Cantucci z żurawiną
Przepis na włoskie ciastka cantucci z żurawiną
Zapraszam dziś na przepyszne i do tego proste do zrobienia chrupiące ciastka cantucci zrobione z migdałami, żurawiną i skórką pomarańczową. Te słynne włoskie ciastka w takim wydaniu sprawdzą się idealnie na Boże Narodzenie. Podaj je z kubkiem gorącej herbaty lub czekolady, a na pewno zasmakują każdemu!
Spis treści
Cantucci z żurawiną przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno chrupiące ciastka pełne bakalii, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Cantucci z żurawiną przepis
Składniki
składniki na ciastka cantucci
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 150 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g migdałów ((1 szklanka) )
- 100 g suszonej żurawiny ((pół szklanki) )
- skórka starta z pomarańczy
Instrukcja
Jak zrobić ciastka cantucci
- Jajka zmiksuj krótko z cukrem i skórką pomarańczową.2 jajka, 150 g cukru, skórka starta z pomarańczy
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodawaj porcjami mąkę i miksuj ciasto na małych obrotach – pod koniec możesz ciasto mieszać łyżką.
- Dodaj migdały – część możesz grubo posiekać – i żurawinę – wmieszaj w ciasto.150 g migdałów, 100 g suszonej żurawiny
- Ciasto podziel na dwie części.
- Z każdej uformuj wałek – ciasto się trochę lepi, więc możesz je delikatnie posypać mąką.
- Przełóż wałki z ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 15-20 minut – do lekkiego zrumienia.
- Wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem potnij ciasto na plastry o grubości około 1,5 cm – ciasto może się trochę kruszyć przy migdałach.
- Wstaw blachę ponownie do piekarnika i piecz przez 6 minut – przełóż ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 6 minut.
- Ciasteczka ostudź.
- Przechowuj je w szczelnym pojemniku.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są ciastka cantucci?
Cantucci, tudzież biscotti to słynne włoskie ciasteczka. Bardzo kruche dzięki podwójnemu pieczeniu. Ciasto na ciastka formujemy w wałek i pieczemy, następnie kroimy na plastry i znowu pieczemy. Dzięki temu ciasteczka są bardzo chrupiące.
Dlatego Włosi najczęściej jedzą je namoczone wcześniej w winie lub w kawie (ja myślę, że w mojej wersji smakowej, to najlepiej zanurzyć je w winie grzanym). Tradycyjnie są one pieczone z migdałami, ale często można spotkać różne wariacje smakowe.
Składniki niezbędne do przygotowania cantucci
Lista składników potrzebnych do tych włoskich ciasteczek nie jest długa, ani skomplikowana. Najważniejsze są tu migdały. Możesz użyć zwykłe migdały lub blanszowane (czyli takie bez skórki). Do ciastek możesz dodać je całe, albo część z nich – np. połowę – lekko posiekać na mniejsze kawałki.
Ja sama robiłam już cantucci migdałowe, a teraz postanowiłam dodać do nich suszoną żurawinę i skórkę pomarańczową. Ten przepis różni się również od poprzedniego brakiem masła. W cieście nie ma ani grama tłuszczu – no może oprócz tłuszczu z migdałów. Mąka pszenna do tych ciasteczek może być dowolna – typ 450, 500 lub 550 będą jak najbardziej ok.
Jak piec ciastka canutcci z żurawiną?
Wałki z ciasta zagniecione z bakaliami ułóż na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w trybie góra dół) i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z ciastem (nie wyłączaj piekarnika) i ostrym nożem pokrój wałki ciasta na plasterki – możesz je lekko porozsuwać od siebie. Blachę z pokrojonymi ciastkami ponownie wstaw do piekarnika i podpiecz. Dzięki takiemu podwójnemu pieczeniu ciastka wychodzą niezwykle chrupiące i lekko twardawe. Idealnie się nadają do podania z kawą, gorącą herbatą czy też gorącą czekoladą.
Jeśli lubicie włoskie smaki, to koniecznie upieczcie sobie ciasteczka cantucci. W zimne zimowe dni będą idealnym deserem, który na pewno zasmakuje każdemu!
Jak przechowywać ciasteczka cantucci z żurawiną?
Dużą zaletą zaletą tych ciasteczek z migdałami – oprócz smaku – jest to, że świetnie i długo się przechowują. Schowaj je do szczelnego pojemnika – może to być metalowa puszka na ciastka, albo plastikowy pojemnik z pokrywką. W takim pudełku ciastka mogą postać nawet kilka miesięcy i nic się im nie stanie!
Polecane przepisy na wypieki z żurawiną
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne świąteczne wypieki z żurawiną. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Cantucci z żurawiną przepis
Zapraszam na przepis na włoskie kruche ciasteczka cantucci z migdałami i żurawiną. Takie tradycyjne włoskie ciastka cantucci są podwójnie pieczone. Co to oznacza? Najpierw musisz upiec podłużne wałki ciasta wypełnionego migdałami, żurawiną i aromatyczną skórką pomarańczową. Następnie upieczone ciasto musisz pokroić na plastry i ponownie podpiec w piekarniku. To zapewnia ciastkom cantucci z żurawiną wyjątkową chrupkość i niebywały smak. Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis na włoskie kruche ciasteczka biscotti i przygotuj te ciastka w okresie bożonarodzeniowym, szczególnie że takie podwójnie pieczone ciastka z migdałami mogą być długo przechowywane.