Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym
Przepis na proste czekoladowe ciasto z kremem karmelowym
Mój dzisiejszy przepis dla Was to przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym. Zrobione na gorzkiej czekoladzie, a nie na kakao, a do tego z maślanką. Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne, a kajmakowy krem z serkiem mascarpone idealnie tu pasuje i dodaje ciastu fajnej słodkości. Polecam na weekend do kawy lub herbaty.
Spis treści
Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie ciasta czekoladowe, to zrób to wilgotne ciasto z obłędnym kremem kajmakowym.
Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 3 jajka ( rozmiar L)
- 100 g gorzkiej czekolady (- rozpuszczonej)
- 150 ml maślanki ((trochę ponad pół szklanki) )
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
składniki na krem kajmakowy:
- 100 g serka mascarpone
- 150 g masy kajmakowej ((mniej więcej dwie baaardzo czubate łyżki) – użyłam Gostyń)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.200 g masła, 200 g cukru
- Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę – zmiksuj.100 g gorzkiej czekolady
- Wbij pojedynczo jaja i krótko zmiksuj.3 jajka
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i sodą.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Dodaj mąkę do masy na zmianę z maślanką – nie miksuj za długo – tylko do połączenia składników.150 ml maślanki
- Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Przygotuj krem – serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową i wyłóż na ciasto.100 g serka mascarpone, 150 g masy kajmakowej
- Możesz dodatkowo posypać wierzch wiórkami czekolady lub cukrowym maczkiem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z kremem kajmakowym – uwagi
Mam dla was kolejne bardzo proste i szybkie ciasto.
Zapraszam na ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym.
Wilgotne i pyszne. I wcale nie za słodkie – mimo masy kajmakowej.
To ciasto smakuje rewelacyjnie również bez kremu.
Jeśli nie macie masy kajmakowej, to możecie polać go polewą czekoladową, albo posypać cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi spora blacha ciasta, a jeśli nie macie blaszki o wymiarach 20/30 cm, to zajrzyjcie do Przeliczarki Foremek.
Tam możecie łatwo dostosować przepis do wielkości waszej foremki :)
Polecam wam także skorzystanie z innych przepisów na pyszne ciasta czekoladowe :D
Ps.
Zachęcam Was również do wypróbowania moich przepisów a e-booka „Czekoladowe wypieki Beaty” – to pyszne zestawienie najlepszych czekoladowych słodkości :)
Polecane przepisy na ciasta z kajmakiem
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne słodkie ciasta zrobione z dodatkiem masy kajmakowej. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto czekoladowe z kajmakiem
Zapraszam dziś na ciasto w stylu murzynka, ale zamiast gorzkiego kakao do środka dodałam rozpuszczoną gorzką czekoladę. Ciasto z czekoladą wyszło fajnie puszyste i nie za słodkie, dlatego wierzch mogłam bez wyrzutów sumienia udekorować kremem kajmakowym zrobionym z masy kajmakowej zmieszanej z serkiem mascarpone. Ja tu użyłam gotową masę kajmakową z puszki - nie zużyjecie jej całej, więc z tego co wam zostanie możecie zrobić ciasto krówka, albo popatrzcie na inne moje wypieki z kajmakiem - na pewno znajdziecie tam coś dla siebie.
Ciasto czekoladowe z kremem kajmakowym
Zobaczcie mój prosty przepis na ciasto z kajmakiem i czekoladą i przygotujcie je na weekend. Będzie idealne do kawy albo herbaty. Do tego to przepis na czekoladowe ciasto na dużą blachę, więc nawet jeśli będziecie mieć gości wystarczy go dla wszystkich. Ciasta nie musicie przechowywać w lodówce jeśli zjecie go w mniej więcej 2 dni. Ale jeśli jest gorąco to warto je schłodzić w lodówce. A teraz życzę wam smacznego i pysznego ciasta!