Biszkopt pistacjowy do tortu
Przepis na pistacjowy biszkopt idealny jako podstawa tortu pistacjowego
Zapraszam dziś na przepis na biszkopt pistacjowy do tortu. Ten biszkopt z mielonymi pistacjami upiekłyśmy razem z córką jako podstawę do jej urodzinowego tortu pistacjowego z malinami i kremem pistacjowym. Sam biszkopt jest sprężysty, puszysty i można go bez problemu przekroić na trzy grubsze blaty. Taki pistacjowy biszkopt to wspaniała i smakowita alternatywa dla tradycyjnego biszkoptu. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
- Biszkopt pistacjowy do tortu przepis krok po kroku
- Pistacjowy biszkopt z mielonymi pistacjami – uwagi
- Jakie składniki są potrzebne do zrobienia tortu pistacjowego z malinami?
- Jak zrobić tort pistacjowy z malinami i kremem pistacjowym?
- Jak udekorować tort pistacjowy z malinami?
- Jak przechowywać tort pistacjowy z malinami?
- Ile kcal ma pistacjowy tort z malinami?
- Polecane przepisy na biszkopty idealne do tortu
Biszkopt pistacjowy do tortu przepis krok po kroku
Jeśli lubisz samodzielnie robić pyszne torty dla swoich bliskich, to zaskocz ich takim wyjątkowym pistacjowym wypiekiem.
Biszkopt pistacjowy przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt pistacjowy
- 120 g pistacji (1 szklanka – bez łupinek)
- 6 białek (z jajek L)
- 6 żółtek
- 170 g cukru (trochę ponad 2/3 szklanki)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt pistacjowy krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki zostaw puste i suche.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra-dół) lub 170 stopni (termoobieg).
Krok 2 – zmiel pistacje
- Orzechy pistacjowe zmiel malakserem albo młynkiem na drobny pył.120 g pistacji
Krok 3 – przygotuj biszkopt
- Przesiej przez sito obydwie mąki oraz proszek do pieczenia.150 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj do mąki zmielone pistacje i wymieszaj razem.
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą białe i bardzo puszyste – ja miksuję kilka minut na wysokich obrotach miksera.6 białek, 170 g cukru
- Dodaj do białek żółtka i zmiksuj na niskich obrotach, albo wymieszaj delikatnie rózgą kuchenną.6 żółtek
- Dodaj do jajek przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia składników.
Krok 4 – upiecz biszkopt pistacjowy
- Przełóż masę biszkoptową do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw formę z biszkoptem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź zupełnie zanim wyjmiesz do z formy.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pistacjowy biszkopt z mielonymi pistacjami – uwagi
Moja córka obchodziła niedawno swoje 15 urodziny i chciałam jej przygotować pyszny tort. Weronika najbardziej lubi mój tort z kremem malinowym i mascarpone i praktycznie co roku prosi o tort właśnie w tym smaku. W tym roku postanowiłam troszkę podkręcić ten smak o pistacje, które obydwie wręcz uwielbiamy. Stąd upiekłyśmy najpierw puszysty biszkopt z mielonymi pistacjami, a potem przygotowałyśmy z niego tort pistacjowy z malinami i kremem pistacjowym. Tort smakował rewelacyjnie, a do tego nie był trudny do zrobienia. Myślę, że każdy może samodzielnie zrobić taki tort w domu :)
Jakie składniki są potrzebne do upieczenia pistacjowego biszkopta?
Do przygotowania tego biszkopta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników – wykorzystywanych już przy biszkopcie tradycyjnym oraz oczywiście pistacji. Ja kupiłam na allegro niesolone pistacje bez łupinek. Można je także dostać w Lidlu w sekcji z orzechami. Jeśli masz pistacje w łupinkach (do tego solone), to musisz je najpierw obrać z łupinek i dopiero wtedy je odmierzyć w szklance. Jeśli masz solne orzeszki to warto je najpierw przepłukać z soli i dokładnie osuszyć przed zmieleniem.
Do biszkopta potrzebujesz również mąkę pszenną – najlepiej tortową typ 450, ale może też być ostatecznie typ 500, a także trochę mąki (skrobi) ziemniaczanej. Tutaj też dodałam trochę proszku do pieczenia, aby biszkopt ładnie wyrósł pomimo cięższych pistacji.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia tortu pistacjowego z malinami?
Swój tort przełożyłam tradycyjnym i bardzo prostym kremem, do tego warstwa malin oraz krem pistacjowy. Oto produkty, które tu użyłam.
Składniki na krem mascarpone do tortu pistacjowego
250 g serka mascarpone – mocno schłodzonego
500 ml śmietany kremówki (u mnie 30%) mocno schłodzonej
75 g cukru pudru (pół szklanki)
około 50 g kremu pistacjowego – u mnie gotowy ze słoiczka (Biedronka GustoBello)
Składniki na warstwę malinową do tortu
200 g malin (mogą być również mrożone)
50 g cukru (1/4 szklanki)
około 1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej plus odrobina wody
Składniki na obłożenie tortu
200 g serka mascarpone – mocno schłodzonego
200 ml śmietany kremówki – mocno schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
odrobina różowego barwnika spożywczego – opcjonalnie
Jak zrobić tort pistacjowy z malinami i kremem pistacjowym?
Biszkopt pistacjowy do tortu polecam upiec przynajmniej jeden dzień wcześniej (ja piekę biszkopt nawet 2-3 dni wcześniej tak aby dobrze się „ostał” – wtedy łatwiej się go tnie na blaty i jest wygodniejszy do pracy). Biszkopt na tort tnę na trzy blaty za pomocą ostrej żyłki. Najczęściej górną część biszkopta (wierzchnią) układam skórką do dołu na samym dole – dzięki temu mogę zniwelować jego mniej równą powierzchnię bez jej odkrajania i marnowania ciasta.
Na tym blacie zapinam ponownie rant z formy, dzięki czemu przy składaniu tortu mam większą kontrolę nad warstwami i ich stabilnością. Biszkopt nasączam wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.
Jak zrobić maliny do tortu pistacjowego?
Maliny do tortu (nie musisz ich wcześniej rozmrażać) przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę. Zagotuj razem, aż maliny się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w niedużej ilości wody i wlej do gotujących się malin – mieszaj aż owoce zgęstnieją. Porządnie je ostudź przed dodawaniem do tortu! Maliny możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Jak zrobić krem mascarpone do tortu?
Serek mascarpone, kremówkę cukier puder zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęsty i stabilny krem.
Jak złożyć tort pistacjowy?
Na nasączony biszkopt w rancie wyłóż grubą warstwę kremu mascarpone i go rozprowadź równą warstwą. Na krem wyłóż wystudzone maliny, ale tak aby nie dochodziły do brzegu.
Nałóż teraz drugi blat biszkopta pistacjowego, dociśnij go delikatnie i lekko nasącz. Wyłóż warstwę kremu mascarpone, a na niego nałóż krem pistacjowy. Polecam go wcześniej krótko podgrzać w mikrofalówce, aby stał się lekko płynny – będzie go łatwiej nałożyć na krem. Połóż trzeci blat biszkopta skórką do góry i go lekko nasącz.
Teraz najlepiej jest schować tort do lodówki na kilka godzin, tak aby się ładnie ostał z kremami.
Możesz obejrzeć krótki film, gdzie pokazuję jak składam swój tort pistacjowy z malinami :)
Jak udekorować tort pistacjowy z malinami?
Do dekoracji i obłożenia tortu zmiksowałam ponownie serek mascarpone i śmietanę kremówkę – tym razem w proporcji 1:1 tak aby krem był bardziej stabilny i dodałam do niego odrobinę różowego koloru. Jeśli został ci krem mascarpone po przekładaniu tortu, to możesz go zmieszać z tym kremem.
Schłodzony tort z pistacjami wyjmij z lodówki i ostrożnie zdejmij z niego rant. Najlepiej jest przełożyć tort na obrotowy talerz – będzie wygodniej go obkładać kremem z wierzchu. Nałóż krem na boki i wierzch tortu i go wyrównaj. Ja część kremu przełożyłam dodatkowo do woreczka z założoną dekoracyjną tylką i wycisnęłam go po obrzeżach tortu oraz na jego dole. Na koniec dodałam świeże maliny, posiekane orzeszki pistacjowe oraz słodkie kolorowe posypki.
Jak przechowywać tort pistacjowy z malinami?
Tort pistacjowy najlepiej przechowywać w lodówce – może w niej spokojnie postać kilka dni. Ja nawet swój wiozłam ponad 200 km do babć i nic mu się nie stało w podróży :)
Mam nadzieję, że przepis na biszkopt pistacjowy do tortu oraz sam pistacjowy tort trafią do twoich ulubionych przepisów i będziesz z nich często korzystać. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później :)
Ile kcal ma pistacjowy tort z malinami?
Przy produktach, które ja użyłam to 100 g gotowego tortu miało około 302 kcal (węglowodany – 22 g, tłuszcze – 22 g, białko – 6 g). Przy podziale tortu na mniej więcej 12 równych porcji, to każda z nich będzie miała około 580 kcal.
Polecane przepisy na biszkopty idealne do tortu
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i puszyste biszkopty, które idealnie się sprawdzą do tortów na różne okazje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tort pistacjowy z malinami
Zobacz mój przepis na lekki i puszysty pistacjowy biszkopt idealny na tort pistacjowy. Do przygotowania takiego biszkopta idealnego do przekrojenia na trzy blaty potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Zobacz również jak zrobić tort pistacjowy z malinami i mascarpone. Taki tort z pistacjami to prawdziwa gratka zarówno dla dużych jak i małych miłośników słodkości. Możesz obejrzeć moje krótkie filmiki, gdzie pokazuje jak zrobić biszkopt z pistacjami a także jak przygotować idealny pistacjowy tort z malinami na urodziny dziecka albo innej wyjątkowej osoby. Spróbuj koniecznie!