Ciasto czekoladowa delicja
Przepis na ciasto czekoladowa delicja z brzoskwiniami
Czekoladowa delicja to wspaniałe połączenie miękkiego, wilgotnego czekoladowego biszkoptu z intensywną, owocową galaretką z brzoskwiniami oraz delikatnym, czekoladowym musem na wierzchu. Biszkopt jest słodki i ma intensywny smak czekolady, a dodatkowo jest przekładany soczystą galaretką z kawałkami brzoskwiń. Na wierzchu znajduje się lekki, kremowy mus czekoladowy, który stanowi idealne dopełnienie smaku całego ciasta. To pyszne i efektowne ciasto z pewnością zachwyci każdego, kto spróbuje go na specjalną okazję. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto czekoladowa delicja przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie ciasta z kremem i galaretką owocową, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasto czekoladowa delicja przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt czekoladowy
- 2 białka ( rozmiar L )
- 2 żółtka
- 70 g cukru
- 50 g mąki
- 10 g gorzkiego kakao (płaska łyżka)
składniki na krem czekoladowy
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
składniki na warstwę z galaretką
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
składniki na poncz:
- 0,5 szklanki soku z brzoskwiń ((z puszki))
- 0,5 szklanki wody (przegotowanej )
dodatkowo:
- gorzkie kakao (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do ciasta delicja
- Białka zmiksuj na gęstą pianę, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta, biała i lśniąca oraz nie będzie w niej czuć kryształków cukru.2 białka, 70 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z kakao.50 g mąki, 10 g gorzkiego kakao
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.2 żółtka
- Wsyp mąkę i zmieszaj ją na najniższych obrotach miksera albo wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do foremki o wielkości 24/24 cm.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 10-12 minut – sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
- Biszkopt odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem czekoladowy do ciasta delicja
- Przygotowania zacznij najlepiej dzień wcześniej – śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę i gorzkie kakao – wymieszaj rózgą, aż czekolada się rozpuści, a kakao dobrze rozmiesza.500 ml śmietany kremówki, 200 g czekolady mlecznej, 1 łyżka gorzkiego kakao
- Wystudź, a następnie schłodź w lodówce przez przynajmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).
- Schłodzony krem zmiksuj na gęstą i puszystą masę.
Ciasto czekoladowa delicja – złożenie
- Brzoskwinie pokrój w kostkę.1 puszka brzoskwiń
- Galaretki przygotuj ze zmniejszoną ilością wody – tak w sumie około 750-800 ml i odstaw do lekkiego zgęstnienia.2 galaretki brzoskwiniowe
- Biszkopt nasącz ponczem przygotowanym ze zmieszanego soku z brzoskwiń z wodą.
- Na wierzch wyłóż pokrojone brzoskwinie, które zalej gęstniejącą galaretką.
- Schłodź ciasto w lodówce.
- Gdy galaretka zupełnie stężeje, to wyłóż na nią krem czekoladowy.
- Ciasto przed podaniem posyp gorzkim kakao.gorzkie kakao
Notatki
Prywatne
Czekoladowe ciasto z galaretką – uwagi
Ciasto czekoladowa delicja zasmakuje wszystkim wielbicielom słynnych ciasteczek delicji. Ja zrobiłam wersję mocno czekoladową – bo oprócz musu czekoladowego mamy tu czekoladowy biszkopt i gorzkie kakao. A do tego słodka galaretka brzoskwiniowa i zanurzone w niej brzoskwinie pokrojone w kostkę. Całość tworzy niezwykle apetyczne i do tego pięknie się prezentujące ciasto. Gorąco polecam na specjalne okazje, ale także na weekendowy deser.
Jak zrobić czekoladowe ciasto delicja – wskazówki
Najpierw musicie upiec kakaowy biszkopt. Możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu, albo mojego, który podaję poniżej. Na upieczony biszkopt układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wylewamy tężejącą galaretkę. Tylko uważajcie z galaretką – jeśli będzie zbyt płynna spłynie cała pod spód ciasta! Ciasto wstawcie do lodówki aby galaretka stężała. Na koniec przygotowujecie delikatny czekoladowy mus, który wykładacie na wierzch ciasta. Jeśli chcecie, to możecie przełożyć go do woreczka i wycisnąć w dekoracyjne kleksy – ciasto będzie wyglądało jeszcze ładniej. Tak przygotowane ciasto smakuje rewelacyjnie!
Takie ciasto z galaretką pokochają dzieci i dorośli – nie wiem, jak Wasze dzieci, ale moje mogłyby zabić za delicję. Z przepisu otrzymacie sporą porcję ciasta, więc na pewno starczy dla każdego. Ciasto jest bardzo proste, ale przygotowuje się je etapami i najlepiej dzień wcześniej upiec biszkopt i wstępnie przygotować krem.
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem oraz na ciasta biszkoptowe.
Polecane przepisy na lekkie ciasta z galaretką
Jeśli lubicie pyszne, lekkie ciasta z galaretką, to popatrzcie również na inne moje przepisy. Tu Wam mogę na szybko podrzucić trzy z nich :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowa delicja przepis
Przepis na ciasto delicja z brzoskwiniami i kremem czekoladowym to rewelacyjne ciasto na weekend i różne okazje. Proste ciasto, z podstawowych składników, a efekt końcowy jest wręcz zachwycający. To ciasto delicja będzie się pięknie prezentowało na każdym stole i przy każdej okazji. Ja swoje ciasto delicja zrobiłam z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową. Możecie również wypróbować inne połączenia smakowe - możecie np. zrobić ciasto delicja z malinami - wtedy użyjcie maliny i galaretkę malinową.
Przepis na ciasto delicja
Ciasto czekoladowa delicja to lekki kakaowy biszkopt przełożony warstwą brzoskwiń w galaretce i zwieńczony lekkim musowym kremem czekoladowym. To prawdziwa delicja - smakuje i wygląda wybornie. Zobaczcie mój przepis na czekoladową delicję z brzoskwiniami i sprawdźcie jak zrobić ciasto delicja z galaretką. Zróbcie to czekoladowe ciasto delicja dla swojej rodziny i cieszcie się tym niezwykłym smakiem. Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe, przepisy na ciasta czekoladowe oraz przepisy na ciasta z kremem.