Chleb pszenny jak z piekarni

Zaktualizowany: 2024 2 listopada
chleb pszenny jak z piekarni

Przepis na chleb pszenny na drożdżach

Upiecz dziś ze mną rewelacyjny domowy chleb pszenny z pyszną chrupiącą skórką. Taki domowy chleb świeżo wyjęty z piekarnika to najlepsze pieczywo na świecie! Zjedz kromkę jeszcze ciepłego chleba posmarowanego masłem – to jak dla mnie najlepsze wspomnienie dzieciństwa. Zobacz mój przepis na chleb z mąki chlebowej na drożdżach i upiecz go swojej rodzinie.

domowy chleb pszenny

Chleb pszenny jak z piekarni przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pachnący chleb z chrupiącą skórką prosto z pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

chleb pszenny jak z piekarni

Chleb pszenny jak z piekarni przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy chleb pszenny na drożdżach z chrupiącą skórką.
4.12 z 110 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
4 hours
Czas całkowity 5 hours 20 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na pszenny chleb na drożdżach

  • 600 g mąki pszennej ((najlepiej chlebowej – np. 750))
  • 350-360 g wody (ciepłej )
  • 10-15 g drożdży (świeżych )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • mak, słonecznik (opcjonalnie do posypania po wierzchu)
Instrukcja
 

Jak zrobić najlepszy chleb pszenny jak z piekarni

  • Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
    10-15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).
    600 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 350-360 g wody
  • Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  • Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  • Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek.
  • Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  • Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  • Natnij go w kilku miejscach i jeśli chcesz posyp ziarenkami – można już go piec.
    mak, słonecznik
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni – góra/dół.
  • Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut.
  • Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb na drożdżach, chleb pszenny
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na ten tradycyjny chleb na drożdżach znalazłam na Mojej piekarni (gdzie swoją drogą jest mnóstwo fajnych przepisów na chleb i różne wypieki piekarskie).

Najpierw chciałam wypróbować inny przepis na chleb z mąki pszennej, ale po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego.

Same proporcje składników i same składniki nie są jakąś nowością.

Bardziej mnie zaciekawił trochę inny sposób przygotowania i pieczenia chleba. Jest on bardziej czasochłonny, gdyż chleb długo wyrasta, ale wychodzi faktycznie jak z piekarni.

Ze wspaniałą chrupką skórką i idealnym miąższem.

Jeśli macie trochę czasu, to spróbujcie :)

Jak zrobić biały chleb pszenny – wskazówki

Potrzebujecie mąkę chlebową – najlepiej typ 750, drożdże, wodę i czas.

Samo ciasto najlepiej zrobić mikserem i nie jest to skomplikowane.

Tak jak pisałam wyżej – najbardziej potrzebujecie czasu.

Najpierw ciasto ma wyrastać godzinę, potem znowu trzeba je zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Dopiero wtedy formujemy bochenek i jego też odstawiamy do wyrośnięcia. Po około pół godziny można sprawdzić, czy chleb nadaje się do pieczenia.

Z podanego przepisu otrzymacie ogromny bochenek (o wadze 1 kilograma) – jeśli dla was to za dużo, to proponuję zrobienie chleba z połowy przepisu.

Koniecznie też sobie obejrzyjcie filmik ze strony Moja piekarnia :)

A na blogu znajdziecie już sporo bardzo ciekawych przepisów na domowe pieczywo – spróbujcie koniecznie prosty chleb pszenny z matcha, najlepsze proziakichleb bez zagniatania, czy też zaskakujący chleb czekoladowy – mniam :)

chleb pszenny jak z piekarni

Polecane przepisy na chleby domowe

Koniecznie upiecz również inne moje chleby o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2012 5 listopada

Podziel się przepisem

4.12 from 110 votes (106 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

31 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy