Bajaderki z resztek ciasta
Przepis na ciasto bajaderka, czyli ciasto z resztek
przepis na bajaderki z resztek ciasta, to fajny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta, czy też drożdżowych bułeczek. Te kulki z ciasta połączone z aromatycznym likierem lub rumem oraz kakao to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Bajaderki zachwycają nie tylko smakiem czekolady, ale również smakiem dodanego alkoholu. Teraz z łatwością możesz nadać drugie życie swoim wypiekom i nie wyrzucać podeschniętego ciasta.
Spis treści
Domowe bajaderki przepis krok po kroku
Jeśli masz lekko zestarzałe ciasto, ale nie chcesz go wyrzucać, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Bajaderki przepis
Składniki
składniki na bajaderkę
- 6 pączków (lekko przesuszonych (lub około 350 g ciasta drożdżowego lub ucieranego))
- około 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 4 łyżki kakao (gorzkiego)
- 4 łyżki mocnego alkoholu (- proponuję dodawać stopniowo (ja użyłam po połowie ciemnego rumu i amaretto))
- cukier (lub dżem do nadania słodkości – do smaku)
- czekolada (do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić bajaderkę krok po kroku
- Ciasto (pączki) podziel na mniejsze kawałki i zmiksuj (albo bardzo drobno rozkrusz).6 pączków
- Dodaj połowę masła, kakao i stopniowo alkohol (jego ilość zależy już tylko od preferencji smakowych).około 50 g masła, 4 łyżki kakao, 4 łyżki mocnego alkoholu
- Miksuj aż masa nabierze jednolitości.
- Dodaj resztę masła.
- Jeśli masa wydaje ci się za mało słodka, to dodaj trochę cukru lub ulubionego dżemu.cukier
- Z gotowej masy uformuj dłońmi kulki i schłodź je w lodówce (możesz też przełożyć masę do foremki i zrobić jedną dużą bajaderkę do krojenia).
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodając na jedną tabliczkę czekolady łyżeczkę oleju.czekolada
- Schłodzone bajaderki zanurz w czekoladzie i odłóż do zastygnięcia.
Prywatne
Bajaderka, czyli ciasto resztkowe
Nigdy nie byłam specjalną fanką bajaderek – zawsze mi coś w nich przeszkadzało – za mocny aromat alkoholowy, zbytnia „gniotowatość” i przede wszystkim – niewiedza, co w nich tak na prawdę jest i jak stare to jest.
Do zrobienia tych bajaderek namówił mnie mąż, który znalazł ciekawy przepis na blogu „Na miotle”.
Jak zrobić bajaderkę – wskazówki
Jak pisze autorka najlepiej do wykonania tego „ciasta” jest użyć ciasta drożdżowego, gdyż nadaje ono specyficzny smak bajaderkom, ale można wykorzystać resztki innych ciast – jeśli się takich nie posiada, to można kupić 6 pączków i pozostawić je do lekkiego wysuszenia.
Ja specjalnie upiekłam wcześniej ciasto drożdżowe (do którego też się oczywiście dobrałam :)), aby mieć podstawę do ich wykonania :)
Bajaderki wyszły bardzo smaczne – sama zjadłam o dziwo kilka sztuk :)
Jeśli nie lubicie kupnych bajaderek, albo nawet gdy je lubicie – to spróbujcie zrobić je sami – na prawdę warto!
Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta domowe
Koniecznie zobaczcie moje pyszne domowe ciasta o różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bajaderkę
Bajaderka to bardzo nietypowe ciasto. Nietypowe, bo zrobione z resztek innych ciast. Najlepsze na bajaderkę są ciasta drożdżowe, bułeczki drożdżowe, chałka, ale również mogą być babki i ciasta ucierane. Takie obsuszone ciasto mocno rozdrabniamy, a następnie mieszamy z masłem i mocnym alkoholem (najlepszy będzie tu np. rum). Można też dodać do ciasta trochę kakao i dosłodzić do smaku. Ja swoje ciasto na bajaderkę podzieliłam na mniejsze porcje i zrobiłam z niego idealne na gryz lub dwa kulki, które następnie oblałam rozpuszczoną czekoladą. Tak przygotowane bajaderki można podać na imprezie albo świątecznym stole. Łatwo się nimi poczęstować. Możecie też masę bajaderkową przełożyć do foremki, oblać po wierzchu czekoladą i schłodzić. Potem wystarczy ją pokroić na kawałki jak zwykłe ciasto.
Domowa bajaderka przepis
Przepis na bajaderkę nie jest trudny, więc warto go sobie zapamiętać. Szczególnie w okresie świątecznym, kiedy pieczemy dużo ciast, a potem nam one zostają i obsychają. Wtedy warto przerobić je właśnie ta takie nasączone alkoholem bajaderki. A wy lubicie bajaderkę? Robicie sami, czy kupujecie w cukierni? Jeśli kupujecie, to wypróbujcie mój przepis krok po kroku.
A do przygotowania bajaderki przyda się wam drożdżowa chałka, ciasto drożdżowe albo pączki.