Babeczki z płynnym kajmakiem
Przepis na karmelowe babeczki lava cakes
Przepis na babeczki z płynnym kajmakiem, znane również jako lava cakes, to kulinarne arcydzieło, które zachwyca swoim niezwykłym wnętrzem. Te małe, karmelowe babeczki kryją w sobie płynną, rozpływającą się masę kajmakową, tworząc niezapomniany efekt. Każdy kęs jest pełen intensywnej karmelowej przyjemności, a po przekrojeniu babeczki uwalnia się słodkie wnętrze babeczki. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zachwyć wszystkich tymi babeczkami.
Spis treści
Babeczki z płynnym kajmakiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz niezwykłe desery i jednocześnie lubisz testować nowe przepisy, to koniecznie upiecz te babeczki!
Babeczki z płynnym kajmakiem przepis
Wyposażenie
- Foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml – tzw. kokilki
Składniki
składniki na babeczki kajmakowe z płynnym wnętrzem
- masło (do wysmarowania foremek)
- 2,5 łyżki mąki pszennej (plus odrobina do wysypania foremek)
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 i 2/3 szklanki kajmaku ( z puszki)
- lody waniliowe ( – do podania)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki kajmakowe lava cakes
- Przygotuj foremki – wysmaruj lekko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni (góra/dół).
- Żółtka i jajko utrzyj ze szczyptą soli na puszystą, gęstą masę.2 żółtka, 1 jajko
- Dodaj stopniowo masę kajmakową (polecam masę z Gostynia).1 i 2/3 szklanki kajmaku
- Zmiksuj dokładnie i na koniec dodaj mąkę.2,5 łyżki mąki pszennej
- Masę przełóż do foremek (do 2/3 wysokości).
- Piecz babeczki przez około 10 – 12 minut – wierzch zrobi się rumiany.
- Od razu po wyjęciu z piekarnika ostrożnie podważ nożem i przełóż babeczki na talerz.
- Przekrój, aby wypłynęła masa. Możesz podać razem z lodami :)
Notatki
Prywatne
Karmelowe lava cakes – uwagi
Przepis na ten pyszny deser wypatrzył mój mąż na stronie Weekendowej Cukierni, gdzie różne blogi kulinarne robią wspólnie jeden deser na miesiąc. Postanowiłam się pobawić i dołączyć do akcji – Weekendowa Cukiernia #2.
Gospodarzem miesiąca jest w lutym Anna Maria z blogu Kucharnia, która wybrała dla wszystkich przepis na babeczki z kajmakiem.
Babeczki z płynnym kajmakiem są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Cała tajemnica tkwi w krótkim pieczeniu i szybkiej konsumpcji. Babeczki należy podać od razu po upieczeniu – inaczej masa w środku zgęstnieje (co w ogóle nie wpływa na krówkowy smak).
Jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie, to polecam ten przepis :)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na babeczki.
Polecane przepisy na babeczki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i pięknie się prezentujące babeczki. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babeczki z płynnym kajmakiem
'Przepis na niezwykłe babeczki a do tego bardzo efektowe. Te kajmakowe babeczki z płynnym środkiem nazywane są lava cakes, ponieważ po przekrojeniu ich środek wypływa jak lawa. Takie babeczki z płynnym środkiem zawsze prezentują się rewelacyjnie i świetnie smakują. Tajemnicą ich przygotowania jest szybkie podanie od razu po wyjęciu z piekarnika. Jeśli więc chcecie takie kajmakowe babeczki z płynnym środkiem podać gościom, to wstawcie je do piekarnika dopiero wtedy, gdy goście już są. Gotowe babeczki podajecie od razu, bo jak dłużej postoją to środek się sam dopiecze i nie wypłynie.
Babeczki lava cakes przepis
Babeczki lava cakes są bardzo proste do zrobienia i wymagają niewielu składników. Te kajmakowe babeczki potrzebują dobrej masy kajmakowej. Poza tym odrobinę mąki oraz jajko i żółtka. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku przygotujecie ciastka z płynnym środkiem bez większych problemów. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie rodzinę i gości tymi kajmakowymi babeczkami. Jestem przekonana, że pokochają te babeczki z płynnym kajmakiem.
Jeśli lubicie kajmakowe słodkości to wypróbujcie mój przepis na creme caremel albo na likier słony karmel.