Babeczki na żółtkach
Przepis na puszyste babeczki na żółtkach
Szukasz przepisu na babeczki, ale masz w lodówce żółtka, które mogą się zmarnować? Bez obaw! Upiecz moje babeczki, które zrobione z samych żółtek. Wystarczy wymieszać ze sobą podstawowe składniki i dodać ulubione dodatki (jeśli chcesz), takie jak rodzynki, orzechy czy owoce. Masa uzyskana z samych żółtek sprawia, że babeczki są delikatne i wilgotne w środku, a chrupiąca skórka dodaje im wyjątkowego smaku. Polecam spróbować z kubkiem gorącej herbaty lub kawy.
Spis treści
Proste babeczki na żółtkach przepis krok po kroku
Jeśli masz w domu niewykorzystane żółtka i nie wiesz co z nich zrobić, to koniecznie upiecz takie proste puszyste babeczki z żółtek :) Babeczki możesz podać z ulubionymi dodatkami, posypać cukrem pudrem, albo oblać polewą czekoladową.
Babeczki na żółtkach przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek.
Składniki
składniki na babeczki z żółtek
- 4 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
- 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- aromat (użyłam waniliowy)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki na żółtkach krok po kroku
- Żółtka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach aż zrobią się jasne i bardzo gęste – możesz dodać trochę aromatu.4 żółtka, 150 g cukru, aromat
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitych żółtek dodaj jogurt grecki (albo gęsty naturalny) i krótko zmiksuj.200 ml jogurtu greckiego
- Wsyp połowę mąki i krótko zmiksuj.
- Wlej masło i zmiksuj, a na koniec dodaj resztę mąki – krótko zmiksuj.100 g masła
- Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babeczki z samych żółtek – uwagi
Dzieci znowu namówiły mnie na upieczenie bezy i znowu zostałam z żółtkami, z którymi nie wiadomo co robić. Latem jest z tym mniejszy problem, bo pewnie zrobiłabym z nich lody, ale zimą trochę z tym gorzej. Poszperałam trochę i znalazłam przepis na takie proste babeczki na żółtkach.
Jak zrobić babeczki z żółtek – wskazówki
Żółtka trzeba bardzo porządnie zmiksować z cukrem – aż będą prawie białe i gęste. Zupełnie jak na kogel mogel. Dopiero wtedy dodajemy do nich przesianą mąkę i rozpuszczone masło. Dzięki mocnemu napuszeniu żółtek babeczki wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie. Ja do swoich babeczek dodałam odrobinę waniliowego ekstraktu, ale możecie użyć swój ulubiony – świetnie będzie pasował cytrynowy czy migdałowy. Jeśli macie więcej żółtek, to zróbcie ciasto z podwójnej porcji i zamiast babeczek upieczcie ciasto na żółtkach w formie keksowej (wtedy wydłużcie czas pieczenia), albo w formie prostokątnej. Jeśli macie ochotę to do tych babeczek na żółtkach możecie też dołożyć drobne owoce.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne babeczki.
Polecane przepisy na babeczki
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne babeczki idealne na specjalne okazje, ale również na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babeczki na żółtkach
Babeczki z samych żółtek to wyjątkowo smaczna i sycąca przekąska, która jest idealna dla miłośników słodkich wypieków. Te pyszne małe babeczki są łatwe do przygotowania i stanowią świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru żółtek pozostałych po przygotowaniu bezy lub innych przepisów, w których wykorzystuje się tylko białka.
Aby przygotować te pyszne babeczki, wystarczy zmiksować żółtka cukrem na puszystą masę (podobnie jak kogel mogiel), połączyć z pozostałymi składnikami, a następnie upiec w piekarniku. Do ciasta na babeczki można również dodać aromatyczne przyprawy, takie jak wanilia, cynamon lub gałka muszkatołowa, aby dodać im niezwykłego smaku. Babeczki po upieczeniu możecie polać rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Tak podane będą doskonałym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty albo pysznej kawy. Babeczki bez białek to przepis, który warto sobie zapisać na później i korzystać zawsze wtedy kiedy macie nadprogramowe żółtka. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki - na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.