Bułeczki z białym makiem
Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe nadziane masą z białego maku
Już niedługo dzień św. Marcina, a co za tym idzie – pyszne drożdżowe rogaliki z białym makiem. Możecie zrobić w domu takie rogaliki, a jeśli macie mniej czasu, to zamiast nich upieczcie drożdżowe bułeczki z białym makiem. Bułeczki są fajnie puszyste i smakowite, a jeśli wykorzystacie tu gotową masę z maku, to ich przygotowanie będzie proste i szybkie. Gorąco polecam!
Spis treści
Bułeczki z białym makiem przepis z filmem
Jeśli lubisz słodkie bułeczki drożdżowe z pysznym nadzieniem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Bułeczki z białym makiem przepis
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z białym makiem
Krok 1 – przygotuj rozczyn drożdżowy
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i wymieszaj. Zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
Krok 2 – przygotuj ciasto drożdżowe na bułeczki
- Do większej miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier, olej i jajko. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.300 g mąki pszennej, 40 g cukru, 50 ml oleju, 1 jajko
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – do wyrośnięcia.
Krok 3 – przygotuj bułki z makiem
- Po tym czasie wyjmij ciasto na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 0,5-1 cm.
- Mniej więcej połowę ciasta posmaruj masą z białego maku.około 100 g masy z białego maku
- Złóż ciasto tak aby częścią nieposmarowaną przykryć część posmarowaną (zobacz mój filmik), lekko dociśnij ciasto i pokrój na paski o szerokości około 2 cm.
- Zwiń każdy pasek wzdłuż własnej osi – tworząc jakby śrubkę, a następnie zwiń w bułeczkę.
- Zwinięte bułeczki ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na pół godziny, aby podrosły.
Krok 4 – upiecz bułeczki z makiem
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
- Wstaw podrośnięte bułeczki do piekarnika i piecz około 20-25 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu bułeczki ostudź.
- Możesz je na koniec polać lukrem – wystarczy do cukru pudru dodać trochę mleka lub śmietany kremówki.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówki z białym makiem – uwagi
Nie mieszkam w Poznaniu, ani nawet w okolicach, ale tak jak i cała Polska pokochałam ich rogale z białym makiem pieczone głównie na Dzień św. Marcina. Teraz to są one bardziej ogólnie dostępne, ale jeszcze kilka lat temu były praktycznie nie do zdobycia, więc sama piekłam rogale świętomarcińskie.
Już niedługo 11 listopada, a co za tym idzie ponownie będziemy się zajadać tymi pysznymi rogalikami.
Jeśli macie ochotę, to w tym roku polecam wam dużo szybsze i zdecydowanie łatwiejsze bułki z makiem z puszki – u mnie właśnie z masą makową z białego maku.
Rogale przygotowuje się dużo dłużej, a takie drożdżówki będziecie mieli gotowe w jakieś trzy godziny.
Do tego – jeśli wykorzystacie gotową masę z białego maku, ich przygotowanie będzie proste jak bułka z masłem ;)
Ja kupiłam gotową masę z białego maku w puszce – fajnie, że już jest dostępna również taka. Masa jest bardzo smaczna i ma dobrą konsystencję (ja kupiłam masę marki Bakalland).
Nie zużyłam jej całej do bułeczek – poszło mi jakieś niecałe pół puszki.
Możecie wiec zrobić od razu podwójną ilość bułeczek, albo resztę masy wykorzystać do innego wypieku.
Mam nadzieję, że takie drożdżowe bułki z makiem z puszki wam zasmakują, a ja przy okazji mogę tu wam polecić rónież przygotowanie kruchych rogalików z makiem :)
Jak zrobić masę z białego maku?
Macie w domu biały mak i nie chcecie kupować gotowej masy?
To możecie samodzielnie zrobić taką masę. Na blogu jest przepis na struclę z makiem, gdzie napisałam dokładnie jak przygotować masę z maku w ziarnach. Tam jest podana duża porcja, więc zróbcie ją z połowy, albo nawet z 1/3 – to w zupełności wystarczy. Możecie również przygotować typową masę makową jak do rogali świętomarcińskich. Jej też proponuję zrobić z 1/3 porcji – chyba że resztę masy spożytkujecie inaczej :)
Jak zrobić drożdżówki z białym makiem – wskazówki
Samo ciasto drożdżowe możecie zrobić ze swojego ulubionego przepisu, albo wykorzystać ten, który podałam pod zdjęciami.
Ja jak zwykle użyłam drożdże świeże, ale jeśli macie tylko instant, to użyjcie jedno opakowanie (około 7 g). Nie musicie przygotowywać rozczynu drożdżowego, wystarczy drożdże wsypać do mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Jeśli w domu macie raczej chłodnawo, to polecam wstawić ciasto drożdżowe do piekarnika i tam zostawić je do wyrośnięcia. Ja bardzo często włączam piekarnik i ustawiam temperaturę 30 stopni – wtedy ciasto wyrasta jeszcze szybciej.
Aby moje bułeczki drożdżowe z makiem wyglądały bardziej atrakcyjnie zwinęłam je i dodatkowo zakręciłam. Nagrałam wam krótki filmik, to zobaczycie jak możecie zrobić podobne bułeczki :)
Drożdżówki z masą z białego maku wychodzą bardzo smakowite i znikają migusiem.
Mój mąż sam jeden zjadł wieczorem pięć! sztuk.
Bułeczki możecie dodatkowo polać lukrem. Wystarczy do miseczki wsypać mniej więcej szklankę cukru pudru i dodać do niego po łyżce mleko – tak około 3 łyżki. Wymieszajcie dokładnie i posmarujcie nim bułeczki. Lukier dodaje drożdżówkom nie tylko słodyczy – sprawia również, że mniej obsychają.
Bułeczki przechowujcie w szczelnym pojemniku, to dłużej zachowają świeżość.
Ps.
Przy okazji polecam Wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie również znajdziecie przepisy na ciasta drożdżowe, a poza nimi mnóstwo innych apetycznych i prostych przepisów na domowe słodkości.
Polecane przepisy na ciasto drożdżowe z makiem
Zobacz również inne moje przepisy na pyszne słodkie drożdżowe wypieki z aromatycznym makiem. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na drożdżowe bułeczki z białym makiem
W tym roku na 11 listopada przygotuj razem ze mną pyszne i proste drożdżówki z białym makiem. Ich przygotowanie nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta drożdżowego, za to postawiłam na ich wygląd i bułeczki fantazyjnie zwinęłam. Zobaczcie mój krótki filmik z przygotowania bułeczek drożdżowych i zobaczcie jak je zwinąć, aby pięknie wyglądały. Bułeczki po upieczeniu są puszyste, aromatyczne i delikatnie słodkie. Biały mak jest delikatniejszy w smaku niż mak niebieski i takie bułeczki z białym makiem smakują zupełnie inaczej niż te ze zwykłym makiem. Koniecznie spróbujcie!
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z makiem białym?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i zobaczcie jakie to proste. Kupcie w sklepie gotową masę z białego maku, a praca będzie jeszcze szybsza. Zwińcie więc takie fantazyjne bułeczki i upieczcie je jak najszybciej. Tak przygotowanych bułeczek wychodzi spora ilość, bo około 12 sztuk. Bułeczki nie są ogromne, za to takie idealne na deser do kawki. Gorąco polecam oraz zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.