Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką
Przepis na bułkę drożdżową z marmoladą
Buła drożdżową z marmoladą to połączenie puszystego ciasta drożdżowego ze słodkim nadzieniem z marmolady. Ta słodka i lekko kwaśna konfitura dodaje charakteru delikatnemu wnętrzu bułki, tworząc niezapomniany smakowy duet. Złocista skórka i miękka struktura sprawiają, że każdy kęs jest wyjątkowym doznaniem. Szybka bułka drożdżowa z marmoladą świetnie sprawdza się jako towarzysz porannej kawy czy herbaty, wprowadzając nutę słodyczy do codziennego rytuału. Odkryj prostotę i smak tego pysznego wypieku, który z pewnością zagości na Twoim stole.
Spis treści
Buła drożdżowa z marmoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta drożdżowe, to koniecznie upiecz taką prostą i smakowitą bułkę z marmoladą i kruszonką.
Buła drożdżowa z marmoladą i kruszonką przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na bułkę drożdżową
- 200 ml mleka (letniego )
- 40 g świeżych drożdży ((można też dać trochę mniej))
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 400 g mąki pszennej (2 i 2/3 szklanki)
- 2 żółtka (z jajek L)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 60 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 1 szczypta soli
- marmolada ( lub dżem)
składniki na kruszonkę do ciasta
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
Instrukcja
Jak zrobić bułę drożdżową z marmoladą
- Z drożdży, łyżeczki cukru i mleka zrób rozczyn (wszystko razem zmieszaj w misce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia).200 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misie wymieszaj razem pozostałe składniki (poza marmoladą), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto.400 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 60 g masła, 100 g cukru, 1 szczypta soli
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 30-45 minut.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na wysypany mąką blat i lekko wyrób (jeśli ciasto się za bardzo klei, to dodaj do niego mąki).
- Rozwałkuj lekko na placek o szerokości foremki, posmaruj marmoladą i zwiń w roladę.marmolada
- Umieść ciasto w wysmarowanej tłuszczem foremce.
- Składniki kruszonki zagnieć razem palcami. W razie konieczności dodaj odrobinę mąki i cukru.6 łyżek masła, 6 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru
- Posyp kruszonką ciasto.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Drożdżówkę piecz w 180 stopniach (w trybie góra/dół) przez około 45 – 50 – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.
- Przestudź ciasto na kratce.
Prywatne
Bułka drożdżowa z marmoladą – uwagi
Dziś mam dla Was prostą bułę drożdżową – taka buła drożdżowa, to alternatywa dla chałki drożdżowej.
Wychodzi bardzo puszysta i delikatna w smaku.
Przełożenie z marmolady dodaje jej słodyczy, a wszystko to zwieńcza kruszonka :)
Ja swoją bułkę piekłam w foremce keksowej o długości 30 cm i sporo mi urosła w górę – tak, że mi kruszonka pospadała :)
Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta drożdżowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bułka z marmoladą przepis
Przepis na proste ciasto drożdżowe zwijane z marmoladą i upieczone z kruszonką na wierzchu. Taka drożdżówka z dżemem może być podana na śniadanie - szczególnie świeżo po upieczeniu, albo jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe upieczone z marmoladą i kruszonką zasmakuje każdemu. Ja bardzo lubię takie proste drożdżówki z kruszonką. Lekko maślane i z chrupiącą kruszonką. Prosto i niezwykle smacznie.
Buła drożdżowa z kruszonką
Maślana drożdżówka z kruszonką i marmoladą to świetny pomysł o każdej porze dnia. Możecie ją spakować dzieciom do szkoły i zabrać do pracy. Wypróbujcie mój przepis krok po kroku i upieczcie rodzinie takie pyszne i proste ciasto drożdżowe z kruszonką.
Polecam wam także inne moje przepisy na ciasta drożdżowe, a tam między innymi przepis na domową chałkę.