Ciasto czekoladowo-dyniowe

Zaktualizowany: 2024 7 października
proste ciasto czekoladowo-dyniowe bez miksera

Przepis na czekoladowe ciasto z dynią i gorzkim kakao

Upiecz dziś ze mną bardzo jesienne ciasto czekoladowo-dyniowe. Ten przepis jest bardzo szybki i prosty, a ciasto dyniowe możesz zrobić nawet bez użycia miksera! Dyniowe ciasto z gorzkim kakao jest wilgotne, gęste i mięsiste – takie bardziej w stylu ciasta brownie. Można powiedzieć, że to brownie dyniowe :) Już jeden kawałek mocno najada i dostarcza energii do działania. Koniecznie zobacz te przepis i sprawdź jak zrobić ciasto dyniowe z czekoladą.

czekoladowe ciasto z puree z dyni

Ciasto czekoladowo-dyniowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta, gęste i pełne smaku, to koniecznie wypróbuj tą wersję pieczoną z puree z dyni.

ciasto czekoladowo-dyniowe z czekoladową polewą

Ciasto czekoladowo-dyniowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na super proste i szybkie czekoladowe ciasto z dynią i czekoladową polewą idealne na jesienny deser.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 14
Kalorie 264 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 26 cm. Może też być o wymiarach max 24/24 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowo-dyniowe

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak robić ciasto czekoladowo-dyniowe krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Przygotuj puree z dyni – jeśli nie masz gotowego i je ostudź – jeśli nie wiesz jak zrobić puree, to przeczytaj wskazówki pod przepisem.
    • Wyjmij składniki z lodówki aby się ogrzały – np. jajka, maślankę.
    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułka tartą albo mąką.
    • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).

    Krok 3 – przygotuj ciasto z dynią

    • W dużej misce zmieszaj suche składniki na ciasto (jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to możesz użyć 300 g cukru).
      200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g gorzkiego kakao, 250 g cukru
      mieszanie suchych składników na ciasto dyniowe
    • W drugiej misce porządnie zmiksuj lub ugnieć (np. tłuczkiem do ziemniaków) puree z dyni.
      450 g puree z dyni
      ugniatanie upieczonej dyni na puree
    • Dodaj olej, jajka i maślankę i zmieszaj do połączenia.
      60 ml oleju, 2 jajka, ok 120 ml maślanki
      mieszanie mokrych składników na ciasto dyniowe
    • Dodaj mokre składniki do suchych.
      dodawanie mokrych składników do suchych na ciasto dyniowe
    • Wymieszaj razem ciasto – jeśli jest zbyt gęste, to dodaj trochę więcej maślanki, albo zwykłego mleka.
      mieszanie mokrych i suchych składników na ciasto dyniowe
    • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
      wykładanie ciasta czekoladowo-dyniowego do formy do pieczenia

    Krok 4 – pieczenie ciasta dyniowego

    • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 30 minut – do suchego patyczka (ciasto nie wyrasta zbyt mocno).
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.

    Krok 5 – przygotuj polewę czekoladową

    • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę – jeśli robisz polewę z gorzkiej czekolady, to podgrzej 100 ml, jeśli robisz z mlecznej czekolady, to podgrzej tylko 50 ml.
      50 – 100 ml śmietany kremówki
    • Do gorącej kremówki dodaj połamaną czekoladę, poczekaj 2-3 minuty, aby czekolada zmiękła i dokładnie ją wtedy wymieszaj na gładką polewę.
      100 g czekolady
      jak zrobić polewę czekoladową na ciasto dyniowe
    • Ostudź polewę i posmaruj nią ciasto.
      smarowanie ciasta dyniowego polewą czekoladową
    • Możesz dodatkowo posypać ciasto słodką posypką, wiórkami czekoladowymi albo kokosowymi.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Zobacz ewentualne zamienniki i wskazówki pod przepisem. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 264kcalWeglowodany: 36gBiałko: 5gTłuszcz: 12g
    Słowa kluczowe ciasto z dynią i czekoladą, czekoladowe ciasto z dynią, dyniowe ciasto z kakao
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto z gorzkim kakao i puree z dyni

    Czekoladowe ciasto z dynią – uwagi

    Mój mąż jechał ostatnio ze znajomymi biegaczami na bieg ultra do Słowenii w ramach UTMB. Jeśli nie wiecie, co to i z czym się to „je”. To są to długodystansowe biegi górskie, gdzie tym razem mieli do przebiegnięcia 120 km po Alpach, więc lekko miało nie być. Ja jak zwykle w takich przypadkach piekę Bartkowi i reszcie jakieś fajne ciasto, które pomoże dostarczyć im energii na długi bieg i potem po biegu. Tym razem postawiłam na połączenie czekolady i dyni. Samo ciasto dyniowe zrobione jest z gorzkim kakao, a dodatkowo na wierzchu posmarowane jest warstwą czekoladowej polewy. Ale żeby nie było – to nie jest ciasto dedykowane jedynie biegaczom! O, nie! Je może zjeść każdy wielbiciel ciast czekoladowych oraz ciast pieczonych z warzywami.

    ciasto dyniowe z kakao i czekoladową polewą

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta dyniowego?

    Do upieczenia tego ciasta z dynią będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które zapewne już masz w domu, albo możesz łatwo kupić w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • dynia – najbardziej polecam tu dynię hokkaido (ja ją użyłam), bo ma mocno zwarty i mało wodnisty miąższ, zamiast niej możesz też użyć dynię piżmową
    • kakao – potrzebne jest tu gorzkie kakao (a nie napój kakaowy), możesz użyć zwykłe kakao, lub odtłuszczone
    • maślanka – zamiast niej możesz też użyć kefir albo ostatecznie zwykłe mleko (lub mleko roślinne)
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz zastąpić go innym olejem, albo nawet rozpuszczonym olejem kokosowym
    • czekolada – do polewy użyłam gorzką czekoladę, którą rozpuściłam w 100 ml śmietany kremówki (30%), jeśli wolisz słodszą mleczną czekoladę, to do jej rozpuszczenia użyj jedynie 50 ml śmietany kremówki
    ciasto czekoladowe z dynią i czekoladową polewą

    Jak zrobić puree z dyni?

    Puree dyniowe możesz zrobić na dwa sposoby – ugotować ją, odsączyć z wody i porządnie ugnieść lub zmiksować. Druga metoda – i ja ją osobiście bardziej wolę – pieczenie dyni. Jeśli nie wiesz jak zrobić puree dyniowe przez pieczenie, to zobacz mój krótki filmik, gdzie pokazuję jak ja to robię.

    Ps. Ja już teraz nie kroję nawet dyni na kawałki, tylko przekrajam na pół i układam przekrojeniem do dołu i tak piekę. Po upieczeniu zdejmuję skórkę i miksuję miąższ.

    chocolate pumpkin cake

    Jak przechowywać ciasto czekoladowo-dyniowe?

    Ciasto dyniowe z czekoladą nie musi być przechowywane w lodówce. Przez kilka dni może spokojnie stać na blacie kuchennym. Jedyne co, to polecam przełożenie go do pojemnika z przykrywką, albo osłonięcie go kloszem, tak aby przekrojone ciasto nie wysychało. Ciasto może być również zamrożone na około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że to czekoladowe ciasto dyniowe zasmakuje tobie i twoim bliskim i będziesz je chętnie piec jesienią i w sezonie na dynię :) Jeśli skorzystasz z przepisu, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami i uwagami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później i wrócić do nich zawsze wtedy gdy potrzebujesz :)

    Polecane przepisy na ciasta dyniowe

    Jeśli lubisz słodkie wypieki z dynią, to koniecznie zobacz inne moje przepisy przygotowane z tym pysznym warzywem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu :)

    Opublikowano: 2024 7 października

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Czekoladowe ciasto z dynią przepis

    Zapraszam dziś na przepis na mocno czekoladowe, wilgotne i pyszne ciasto czekoladowo-dyniowe. To ciasto z dynią i gorzkim kakao oblane po upieczeniu polewą czekoladową, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Mocno czekoladowe i ciężkie jak ciasto brownie zawiera w sobie puree z dyni, które dodaje mu wilgotności i niezwykłego smaku. Samo dyniowe ciasto jest super proste i szybkie do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Wystarczy składniki na ciasto dyniowe zmieszać łyżką, przełożyć do formy do pieczenia i upiec w rozgrzanym piekarniku. Takie jesienne ciasto będzie doskonałe w chłodne i deszczowe dni, gdy będzie można się nim delektować w towarzystwie kubka gorącej herbaty lub aromatycznej kawy. Koniecznie wypróbuj mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także z krótkim filmem video, gdzie pokazuję jak zrobić proste i szybkie ciasto dyniowe z czekoladą.