Babka piaskowa dwukolorowa
Przepis na babkę piaskową z kakao
Dziś u mnie rewelacyjna babka piaskowa z kakao i wanilią. Ciasto wychodzi fajnie puszyste i pyszne. Babkę przygotowałam na margarynie do pieczenia oraz na proszku z budyni waniliowych, które dodały ciastu mocniejszego waniliowego smaku. Koniecznie upieczcie na weekend do kawy.
Spis treści
Babka piaskowa dwukolorowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, puszyste babki pieczone z dodatkiem kakao, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Babka piaskowa dwukolorowa przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na babkę piaskową
- 4 białka (- z jajek rozmiar L )
- 4 żółtka
- 250 g margaryny (do pieczenia miękkiej (może też być masło))
- 200 g cukru pudru ((1 i 1/3 szklanki) – w porcjach po 100 g)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 150 g mąki tortowej ((1 szklanka) )
- 50 g mąki ziemniaczanej ((2 lekko czubate łyżki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru (paczki po 40 g) w proszku)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 70 ml mleka
Instrukcja
Jak zrobić babkę piaskową
- Zmiksuj białka z połową cukru na puszystą i gęstą masę.4 białka, 200 g cukru pudru
- Miękką margarynę zmiksuj z resztą cukru i cukrem waniliowym.250 g margaryny, 1 łyżka cukru waniliowego
- Zmieszaj razem obydwie mąki, budynie i proszek do pieczenia.150 g mąki tortowej, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 budynie waniliowe
- Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym żółtku i po każdym dodaj łyżkę zmieszanej mąki.4 żółtka
- Miksuj krótko – tylko do połączenia składników.
- Dodaj resztę mąki oraz mleko – krótko zmiksuj.70 ml mleka
- Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Odłóż mniej więcej 1/3 ciasta – dodaj do niej kakao i wymieszaj.2 łyżki gorzkiego kakao
- Foremkę keksową o długości około 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wylej na dno połowę białego ciasta.
- Na nie wylej ciasto czekoladowe, a na koniec resztę białego ciasta.
- Piecz babkę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka..
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Piaskowa babka z kakao – uwagi
Dobra babka piaskowa to zawsze świetny pomysł – czy to od święta, czy też jako ciasto na weekend. Babki robi się szybko i bezproblemowo, a zaspokoją gusta wszystkich domowników i znajomych. Tym razem upiekłam babkę piaskową dwukolorową – czyli waniliowo-kakaową. Piekłam już kiedyś dość podobną babkę z przepisu Erica Lanlarda, ale ta się trochę różni. Po pierwsze – w oryginalnym przepisie przygotowana jest na margarynie do pieczenia (jeśli macie uprzedzenia, to możecie użyć masło). Po drugie – do tej babki dodajemy budyń waniliowy w proszku. Upieczcie koniecznie tą babkę piaskową i dajcie mi znać jak wam smakowała :)
Jak się robi babkę piaskową z kakao – wskazówki
Aby zapewnić babce puszystość musicie zmiksować porządnie białka z częścią cukru (podobnie jak na biszkopt – czyli miksujemy białka aż będą białe, lśniące i gęste). Miękką margarynę do pieczenia miksujecie z resztą cukru i żółtkami. Zmiksowanie białek i tłuszczu sprawia, że nasza babeczka piaskowa będzie po upieczeniu lekka i puszysta. Gotowe ciasto na babkę piaskową dzielimy na dwie porcje – jedną trochę mniejszą i dodajemy do niej gorzkie kakao. Do tej babki z kakao używamy gorzkie kakao – a nie takie słodkie do picia. Słodzony napój kakaowy nie nada babce odpowiedniego smaku i koloru! To nie jest kakao, które używamy w słodkich wypiekach. Do przygotowanej foremki do pieczenia wyłóż mniej więcej połowę waniliowego ciasta na babkę, a na niego część kakaową. Na koniec wyłóż resztę ciasta waniliowego. Jeśli chcesz możesz dodatkowo patyczkiem do szaszłyków lekko przemieszać obydwa ciasta, aby babka piaskowa miała bardziej fantazyjny wzorek.
Jak piec babkę piaskową?
Babkę piaskową z kakao pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (tryb góra/dół). Oczywiście dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy babka jest już gotowa. Jeśli patyczek wetknięty w środek ciasta po wyjęciu jest oblepiony ciastem to oznacza, że babka potrzebuje więcej czasu. Jeśli patyczek jest czysty, to ciasto jest już dobrze upieczone.
Jak przygotować foremkę przed upieczeniem babki?
Foremkę możecie wysmarować masłem i wysypać mąką, albo bułką tartą. Ja wam mogę jeszcze polecić przygotowanie specjalnego smarowidła, które ułatwi przygotowanie foremki i późniejsze wyjęcie babki z foremki. Zobaczcie mój krótki filmik, na którym pokazuję jak zrobić takie smarowidło.
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na babkę Erica, albo do upieczenia babeczek marmurkowych.
Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i prostych przepisów na ciasta, ciasteczka i babeczki.
Inspiracja – babka piaskowa z bloga Gotuję bo lubię.
Polecane przepisy na babki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne puszyste babki o różnych smakach idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babkę piaskową z kakao
Przygotujcie razem ze mną pyszną i puszystą prostą babkę z kakao i wanilią. Ta marmurkowa babka swoją puszystość i wilgotność zawdzięcza kilku czynnikom - użyciu mąki ziemniaczanej, miękkiej margaryny do pieczenia oraz ubitej piany z białek. To sprawia, że ciasto piaskowe jest bardzo puszyste, a do tego fajnie waniliowe dzięki dodatkowi waniliowego budyniu w proszku. Samo przygotowanie babki piaskowej nie jest trudne i na pewno poradzi sobie z tym każdy - nawet osoby mniej doświadczone w pieczeniu ciast.
Ciasto piaskowe przepis
Zobaczcie mój prosty przepis opisany krok po kroku na piaskową babkę i upieczcie ją na weekend do kawy, czy do herbaty. Taka marmurkowa babka piaskowa pięknie się prezentuje, a warstwy waniliowa i kakaowa świetnie się ze sobą przeplatają. Ciasto z kakao po upieczeniu jest super miękkie i puszyste, a do tego doskonale smakuje. Do podania babki z kakao wystarczy już nawet posypać ją z wierzchu cukrem pudrem. Ale jeśli chcecie możecie przygotować pyszną polewę czekoladową. Jak zrobić polewę czekoladową na babkę? W rondelku podgrzejcie około 75 ml (1/3 szklanki) śmietany kremówki i gdy będzie gorąca dodajcie od niej 100 g połamanej czekolady mlecznej. Wymieszajcie ją dokładnie ze śmietaną - tak aby się rozpuściła. Gotową polewę ostudźcie i polejcie wierzch babki piaskowej. Na pewno będzie smakowała doskonale :)
Spróbujcie koniecznie, a potem zobaczcie również inne moje przepisy na babki.