Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa
Przepis na charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa z marakują
wpis sponsorowany
Zapraszam dziś na niezwykły, lekki i owocowy torcik bez pieczenia prosto z kuchni francuskiej. Charlotte z nasączonymi biszkoptami, musem czekoladowym, brzoskwiniami i bitą śmietaną to idealny torcik na specjalne okazje. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i koniecznie go przygotujcie.
Spis treści
Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i mocno kremowe torciki to koniecznie przygotuj taki francuski tort bez pieczenia.
Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości do 16 cm średnicy.
Składniki
składniki na tort Charlotte bez pieczenia
- około 30 sztuk biszkoptów (podłużnych (użyłam takie jak do tiramisu) – około 200 g)
- około 100-150 ml soku pomarańczowego
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 białka ( z jajek rozmiar L )
- 2 żółtka
- 25 g masła (miękkiego (czubata łyżka) )
- 1 łyżka cukru
- 250 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 1 łyżka cukru pudru (- lekko czubata )
- Naturalnie owocowe Brzoskwinie z Marakują Stovit
Instrukcja
Jak zrobić torcik Chalotte bez pieczenia
- Foremkę o średnicy około 16 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Podłużne biszkopty zanurz krótko w soku pomarańczowym, a następnie ułóż dociskając do boków foremki – tak aby stały.około 30 sztuk biszkoptów, około 100-150 ml soku pomarańczowego
- Wyłóż również dno foremki namoczonymi biszkoptami.
- Czekoladę mleczną połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj do niej masło i ustaw miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą – tak aby miska nie dotykała do powierzchni wody.100 g mlecznej czekolady, 25 g masła
- Rozpuść czekoladę, a następnie lekko ją ostudź.
- Dodaj do czekolady żółtka i energicznie wymieszaj.2 żółtka
- Białka ubij z łyżką cukru aż będą gęste.2 białka, 1 łyżka cukru
- Dodaj białka do czekolady i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż połowę musu do foremki z biszkoptami.
- Na mus wyłóż namoczone biszkopty, a na biszkopty mniej więcej połowę słoiczka Brzoskwini z Marakują od Stovit.Naturalnie owocowe Brzoskwinie z Marakują Stovit
- Wyłóż resztę musu, a na niego ponownie namoczone biszkopty.
- Schowaj ciasto do lodówki.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij z łyżką cukru pudru aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Wyłóż ubitą śmietanę na wierzch ciasta.
- Na śmietanę wyłóż resztę Brzoskwini z Marakują Stovit.
- Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to jest ciasto Charlotte?
Charlotte, to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej. Charakterystyczne są dla niego podłużne biszkopty, którymi wyłożone są boki ciasta. W środku jest zwykle delikatny mus z owocami.
Ja przygotowałam dla was charlotte czekoladowo-brzoskwiniową. Z delikatnym musem czekoladowym oraz dodatkiem brzoskwini i marakui oraz z bitą śmietaną. Wyszedł świetny, orzeźwiający i bardzo delikatny deser :) Niepotrzebnie tylko położyłam mu na wierzchu marakuję do zdjęć – ciasto jest tak leciutkie, że pod ciężarem owoców lekko się wygięło. Ale smaku to na szczęście nie zepsuło!
Jakie składniki są potrzebne do Charlotte?
Charlotte jest tortem bez pieczenia przygotowanym na biszkoptach. Ja do swojego torcika Charlotte użyłam podłużne biszkopty takie same jak do tiramisu, które możecie kupić bez problemu w Biedronce czy też w Lidlu. Na mus czekoladowy do torcika będzie potrzebna mleczna czekolada oraz jajka. Aby upewnić się, że surowe jajka nie zaszkodzą w musie, to dobrze jest je przelać wrzącą wodą. Wtedy rozdziel żółtka od białek i oddzielnie dodaj do rozpuszczonej czekolady. Najpierw dodaj do czekolady żółtka, a potem ubite na gęstą pianę białka. Tak powstanie fajny i puszysty mus czekoladowy.
Poza musem czekoladowym wierzch Charlotte udekorowałam bitą śmietaną. Tutaj zmiksowałam śmietanę kremówkę 30% z kartonika z cukrem pudrem. Gęstą bitą śmietanę wyłóż na wierzch tortu Charlotte i udekoruj owocami w żelu. Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa potrzebuje już teraz schłodzenia w lodówce.
Przed podaniem ostrożnie odepnij rant formy i podaj ciasto.
Charlotte nie jest szczególnie trudna do przygotowania, więc spróbujcie – na pewno zrobi wrażenie na domownikach :)
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem.
Polecane przepisy na kremowe torty
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne torty idealne na specjalne okazje i nie tylko. Tutaj polecam tutaj takie trzy przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na charlotte
Zobacz mój przepis na charlotte czyli francuski tort bez pieczenia przygotowany na bazie biszkoptów. Tu podłużne biszkopty ułożone są po obwodzie tortownicy oraz na dnie formy. Środek ciasta to lekki mus czekoladowy z czekolady mlecznej i jajek oraz brzoskwinie w żelu. Na koniec ciasto charlotte udekorowane jest słodką bitą śmietaną i brzoskwiniami w żelu. Mój przepis opisany dokładnie krok po kroku pozwoli przygotować ci ten smakowity deser bez problemów. Zobacz go już teraz, przygotuj charlotte i zachwyć rodzinę i wszystkich gości niesamowitym smakiem takiego tortu bez pieczenia.