwykłego smaku. Babeczki po upieczeniu możecie polać rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Tak podane będą doskonałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty albo pysznej kawy. Babeczki bez białek to przepis, który warto sobie zapisać na później i korzystać zawsze wtedy kiedy macie nadprogramowe żółtka. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki - na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.