Bezy peanut butter
Przepis na orzechowe bezy z masłem orzechowym
Przepis na bezy peanut butter to słodkie małe pyszności, które łączą w sobie delikatną kruchość bezy z intensywnym smakiem masła orzechowego. Te lekkie i chrupiące bezy są podawane z kremem orzechowym, który dodaje im kremowej konsystencji i jeszcze głębszego smaku. Całość jest udekorowana chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, które nadają dodatkowej tekstury i intensywności smaku. To połączenie słodkiej delikatności i bogatego orzechowego smaku, które zadowoli każdego miłośnika deserów.
Spis treści
- Orzechowe bezy peanut butter przepis krok po kroku
- Orzechowe bezy z masłem orzechowym – uwagi
- Składniki potrzebne do przygotowania bez z masłem orzechowym
- Przygotowanie bezy: krok po kroku
- Przygotowanie kremu orzechowego
- Dekorowanie i podawanie bez z masłem orzechowym
- Jak przechowywać bezy?
- Wideo przepis na orzechowe bezy
- Polecane przepisy na bezy
Orzechowe bezy peanut butter przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie bezy i smakowite masło orzechowe, to koniecznie spróbuj tego połączenia smaków.
Bezy peanut butter przepis z filmem
Składniki
składniki na orzechowe bezy
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu)
- ok 100 g masła orzechowego
- ok 50 g orzeszków ziemnych (użyłam prażone solone – posiekanych)
składniki na krem orzechowy do bez
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 50 g masła orzechowego
- ok 30 g cukru pudru (- 2 łyżki – lub do smaku)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
Instrukcja
Jak zrobić orzechowe bezy z masłem orzechowym
- Białka przelej do dużej miski i lekko zmiksuj.6 białek
- Zacznij dodawać do nich porcjami cukier – miksując na wysokich obrotach.300 g cukru
- Miksuj białka z cukrem, aż staną się białe i gęste, a cały cukier się rozpuści (nie będzie czuć kryształków cukru).
- Dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Dodaj sok z cytryny lub ocet i zmiksuj.1 łyżeczka soku z cytryny
- Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (ja go dodatkowo smaruję w rogach odrobiną bezy aby przykleić papier do blachy).
- Nakładaj łyżką duże bezy zachowując lekkie odstępy (mi wyszło 12 bez).
- Masło orzechowe podgrzej krótko tak aby stało się lekko płynne.ok 100 g masła orzechowego
- Łyżeczką nałóż na bezy trochę masła orzechowego. Przemieszaj delikatnie masło z bezą, tak aby powstały "esy floresy".
- Na koniec posyp lekko bezy posiekanymi orzeszkami.ok 50 g orzeszków ziemnych
- Wstaw blachę z bezami do piekarnika nagrzanego do 100-110 stopni w trybie termoobiegu i piecz około 1,5 godziny.
- Po upieczeniu bezy ostudź zupełnie zanim posmarujesz je kremem.
Jak zrobić krem orzechowy do bez
- Mascarpone zmiksuj krótko z masłem orzechowym i cukrem pudrem.250 g serka mascarpone, 50 g masła orzechowego, ok 30 g cukru pudru
- Dodaj do miski kremówkę i zmiksuj całość na wysokich obrotach aż uzyskasz gęsty i puszysty krem – jeśli krem jest dla ciebie za mało słodkie to dodaj więcej cukru pudru i zmiksuj.
- Nałóż około łyżkę kremu na bezę – możesz dodatkowo posypać wierzch posiekanymi orzechami.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Orzechowe bezy z masłem orzechowym – uwagi
Zapraszam dziś na bardzo smaczne i do tego rewelacyjnie wyglądające bezy peanut butter. Tu słodkie, chrupiące bezy połączyłam z kremowym masłem orzechowym i lekko słonymi posiekanymi orzeszkami arachidowymi. Do tego dodałam lekki krem orzechowy i słodką dekorację z czekoladki. Bezy w tym wydaniu mogą być podane zarówno na deser w ciągu dnia jak i na specjalne okazje, czy też imprezy. Spróbuj koniecznie!
Składniki potrzebne do przygotowania bez z masłem orzechowym
Do przygotowania bez orzechowych będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, ale każdy z nich jest łatwo dostępny w każdym sklepie, a już na pewno w sklepach typu dyskont. Poniżej podaję krótką listę składników które ja użyłam.
- białka – u mnie to białka z jajek rozmiar L – u mnie ważyły około 225 g – jeśli masz wagę kuchenną to możesz zważyć swoje białka, jeśli masz jajka w innym rozmiarze.
- cukier – do przygotowania bez najlepszy jest drobny cukier kryształ – szybciej się rozpuszcza, ale jeśli nie masz takiego to użyj zwykły cukier.
- sok z cytryny lub ocet – wystarczy łyżeczka jednego lub drugiego
- masło orzechowe i orzeszki arachidowe
- serek mascarpone – ten serek bez problemu kupisz zarówno w Biedronce jak i w Lidlu, czy innych dyskontach, serek musi być zimny, więc pamiętaj aby po zakupie od razu schować go lodówki – podobnie jak śmietanę kremówkę.
- śmietana kremówka – do kremu użyłam płynną śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy lekko wzrośnie kaloryczność kremu.
Jakie orzechy arachidowe wybrać do przepisu?
Do bez możesz użyć dowolne orzechy arachidowe (fistaszki), ja tu wybrałam lekko prażone i osolone orzeszki, bo bardzo lubię połączenie słodkiego ze słonym. Słone orzeszki wspaniale podkreślają słodki smak bezy. Jeśli więc masz w domu takie orzeszki, to jak najbardziej możesz je tu użyć – zarówno do posypania samych bez jak i do dekoracji.
Jakie masło orzechowe jest najlepsze do bez?
Do przygotowania bez najbardziej polecam kremowe masło orzechowe, ale jeśli nie masz kremowego, a takie z kawałkami orzechów, to nie ma sensu kupować nowe masło, użyj to z kawałkami orzechów. Aby masłem polać bezy polecam najpierw je lekko podgrzać – ja to robię w mikrofalówce, dzięki temu stanie się ono lekko płynne i będzie łatwiej użyć je na bezy.
Przygotowanie bezy: krok po kroku
Przygotowanie bezy nie jest trudne, chociaż dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem może się takie wydawać. Myślę, że każdy jest w stanie przygotować i upiec idealną bezę wystarczy się tylko stosować do kilku rad i wskazówek.
Jak ubijać białka do bezy?
Białka na bezy najlepiej najpierw lekko zmiksuj mikserem tak aby się zaczęły pienić. Wtedy – ciągle miksując – zacznij dodawać po trochu cukier i po każdej porcji miksuj przez chwilę, tak aby cukier się dobrze połączył. Białka z cukrem miksuję na wysokich obrotach miksera i miksuję, aż białka zrobią się białe i gęste. Aby sprawdzić czy beza jest już dobrze zrobiona nabierz na palec odrobinę piany i ją rozetrzyj drugim palcem – jeśli nie czujesz kryształków cukru, to znaczy, że możesz już przestać miksować.
Jak stabilizować bezy?
Aby ustabilizować bezę dodajemy do niej na koniec sok z cytryny lub zwykły ocet. Kwas w nich zawarty wzmacnia wiązania między białkami, dzięki temu beza nie opada podczas pieczenia. Za to mąka ziemniaczana dodana również pod koniec pieczenia zapewnia bezie grubszą chrupiącą skórkę, co daje jej większą stabilność.
Przygotowanie kremu orzechowego
Do kremu orzechowego na moje orzechowe bezy wykorzystałam mocno schłodzony serek mascarpone, masło orzechowe, cukier puder oraz mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Przy kremach na bazie śmietany kremówki ważne jest właśnie mocne schłodzenie produktów. Zapewnia to szybkie przygotowanie kremów i zapobiega ich warzeniu podczas miksowania.
Zmiksuj najpierw serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder na jednolitą masę. Ja tu użyłam jedynie 2 łyżki cukru pudru – krem nie był mocno słodki, ale idealnie równoważył słodki smak bez. Do takiego kremu orzechowego wlej zimną śmietanę kremówkę i zmiksuj razem na wysokich obrotach aż uzyskasz puszysty i gęsty krem orzechowy.
Jak przygotować domowe masło orzechowe?
Jeśli masz ochotę to masło orzechowe możesz zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy orzechy arachidowe najpierw podprażyć na patelni, aby wydobyć ich aromat, a następnie dobrze zmiksować malakserem lub blenderem – w trakcie dodaj trochę oleju rzepakowego, aby masło było bardziej kremowe. Na blogu znajdziesz przepis na domowe masło orzechowe z czekoladą – masło w tej wersji również byłoby doskonałe do tych bez.
Dekorowanie i podawanie bez z masłem orzechowym
Jak podać bezy peanut butter? Ja swoje bezy przed podaniem udekorowałam kremem orzechowym – postawiłam tu na wygląd bardziej naturalny, rustykalny, więc krem nałożyłam po prostu łyżką. Jeśli chcesz, aby orzechowe bezy wyglądały bardziej elegancko, to przełóż krem do worka cukierniczego z założoną tylką i wyciśnij go na bezy.
Do dodatkowej dekoracji użyłam czekoladowe chipsy (można je dostać w Biedronce i Lidlu), a także posiekane solone orzeszki arachidowe. Możesz też polać krem delikatnie podgrzanym masłem orzechowym. Możesz też polać je sosem karmelowym – możesz zrobić domowy sos karmelowy i dodać do niego dla smaku odrobinę soli – tak aby stworzyć słono-słodki smak.
Udekorowane bezy najlepiej podać od razu. Wtedy bezy są fajnie chrupiące i fajnie czuć różnicę pomiędzy słodką i chrupiącą bezą, a puszystym kremem. Oczywiście bezy z kremem mogą również postać trochę i nic się im nie stanie.
Jak przechowywać bezy?
Bez z tego przepisu wychodzi sporo, więc jest możliwość, że nie zjesz ich od razu wszystkich. Jak je więc przechować? Polecam przechowywać oddzielnie krem i bezy. Krem przełóż do pudełeczka z pokrywką i schowaj do lodówki – może tam postać około 3-4 dni. Same bezy schowaj do szczelnego pojemnika z przykrywką. Jeśli będą one w suchym pomieszczeniu i nie będą łapać wilgoci to mogą być przechowywane bardzo długo. Moje orzechowe bezy stały w kuchni (jakieś ostatnie sztuki) jeszcze tydzień później. A małe bezy pieczone bez dodatków przechowuję nawet kilka miesięcy.
Wideo przepis na orzechowe bezy
Zobacz mój krótki filmik, którzy przygotowałam w trakcie robienia bez. Takie bezy peanut butter nie są trudne do zrobienia i mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis i zaskoczysz całą rodzinę i znajomych takim apetycznym deserem. Jeśli wypróbujesz przepis będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się swoimi uwagami w komentarzu pod przepisem.
Polecane przepisy na bezy
Jeśli uwielbiasz bezy, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne wypieki przygotowane w różnych smakach i z różnymi dodatkami. Na blogu jest ich duży wybór, więc na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. A ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bezy z masłem orzechowym
Zapraszam na przepyszne i do tego pięknie się prezentujące orzechowe bezy pieczone z dodatkiem masła orzechowego i posiekanych orzechów arachidowych. Te bezy w amerykańskim stylu są proste do zrobienia, a na pewno zasmakują każdemu. Jeśli podasz je z lekko solonymi prażonymi orzeszkami, to wspaniale wydobędziesz i podkreślisz smak tych bez. Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku na bezy z masłem orzechowym. Sprawdź jak zrobić idealne bezy i przeczytaj moje wskazówki do przepisu. Możesz również zobaczyć wideo z przygotowań. W tym krótkim filmiku pokazuję jak zrobić bezy i jak przygotować orzechowy krem z masłem orzechowym do udekorowania bez. Jeśli lubisz bezy i ciasta bezowe, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na bezy - na blogu znajdziesz przepisy zarówno na wspaniałe bezy pavlova z dużą bezą i różnymi kremami, jak na nieduże bezy idealne na deser przy każdej okazji. Zachęcam cię również do śledzenia moich przepisów na pinterest a także na facebooku i instagramie.