Ciasteczka cukrowe laski
Przepis na dwukolorowe ciasteczka w kształcie lasek
Przepis na ciasteczka cukrowe laski to nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo urocze wypieki, które zaskakują swoim dwukolorowym wyglądem imitującym laski. Te maślane ciasteczka nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale również zachwycają estetyką, przypominając słodkie, kolorowe słodycze świąteczne. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tych wyjątkowych ciasteczek jest łatwe i poradzi sobie z nim każdy – nawet dzieci. Koniecznie więc wypróbuj ten przepis i upiecz takie słodkie laski na święta!
Spis treści
Ciasteczka cukrowe laski przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste kruche maślane ciasteczka, ale chcesz zaskoczyć wszystkich ich wyjątkowym wyglądem, to upiecz te ciasteczka!
Ciasteczka cukrowe laski przepis z filmem
Składniki
składniki na ciasteczka laski
- 230 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżeczka wanilii (lub innego aromatu)
- 375 g mąki pszennej (przesianej – 2,5 szklanki)
- ok 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka cukrowe laski
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę – miksuj przez kilka minut.230 g masła, 150 g cukru pudru, 1 łyżeczka wanilii
- Dodaj jajko, jedną łyżkę mąki i krótko zmiksuj.1 jajko
- Dodaj część mąki i zmiksuj do połączenia.375 g mąki pszennej
- Jeśli masa robi się zbyt gęsta, to zmień w mikserze końcówki na haki.
- Dodawaj porcjami resztę mąki i miksuj do połączenia.
- Podziel ciasto na dwie równe porcje – najlepiej je zwarzyć – u mnie każda miała po 400 g.
- Odłóż jedną porcję ciasta i zawiń ją w folię spożywczą.
- Dodaj do pozostałego ciasta czerwony barwnik i dokładnie zmiksuj.
- Owiń czerwone ciasto w folię spożywczą i schowaj obydwa ciasta do lodówki na około godzinę – do schłodzenia.
- Schłodzone ciasto podziel na nieduże porcje – u mnie to było 40 kawałków każdego koloru – trzymaj je w lodówce.
- Bierz po kilka kawałków każdego koloru – tocz kulki, a następnie podłużne wałeczki.
- Przepleć ze sobą po jednym jasnym i czerwonym wałeczku.
- Delikatnie utocz ciasto tak, aby wałeczki się połączyły w jeden kawałek.
- Ułóż ciastko na przygotowanej blaszce nadając jej kształt laski – zachowaj lekkie odstępy.
- Piecz ciasteczka laski w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 11-13 minut.
- Po upieczeniu ciastka ostudź i dopiero wtedy ostrożnie je zdejmij z blachy (na początku są jeszcze lekko miękkie).
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasteczka Candy Cane Cookies
W okresie bożonarodzeniowym w Stanach Zjednoczonych i Anglii bardzo popularne są słodkie lizaki cukrowe w kształcie lasek. Zwykle są one w biało czerwonym kolorze, a czasami również z dodatkiem koloru zielonego. Te urocze słodycze świąteczne również u nas robią się bardzo popularne za sprawą wszystkich świątecznych filmów i reklam. Dla mnie same te cukierki są ok, ale jak to się mówi „bez szału”, za to zamiast jeść wolę używać je jako dekorację. Wspaniale wychodzą na zdjęciach świątecznych :) Za to zupełnie inna sprawa jest z ciasteczkami, które są inspirowane takimi właśnie laskami świątecznymi. Wyglądają równie uroczo i są lepsze do jedzenia!
Swoje dwukolorowe ciasteczka zrobiłam z przepisu umieszczonego na stronie Imperial Sugar, ale troszeczkę go zmieniłam. Przede wszystkim swoje ciasteczka upiekłam o smaku waniliowym, zamiast bardziej tradycyjnego miętowego. Smak miętowy nie należy do moich ulubionych i toleruję go jedynie w gumach do żucia i paście do zębów ;)
Niezbędne składniki do dwukolorowych ciasteczek
Do przygotowania tych ciasteczek nie będziesz potrzebować jakichś skomplikowanych składników – no może poza barwnikiem. Wszystkie pozostałe składniki są bardzo podstawowe i ogólnie dostępne. Podaję poniżej skróconą listę i ewentualne zamienniki:
- masło – do ciasteczek użyłam masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz go zastąpić masłem roślinnym.
- mąka pszenna – może tu być dowolna mąka z typów 450, 500 lub 550. Mąkę przed dodaniem do ciasta na ciastka przesiej przez sitko.
- aromat – ja dodałam do ciasta aromat waniliowy, ale możesz użyć dowolny inny – np. migdałowy, pomarańczowy, albo nawet miętowy.
- barwnik – do zabarwienia ciasta użyłam czerwony barwnik spożywczy. Najlepiej użyć tu barwnik w żelu lub w proszku – nie polecam barwnika w płynie, bo może za mocno wpłynąć na konsystencję ciasta.
Czy można zastąpić czymś barwnik w ciasteczkach?
Jeśli nie możesz nigdzie kupić barwnika spożywczego, lub nie chcesz go spożywać, to możesz zamiast niego dodać do ciasta łyżeczkę gorzkiego kakao. Wtedy otrzymasz ciasteczka cukrowe laski w kolorach jasnym i brązowym. Na pewno będą równie urocze i pyszne.
Przygotowanie ciasteczek w kształcie laski – wskazówki
Nie będę ukrywała, że w przygotowaniu tych ciasteczek bardzo pomocna jest waga kuchenna. Ja sobie nie wyobrażam już pieczenia bez wagi. Możliwość dokładnego odmierzenia składników jest nieocenioną pomocą i dzięki temu jestem zawsze pewna, że moje wypieki mi wyjdą. Jeśli więc do tej pory nie kupiłaś/eś wagi kuchennej to gorąco polecam jej zakup.
W przypadku tych ciasteczek waga jest bardzo przydatna, aby równo podzielić ciasto. Najpierw podzieliłam ciasto na dwie części, a potem po schłodzeniu każde z nich podzieliłam na mniejsze porcje – każda około 10g. W ten sposób otrzymałam 40 porcji białego ciasta i 40 porcji czerwonego ciasta.
Najlepiej wyciągać ciasto z lodówki porcjami, tak aby za bardzo się nie ocieplało i nie miękło. Aby zrobić ciasteczka laski zacznij od utoczenia z ciasta małych kulek. Wtedy utocz je w cieńsze wałeczki. Przepleć po jednym jasnym i jednym czerwonym wałeczku – najlepiej robić to na blacie – nie musi być jakoś specjalnie posypany mąką. I na koniec jeszcze delikatnie potocz lekko dociskając ciastko, tak aby wałeczki się zrównały. Koniec. Wystarczy ułożyć wałeczek na blaszce zaginając jeden koniec, tak aby ciastko wyglądało jak laska.
Podpowiem jeszcze, że w trakcie przygotowywania ciasteczek warto co kilka sztuk umyć ręce, bo zabarwiają się od czerwonego ciasta i przez to można zacząć barwić te jasne kawałki ciasta.
Jak piec ciasteczka cukrowe laski?
Ja piekłam swoje ciasteczka partiami – najpierw przygotowałam jedną blachę ciasteczek, wstawiłam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w trybie góra/dół) i piekłam jakieś 12 minut. W tym czasie robiłam drugą porcję ciasteczek. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są jeszcze miękkie, więc nie należy ich wtedy ruszać, tylko trzeba pozwolić im na ostygnięcie. Wtedy stwardnieją i nabiorą chrupkości. Dopiero wtedy można je zdjąć z blachy. Ciasteczka możesz też piecz na termoobiegu – wtedy obniż temperaturę piekarnika do 170 stopni.
Jak przechowywać ciasteczka cukrowe laski?
Ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku z przykryciem. Ze względu na ich ładny wygląd możesz je przełożyć do szklanego dużego słoja z pokrywką i postawić w widocznym miejscu. Będą stanowiły piękną ozdobę świąteczną. Ciasteczka mogą być spokojnie przechowywane przez kilka tygodni o ile nawet nie dłużej! Dlatego możesz je upiec z wyprzedzeniem i mieć pyszne i piękne ciasteczka gotowe już na Boże Narodzenie.
Możesz je również zamrozić – wtedy przełóż je do szczelnego grubego woreczka i schowaj do zamrażarki. W zamrażarce mogą spokojnie poleżeć około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że moje zdjęcia i dokładny przepis przekonały cię do upieczenia tych uroczych ciasteczek! Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu pod przepisem swoimi wrażeniami.
Przy okazji gorąco polecam wypróbowanie innych moich przepisów na Boże Narodzenie – możesz zobaczyć moje zestawienie 60 przepisów na ciasta na Boże Narodzenie, gdzie wybrałam przepisy na serniki, makowce, seromakowce, pierniki, ciasta z kremem, babeczki i ciasteczka idealne na święta. To na pewno ułatwi znalezienie przepisu idealnego dla siebie.
Polecane przepisy na świąteczne ciasteczka
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciastka idealna na Boże Narodzenie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na Candy Cane Cookies
Zapraszam dziś na typowo amerykańskie ciasteczka na Boże Narodzenie. Te dwukolorowe ciastka w swym wyglądzie przypominające laski są już głęboko zakorzenione w pop kulturze. Same ciasteczka są bardzo łatwe do zrobienia, chociaż wymagają odrobinkę czasu. Myślę, że bardzo chętnie w ich robienie mogą włączyć się dzieci. Toczenie wałeczków z ciasta i ich przeplatanie może być fajną zabawą. A same ciasteczka są pyszne - chrupiące, maślane i delikatnie słodkie. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Zobacz moje zdjęcia krok po kroku, albo obejrzyj mój krótki filmik z przygotowań i zrób dwukolorowe ciasteczka dla swojej rodziny. Ciasteczka cukrowe laski mogą być również świetnym pomysłem na prezent. Wystarczy je ładnie spakować i podarować komuś wyjątkowemu!