Budyniowe placuszki

Zaktualizowany: 2024 15 kwietnia
placuszki budyniowe

Przepis na proste i pyszne budyniowe placuszki z kawałkami jabłek

Placki budyniowe z kawałkami jabłek to pyszna i prosta do przygotowania przekąska lub deser. Składają się z placków z dodatkiem proszku budyniowego, do której dodaje się kawałki jabłek, a następnie smaży na patelni. Podaj je posypane cukrem pudrem albo z dodatkiem ulubionego dżemu. Placuszki z budyniem będą idealne na śniadanie, podwieczorek lub wieczorną przekąskę. Szczególnie zasmakują dzieciom – spróbujcie koniecznie!

placki budyniowe

PRZEPIS na budyniowe placuszki z jabłkami krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie placuszki smażone z kawałkami jabłek, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

placuszki budyniowe

Budyniowe placuszki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne racuchy budyniowe z budyniem waniliowym.
4.22 z 57 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Placki
Porcje 4
Kalorie 150 kcal
Składniki

składniki na placuszki budyniowe

  • 275 g mąki pszennej (typ 450-500 – niepełne 2 szklanki)
  • 1 opakowanie budyniu (40 g – np. waniliowy, śmietankowy, malinowy – u mnie bez cukru)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru ((ja dałam w połowie cukier z wanilią))
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 375 g jogurtu naturalnego (takiego rzadkiego w konsystencji lub kefiru/maślanki – trochę ponad 1,5 szklanki)
  • 2 duże jabłka ( pokrojone w dość drobną kostkę)
  • mleko (opcjonalnie – jeśli ciasto będzie za gęste)
Instrukcja
 

Krok 1 – przygotuj ciasto na placki budyniowe

  • Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    275 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj – jeśli ciasto wydaje ci się za gęste, to możesz dodać trochę mleka.
    2 jajka, 375 g jogurtu naturalnego, mleko
  • Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
    2 duże jabłka

Krok 2 – usmaż placuszki budyniowe

  • Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
  • Po około 2 minutach delikatnie obróć placuszki na drugą stronę i podsmaż chwilkę.
  • Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem i podaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 150kcalWeglowodany: 28gBiałko: 5gTłuszcz: 2gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe placki z budyniem, placuszki z jabłkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placuszki budyniowe

Placki na budyniu – uwagi

Moje dzieci bardzo lubią wszelkie racuchy, placki i placuszki, zresztą ja z mężem również. Bardzo często robimy placki lub naleśniki na weekendowe śniadania, ale również zdarza się mi zrobić placki albo racuchy na obiad. Teraz wypróbowałam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami. W zasadzie od innych przepisów ten różni się właśnie dodaniem budyniu – ale takiego w proszku. Jego główna rola to nadanie racuchom z budyniem smaku – ja dodałam budyń waniliowy, ale można poeksperymentować z różnymi smakami budyniu i użyć np. malinowy albo toffee. To może być ciekawe połączenie :)

Jak zrobić budyniowe placuszki – wskazówki

Samo przygotowanie placuszków jest bardzo proste i szybkie – ciasto na placki możecie zrobić nawet bez użycia miksera! Wystarczy zmieszać suche składniki i połączyć je z mokrymi. Wtedy dodajemy do ciasta na placuszki jabłka. Ja jabłka pokroiłam najpierw na ćwiartki, następnie na plasterki, a te pokroiłam na drobne kawałki – lubię w plackach wyczuwalne kawałki jabłka. Placuszki wyszły pyszne i dzieci po szkole tak się do nich dosiadły (no dobra, ja też :D), że jak mąż wrócił z pracy, to zostało ich raptem cztery sztuki. Jeśli bardzo lubicie placuszki, to zróbcie z półtorej, albo z podwójnej porcji – tak aby na pewno dla każdego wystarczyło :)

Jaki budyń do placuszków?

Ja polecam tu budyń bez cukru – dodajemy do ciasta trochę cukru, więc budyń nie musi być słodzony. Używamy oczywiście takie duże opakowanie budyniu – na pół litra mleka. Budyń dodajemy do ciasta na placki jako proszek – nie gotujecie go wcześniej! Co do smaku, to polecam waniliowy albo śmietankowy, ale możecie oczywiście poeksperymentować z innymi smakami.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do usmażenia tych placuszków z budyniem – ja je uwielbiam! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga nawet użycia miksera – możecie więc je zrobić ekspresowo – potrzebny wam będzie tylko jogurt naturalny (ja dałam po połowie z kefirem). Jabłka możecie też zastąpić innymi owocami – najlepiej takimi mało „rozwalającymi się” – np. twardsze banany, brzoskwinie, borówki.

Zachęcam was do usmażenia tych budyniowych placuszków i podzielenia się opinią. Wypróbuj też przepisy na cynamonowe placuszki z jabłkami oraz na racuchy z jabłkami. Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to możecie również wypróbować przepis na placki z serka wiejskiego i budyniu. W samym przepis na placuszki z serka wiejskiego nie ma budyniu, ale możecie zastąpić część używanej mąki budyniem, aby uzyskać ciekawszy smak. Spróbujcie koniecznie!

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.22 z 57 ocen
Postaw mi kawę

I jeszcze kilka wcześniejszych zdjęć tych placuszków (robiłam je ponownie, bo pojawił się komentarz o tym, że przepis jest do niczego i ciasto jest twarde i gęste – zrobiłam ściśle wg przepisu – wszystko ważąc i potwierdziło się, że przepis jest dobry, a ciasto ma idealną konsystencję :)).

budyniowe placuszki placuszki z budyniem
budyniowe placuszki na śniadanie z jabłkami budyniowe placki z jabłkami

Inspiracja – I love bake.

Polecane przepisy na placki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie placuszki idealne na śniadanie, przekąskę lub nawet deser. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.

Opublikowano: 2017 1 marca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

21 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Budyniowe placuszki przepis

Przepis na placuszki budyniowe będzie idealny na śniadanie albo przekąskę. Same placuszki z budyniem zrobicie bardzo prosto i szybko - nie musicie nawet używać miksera. Wystarczy wymieszać składniki łyżką. Możecie do placków budyniowych dodać pokrojone drobno jabłko, wtedy będą jeszcze lepsze. Ja placki budyniowe z jabłkami usmażyłam na weekendowe śniadanie i znikły nie wiadomo kiedy. Budyń w plackach dodaje im smaku, możecie więc wykorzystać dowolny smak. Ja użyłam budyń waniliowy bez cukru. Usmażcie takie racuszki budyniowe dla swojej rodziny - będą zachwyceni.

Placki budyniowe z jabłkami

Bardzo często smażę placki na śniadanie dla swojej rodziny, bo wszyscy je uwielbiamy. Ja szczególnie lubię placuszki z jabłkami, bo kawałki owoców w środku dodają placuszkom budyniowym fajnej wilgotności. Budyniowe placuszki możecie również przygotować z innymi owocami - dodajcie do nich pokrojoną gruszkę, albo drobne borówki albo maliny.  W każdej wersji będą smakowały wyśmienicie.

Zachęcam was także do wypróbowania mojego przepisu na naleśniki budyniowe - to ciasto na naleśniki z budyniem jest rewelacyjne!