Bułeczki scones z borówkami

Przepis na proste scones z białą czekoladą i borówkami
Scones to klasyczne, brytyjskie a także amerykańskie bułeczki śniadaniowe przypominające duże ciastka – kruche z wierzchu, miękkie w środku, idealne na słodko lub wytrawnie. Dziś mam dla Ciebie przepis na ich słodką wersję z borówkami i białą czekoladą – pyszne, delikatne i naprawdę proste do zrobienia. Świetnie smakują jeszcze lekko ciepłe, z kubkiem kawy lub herbaty. Jeśli jeszcze nie piekłaś/eś scones w domu – to doskonały moment, żeby spróbować. Ten przepis na pewno Cię do nich przekona!
Spis treści
Scones z borówkami i białą czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie śniadania i pyszne proste ciastka idealne do kawy i herbaty, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Scones z borówkami i białą czekoladą przepis z filmem
Składniki
składniki na scones z borówkami
- 375 g mąki pszennej (1½ szklanki)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 170 g masła (zimnego!)
- 180 ml maślanki (zimnej!)
- 1 jajko (L – zimne)
- ok 250 g borówek
- 100 g białej czekolady (posiekanej)
- mleko (odrobina)
składniki na lukier
- 100 g cukru pudru (⅔ szklanki)
- 1 łyżka soku z cytryn (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki mleka
Instrukcja
Jak zrobić scones z borówkami krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ w trybie góra/dół lub 170℃ w termoobiegu.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- W większej misce zmieszaj razem suche składniki na scones.375 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
Krok 2 – przygotowanie ciasta na scones
- Do miski ze zmieszanymi suchymi składnikami zetrzyj na grubych oczkach tarki zimne masło.170 g masła
- Wymieszaj je razem, aby masło się oblepiło.
- Wlej maślankę i wymieszaj razem łyżką.180 ml maślanki
- Jajko wbij do małej miseczki i wymieszaj widelcem – przelej do miski z ciastem i wymieszaj – albo zagnieć krótko razem.1 jajko
- Dodaj do miski borówki i czekoladę – wymieszaj razem.ok 250 g borówek, 100 g białej czekolady
Krok 3 – formowanie scones
- Blat posyp odrobiną mąki i wyłóż na niego ciasto.
- Krótko zagnieć, a następnie rozpłaszcz dłońmi na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Przetnij placek wzdłuż na trzy paski, a następnie pokrój paski na kawałki tak aby otrzymać 12 porcji.
- Przełóż ciastka na blachę – zachowując odstępy.
- Posmaruj każdą bułeczkę z wierzchu odrobiną mleka.mleko
Krok 4 – pieczenie scones
- Wstaw formę z bułeczkami do gorącego piekarnika i piecz około 20 minut – aż podrosną i zrobią się ładnie upieczone z wierzchu.
- Wyjmij upieczone scones z piekarnika i lekko przestudź.
Krok 5 – dekorowanie lukrem
- Do cukru pudru dodaj sok z cytryny oraz mleko – dodawaj mleko porcjami i mieszaj aż otrzymasz lekko płynny lukier.100 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryn, 2-3 łyżki mleka
- Posmaruj lukrem scones.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Bułeczki z borówkami i czekoladą – uwagi
Scones to bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii bułeczki pieczone głównie na śniadanie, ale mogą stanowić również doskonały słodki deser albo przekąskę w ciągu dnia. Ich zaletą jest szybkie przygotowanie – w przeciwieństwie do bułeczek drożdżowych. Do tego bardzo podstawowe składniki i dodatki sprawiają, że takie scones pojawiają się również często na moim stole – zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Jeśli do tej pory nie robiłaś/eś w domu scones, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. A przepis inspirowany jest scones z jeżynami i lawendą od Tieghan z bloga Half Baked Harvest.
Jakie składniki są potrzebne do upieczenia scones z borówkami?
Aby upiec te bułeczki z borówkami będziesz potrzebować kilku podstawowych składników – pamiętaj, że masło, maślanka i jajko muszą być zimne, koniecznie więc schowaj je z kilkugodzinnym wyprzedzeniem do lodówki! A będziesz tu potrzebować:
- borówki – ja użyłam świeże owoce, ale możesz też użyć mrożone borówki – nie musisz ich wcześniej rozmrażać, a nawet lepiej tego nie robić!
- masło – zamiast masła możesz też użyć mix masła albo nawet masło roślinne
- maślanka – zamiast maślanki możesz też użyć kefir, albo ostatecznie taki rzadki jogurt naturalny
- mąka pszenna – dobra będzie każda mąka z przedziału 450-550 – chociaż taka typ 500 będzie najlepsza
- biała czekolada – ja użyłam pastylki z białej czekolady, które dodatkowo lekko posiekałam, możesz oczywiście użyć zwykłą białą czekoladę, albo np. kropelki czekoladowe, do ciasta dodana jest zaledwie łyżka cukru, więc ta czekolada (oraz lukier na wierzchu) dają scones słodycz
Jak zrobić scones, aby były udane?
Połową sukcesu są tutaj zimne składniki na scones. Masło najlepiej zetrzeć na grubej tarce, albo mocno pokroić. Ciasta nie wyrabiaj zbyt długo, ma być grudkowate, z kawałeczkami masła. Dzięki temu potem scones fajnie rosną i robią się miękkie w środku i fajnie lekko chrupiące z zewnątrz.
Czy można zrobić scones z innymi owocami?
Tak, możesz użyć inne owoce, ale wybieraj takie twardsze, aby się nie rozwaliły podczas wyrabiania. Możesz użyć twardsze truskawki, albo pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie, jabłka, czy też twardsze gruszki.
Jak przechowywać scones z borówkami?
Scones najlepiej po zupełnym wystudzeniu przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, tak aby nie obsychały i dłużej zachowały świeżość. Nie musisz ich chować do lodówki. W temperaturze pokojowej spokojnie mogą postać około 3 dni.
Polecane przepisy na scones
Jeśli lubisz takie amerykańskie i brytyjskie słodkie wypieki, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na scones o różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam miedzy innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na scones z borówkami i czekoladą
Szukasz pomysłu na pyszne, domowe wypieki, które sprawdzą się o każdej porze dnia? Te scones z borówkami i białą czekoladą to idealna propozycja na słodkie śniadanie, deser, przekąskę do kawy, a nawet coś pysznego do zabrania do szkoły czy pracy. Klasyczne, brytyjskie i amerykańskie bułeczki w owocowo-czekoladowej wersji są kruche z wierzchu, miękkie w środku i pełne smaku.
Przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, a dodatkowo znajdziesz w nim zdjęcia z przygotowań, które pokazują każdy etap, oraz krótki film, w którym pokazuję, jak zrobić scones od podstaw – dzięki temu poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To wypiek uniwersalny i szybki – nie wymaga wyrabiania ani długiego oczekiwania. Jeśli masz pod ręką borówki i białą czekoladę, koniecznie wypróbuj ten przepis na domowe scones. Raz spróbujesz i będziesz wracać do niego regularnie!