Bułeczki z budyniem i borówkami

Przepis na drożdżowe bułeczki z borówkami i budyniem
Jeśli masz ochotę na coś naprawdę pysznego i domowego, to te bułeczki z budyniem i borówkami są strzałem w dziesiątkę! Miękkie, puszyste drożdżowe ślimaczki, które kryją w sobie kremowy budyń waniliowy i soczyste borówki, to idealna propozycja na słodkie śniadanie, deser czy popołudniową przekąskę. Ich aromat i smak skradną serce każdego łasucha — koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się domową słodyczą!
Spis treści

Bułeczki z budyniem i borówkami przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz drożdżówki i smakowite wypieki z owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

Bułeczki z budyniem i borówkami przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm albo duża blacha z piekarnika.
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do bułeczek
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 125 ml mleka (letniego)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 50 g cukru (¼ szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 40 g masła (miękkiego)
składniki na nadzienie do bułeczek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (takiego na pół litra mleka – ok 40 g)
- 3 łyżeczki cukru (jeśli masz budyń bez cukru)
- 380 ml mleka
- ok 250-300 g borówek
składniki na lukier do bułeczek
- 100 g cukru pudru (⅔ szklanki)
- ok 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić bułeczki z budyniem i borówkami krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie rozczynu drożdżowego
- Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier i razem zmieszaj.15 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru
- Wlej mleko (nie może być zbyt gorące!) i wymieszaj, aż otrzymasz jednolity płyn.125 ml mleka
- Przykryj miseczkę z rozczynem folią spożywczą albo ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 20 minut.
- Rozczyn jest gotowy gdy się widocznie napuszy i zgęstnieje.
Krok 2 – przygotowanie ciasta na drożdżówki
- Do dużej misy wsyp mąkę i dodaj pozostałe składniki, wlej rozczyn drożdżowy.300 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 40 g masła
- Wyrób razem na elastyczne i gładkie ciasto – ja to robię mikserem.
- Miskę z ciastem przykryj folia spożywczą albo ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około godzinę, aby wyrosło.
Krok 3 – przygotowanie budyniu do nadzienia
- Z mleka do przygotowania budyniu odlej około pół szklanki i dodaj do odlanej części proszek budyniowy oraz cukier (jeśli używasz) – wymieszaj.1 opakowanie budyniu waniliowego, 380 ml mleka, 3 łyżeczki cukru
- Resztę mleka przelej do rondelka, dodaj zmieszany budyń i zagrzej razem (często mieszając), aż otrzymasz gęsty budyń.
- Przykryj budyń folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu i odstaw do wystudzenia.
Krok 4 – przygotowanie bułeczek
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je zagnieć ręką.
- Wyjmij ciasto na delikatnie posypany mąką blat i lekko je ponownie zagnieć.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek o grubości około 0,5 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta wystudzonym budyniem.
- Posyp budyń borówkami.ok 250-300 g borówek
- Zwiń ciasto w rulon zaczynając od węższego boku.
- Potnij ciasto na plasterki tak aby otrzymać 8 bułeczek.
- Ułóż bułeczki w formie posmarowanej masłem i wysypanej mąką, na koniec przykryj foremkę folią spożywczą lub ściereczką i zostaw tak bułeczki na około 30 minut – aby się napuszyły i lekko podrosły.
Krok 4 – pieczenie bułeczek
- Gdy bułeczki podrastają rozgrzej piekarnik do 170℃ w trybie termoobiegu lub 180℃ w trybie góra/dół.
- Zdejmij folię z podrośniętych drożdżówek i wstaw formę do piekarnika.
- Piecz bułeczki przez około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu bułeczki przestudź.
Krok 5 – przygotowanie lukru na bułeczki
- Cukier puder przesyp do miseczki i dodaj dwie łyżki mleka – wymieszaj – jeśli lukier jest zbyt gęsty lub cały cukier się nie rozpuścił, to dodaj trochę więcej mleka.100 g cukru pudru, ok 2-3 łyżki mleka
- Posmaruj lukrem wierzch bułeczek.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ślimaczki drożdżówki z borówkami – uwagi
Już dawno nie piekłam domowych drożdżówek i muszę przyznać, że byłam już „na głodzie” ;) Co prawda na moim rodzinnym wyjeździe nad jezioro upiekłam tam tradycyjne jagodzianki, ale przy 13 osobach znikły one nie wiadomo kiedy. Teraz miałam większą szansę na nacieszenie się smakiem tych drożdżówek, bo dużo mniej chętnych gąb ;) Bułeczki wyszły rewelacyjne! Super puszyste i mięciutkie, z orzeźwiającymi borówkami i smakowitym budyniem. A dodam, jeszcze, że dzięki takiemu nadzieniu bułeczki były idealne do jedzenia nawet drugiego dnia! Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania drożdżówek z borówkami i budyniem?
Do upieczenia takich drożdżówek ślimaczków będziesz potrzebować jedynie kilku bardzo podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- budyń – użyłam budyń waniliowy bez cukru, taki do przygotowania na pół litra mleka. Możesz też użyć budyń z cukrem, wtedy nie dodawaj cukru do przygotowania budyniu, jeśli masz ochotę, to możesz też wykorzystać budyń o innym smaku
- mleko – u mnie to zwykłe mleko UHT 1,5%, możesz też użyć mleko o innej zawartości tłuszczu, albo nawet skorzystać z mleka roślinnego
- mąka pszenna – najlepsza będzie mąka 500 lub 550, ale ostatecznie może to też być mąka typ 450
- masło – u mnie to masło extra 82%, możesz też użyć masło typu mix, albo zastąpić je zupełnie masłem roślinnym, albo nawet olejem
- borówki – jeśli nie masz borówek, to możesz użyć jagody – otrzymasz pyszne drożdżówki z jagodami i budyniem, ale możesz też użyć np. maliny – bułeczki z nimi będą pyszne!
Jak najlepiej pokroić ciasto na bułeczki?
Przy takich bułeczkach ślimaczkach, gdzie ciasto drożdżowe jest cienko rozwałkowane, a potem zwinięte razem z nadzieniem w rulon najlepiej sprawdza się mi dzielenie na porcje zwykłą nitką. Kiedyś używałam ostrego noża, ale to powodowało mocny nacisk na ciasto przez co nadzienie wypływało mocno bokami. Teraz używam nitki – zwykłej nici do szycia, albo nitki dentystycznej. Nitka tnie ciasto od razu przez całą średnicę ciasta, dzięki czemu nie ma takiego nacisku i nadzienie nie wypływa. Jeśli do tej pory nie używałaś/eś nitki do krojenia ciasta na bułeczki, to koniecznie wypróbuj tą metodę!
Jak przechowywać bułeczki z budyniem i borówkami?
Bułeczki z budyniem i borówkami po upieczeniu dobrze ostudź i posmaruj lukrem – lukier dodaje im nie tylko słodkości, ale również zabezpiecza wierzch ciasta przed obsychaniem. Zupełnie ostudzone bułeczki warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby drożdżówki z borówkami jak najdłużej zachowały świeżość.
Dlaczego na dnie moich bułeczek zbiera się płyn?
Podczas pieczenia budyń ogrzewa się i rozrzedza, do tego łączy się z sokiem wytwarzanym przez borówki. Zaraz po upieczeniu, gdy bułeczki są ciepłe i budyń jest ciepły i rzadszy może być tak, że wytrąci się na dnie trochę płynu. To nic takiego i nie musisz się tym przejmować. Wraz z ostyganiem budyń będzie też gęstniał, a wytrącony płyn zostanie wchłonięty przez bułeczki.
Mam nadzieję, że takie drożdżówki z borówkami i budyniem zasmakują tobie i twoim bliskim. Jeśli wypróbujesz przepis, to będzie mi ogromnie miło jeśli potem podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz ten i inne moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe drożdżówki o różnych smakach i pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżówki z borówkami i budyniem przepis
Bułeczki z budyniem i borówkami to przepis na miękkie, puszyste drożdżowe ślimaczki, które zachwycają połączeniem kremowego budyniu waniliowego i soczystych borówek. Idealne na śniadanie, deser czy słodką przekąskę, te bułeczki są proste do przygotowania, nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem. Przepis jest bardzo dokładnie opisany i wzbogacony o zdjęcia krok po kroku, które pokazują każdy etap przygotowań. Dodatkowo znajdziesz tu film, dzięki któremu upieczenie tych pysznych bułeczek będzie jeszcze łatwiejsze. Wypróbuj ten sprawdzony sposób i ciesz się domowym smakiem na co dzień!