Bułeczki z budyniem i borówkami

Zaktualizowany: 2025 14 sierpnia
drożdżowa bułeczka z budyniem i borówkami na deserowym talerzyku

Przepis na drożdżowe bułeczki z borówkami i budyniem

Jeśli masz ochotę na coś naprawdę pysznego i domowego, to te bułeczki z budyniem i borówkami są strzałem w dziesiątkę! Miękkie, puszyste drożdżowe ślimaczki, które kryją w sobie kremowy budyń waniliowy i soczyste borówki, to idealna propozycja na słodkie śniadanie, deser czy popołudniową przekąskę. Ich aromat i smak skradną serce każdego łasucha — koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się domową słodyczą!

widok od góry na formę z upieczonymi drożdżowymi ślimaczkami - bułeczki z budyniem i borówkami

Bułeczki z budyniem i borówkami przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz drożdżówki i smakowite wypieki z owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

widok od góry na formę z upieczonymi drożdżowymi bułeczkami ślimaczkami zawijanymi z budyniem i borówkami

Bułeczki z budyniem i borówkami przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne, puszyste i smakowite drożdżowe ślimaczki zawijane z budyniem i borówkami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
2 godziny
Łączny czas 2 godziny 50 minuty
Porcje 8
Kalorie 334 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo duża blacha z piekarnika.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek

składniki na nadzienie do bułeczek

składniki na lukier do bułeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić bułeczki z budyniem i borówkami krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie rozczynu drożdżowego

    • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i razem zmieszaj.
      15 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru
      mieszanie drożdży z cukrem
    • Wlej mleko (nie może być zbyt gorące!) i wymieszaj, aż otrzymasz jednolity płyn.
      125 ml mleka
      mieszanie drożdży z mlekiem
    • Przykryj miseczkę z rozczynem folią spożywczą albo ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 20 minut.
    • Rozczyn jest gotowy gdy się widocznie napuszy i zgęstnieje.
      wyrośnięty rozczyn drożdżowy do ciasta drożdżowego

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na drożdżówki

    • Do dużej misy wsyp mąkę i dodaj pozostałe składniki, wlej rozczyn drożdżowy.
      300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
      dodawanie składników na ciasto na bułeczki drożdżowe
    • Wyrób razem na elastyczne i gładkie ciasto – ja to robię mikserem.
      wyrobione ciasto drożdżowe na bułeczki drożdżowe
    • Miskę z ciastem przykryj folia spożywczą albo ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około godzinę, aby wyrosło.
      przykrywanie ciasta drożdżowego folią, aby dobrze wyrosło

    Krok 3 – przygotowanie budyniu do nadzienia

    • Z mleka do przygotowania budyniu odlej około pół szklanki i dodaj do odlanej części proszek budyniowy oraz cukier (jeśli używasz) – wymieszaj.
      1 opakowanie budyniu waniliowego, 380 ml mleka, 3 łyżeczki cukru
      jak zrobić budyń do bułeczek drożdżowych
    • Resztę mleka przelej do rondelka, dodaj zmieszany budyń i zagrzej razem (często mieszając), aż otrzymasz gęsty budyń.
      przygotowanie budyniu do nadzienia do drożdżówek
    • Przykryj budyń folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
      budyń waniliowy przykryty folią spożywczą

    Krok 4 – przygotowanie bułeczek

    • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je zagnieć ręką.
      wyrośnięte ciasto drożdżowe na bułeczki
    • Wyjmij ciasto na delikatnie posypany mąką blat i lekko je ponownie zagnieć.
      ugniatanie wyrośniętego ciasta drożdżowego na bułeczki
    • Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
      rozwałkowywanie ciasta drożdżowego na bułeczki z borówkami
    • Posmaruj wierzch ciasta wystudzonym budyniem.
      smarowanie rozwałkowanego ciasta drożdżowego ostudzonym budyniem
    • Posyp budyń borówkami.
      ok 250-300 g borówek
      posypywanie ciasta drożdżowego świeżymi borówkami
    • Zwiń ciasto w rulon zaczynając od węższego boku.
      buleczki z budyniem i borowkami przugotowania 15
    • Potnij ciasto na plasterki tak aby otrzymać 8 bułeczek.
      dzielenie zwiniętego w rulon ciasta na bułeczki
    • Ułóż bułeczki w formie posmarowanej masłem i wysypanej mąką, na koniec przykryj foremkę folią spożywczą lub ściereczką i zostaw tak bułeczki na około 30 minut – aby się napuszyły i lekko podrosły.
      bułeczki z borówkami i budyniem ułożone w formie do pieczenia i przykryte folią, aby podrosły przed pieczeniem

    Krok 4 – pieczenie bułeczek

    • Gdy bułeczki podrastają rozgrzej piekarnik do 170℃ w trybie termoobiegu lub 180℃ w trybie góra/dół.
    • Zdejmij folię z podrośniętych drożdżówek i wstaw formę do piekarnika.
    • Piecz bułeczki przez około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
    • Po upieczeniu bułeczki przestudź.

    Krok 5 – przygotowanie lukru na bułeczki

    • Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj dwie łyżki mleka – wymieszaj – jeśli lukier jest zbyt gęsty lub cały cukier się nie rozpuścił, to dodaj trochę więcej mleka.
      100 g cukru pudru, ok 2-3 łyżki mleka
      przygotowany lukier do ślimaczków drożdżowych
    • Posmaruj lukrem wierzch bułeczek.
      smarowanie upieczonych bułeczek lukrem
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 334kcalWeglowodany: 58gBiałko: 8gTłuszcz: 8g
    Słowo kluczowe bułeczki z borówkami, drożdżówki z budyniem
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    flat lay photo of sweet rolls with blueberies and icing

    Ślimaczki drożdżówki z borówkami – uwagi

    Już dawno nie piekłam domowych drożdżówek i muszę przyznać, że byłam już „na głodzie” ;) Co prawda na moim rodzinnym wyjeździe nad jezioro upiekłam tam tradycyjne jagodzianki, ale przy 13 osobach znikły one nie wiadomo kiedy. Teraz miałam większą szansę na nacieszenie się smakiem tych drożdżówek, bo dużo mniej chętnych gąb ;) Bułeczki wyszły rewelacyjne! Super puszyste i mięciutkie, z orzeźwiającymi borówkami i smakowitym budyniem. A dodam, jeszcze, że dzięki takiemu nadzieniu bułeczki były idealne do jedzenia nawet drugiego dnia! Spróbuj koniecznie!

    zbliżenie na bułeczki ślimaczki zawinięte z borówkami i posmarowane lukrem

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania drożdżówek z borówkami i budyniem?

    Do upieczenia takich drożdżówek ślimaczków będziesz potrzebować jedynie kilku bardzo podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • budyń – użyłam budyń waniliowy bez cukru, taki do przygotowania na pół litra mleka. Możesz też użyć budyń z cukrem, wtedy nie dodawaj cukru do przygotowania budyniu, jeśli masz ochotę, to możesz też wykorzystać budyń o innym smaku
    • mleko – u mnie to zwykłe mleko UHT 1,5%, możesz też użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, albo nawet skorzystać z mleka roślinnego
    • mąka pszenna – najlepsza będzie mąka 500 lub 550, ale ostatecznie może to też być mąka typ 450
    • masło – u mnie to masło extra 82%, możesz też użyć masło typu mix, albo zastąpić je zupełnie masłem roślinnym, albo nawet olejem
    • borówki – jeśli nie masz borówek, to możesz użyć jagody – otrzymasz pyszne drożdżówki z jagodami i budyniem, ale możesz też użyć np. maliny – bułeczki z nimi będą pyszne!
    widok od góry na formę z siedmioma drożdżówkami ślimaczkami z borówkami i budyniem

    Jak najlepiej pokroić ciasto na bułeczki?

    Przy takich bułeczkach ślimaczkach, gdzie ciasto drożdżowe jest cienko rozwałkowane, a potem zwinięte razem z nadzieniem w rulon najlepiej sprawdza się mi dzielenie na porcje zwykłą nitką. Kiedyś używałam ostrego noża, ale to powodowało mocny nacisk na ciasto przez co nadzienie wypływało mocno bokami. Teraz używam nitki – zwykłej nici do szycia, albo nitki dentystycznej. Nitka tnie ciasto od razu przez całą średnicę ciasta, dzięki czemu nie ma takiego nacisku i nadzienie nie wypływa. Jeśli do tej pory nie używałaś/eś nitki do krojenia ciasta na bułeczki, to koniecznie wypróbuj tą metodę!

    zdjęcie od góry flat lay przedstawiające pojedynczą drożdżówkę zawijaną z borówkami i budyniem

    Jak przechowywać bułeczki z budyniem i borówkami?

    Bułeczki z budyniem i borówkami po upieczeniu dobrze ostudź i posmaruj lukrem – lukier dodaje im nie tylko słodkości, ale również zabezpiecza wierzch ciasta przed obsychaniem. Zupełnie ostudzone bułeczki warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby drożdżówki z borówkami jak najdłużej zachowały świeżość.

    one sweet roll with blueberries and pudding

    Dlaczego na dnie moich bułeczek zbiera się płyn?

    Podczas pieczenia budyń ogrzewa się i rozrzedza, do tego łączy się z sokiem wytwarzanym przez borówki. Zaraz po upieczeniu, gdy bułeczki są ciepłe i budyń jest ciepły i rzadszy może być tak, że wytrąci się na dnie trochę płynu. To nic takiego i nie musisz się tym przejmować. Wraz z ostyganiem budyń będzie też gęstniał, a wytrącony płyn zostanie wchłonięty przez bułeczki.

    widok lekko od góry na drożdżówkę z borówkami i budyniem leżącą na talerzyku

    Mam nadzieję, że takie drożdżówki z borówkami i budyniem zasmakują tobie i twoim bliskim. Jeśli wypróbujesz przepis, to będzie mi ogromnie miło jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz ten i inne moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.

    zbliżenie na jedną drożdżową bułeczkę z borówkami i budyniem ułożoną na deserowym talerzyku

    Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe

    Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki o różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 15 sierpnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Drożdżówki z borówkami i budyniem przepis

    Bułeczki z budyniem i borówkami to przepis na miękkie, puszyste drożdżowe ślimaczki, które zachwycają połączeniem kremowego budyniu waniliowego i soczystych borówek. Idealne na śniadanie, deser czy słodką przekąskę, te bułeczki są proste do przygotowania, nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem. Przepis jest bardzo dokładnie opisany i wzbogacony o zdjęcia krok po kroku, które pokazują każdy etap przygotowań. Dodatkowo znajdziesz tu film, dzięki któremu upieczenie tych pysznych bułeczek będzie jeszcze łatwiejsze. Wypróbuj ten sprawdzony sposób i ciesz się domowym smakiem na co dzień!