Ciasto czekoladowo-dyniowe
Przepis na czekoladowe ciasto z dynią i gorzkim kakao
Upiecz dziś ze mną bardzo jesienne ciasto czekoladowo-dyniowe. Ten przepis jest bardzo szybki i prosty, a ciasto dyniowe możesz zrobić nawet bez użycia miksera! Dyniowe ciasto z gorzkim kakao jest wilgotne, gęste i mięsiste – takie bardziej w stylu ciasta brownie. Można powiedzieć, że to brownie dyniowe :) Już jeden kawałek mocno najada i dostarcza energii do działania. Koniecznie zobacz te przepis i sprawdź jak zrobić ciasto dyniowe z czekoladą.
Spis treści
Ciasto czekoladowo-dyniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta, gęste i pełne smaku, to koniecznie wypróbuj tą wersję pieczoną z puree z dyni.
Ciasto czekoladowo-dyniowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 26 cm. Może też być o wymiarach max 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowo-dyniowe
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiego kakao (1/2 szklanki)
- 250 g cukru (1 i 1/4 szklanki – ciasto nie jest mocno słodkie)
- 450 g puree z dyni (gęstego)
- 60 ml oleju
- 2 jajka (rozmiar L – najlepiej w temp. pokojowej)
- ok 120 ml maślanki (w temp. pokojowej)
składniki na polewę czekoladową
- 50 – 100 ml śmietany kremówki
- 100 g czekolady (u mnie gorzkiej)
Instrukcja
Jak robić ciasto czekoladowo-dyniowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Przygotuj puree z dyni – jeśli nie masz gotowego i je ostudź – jeśli nie wiesz jak zrobić puree, to przeczytaj wskazówki pod przepisem.
- Wyjmij składniki z lodówki aby się ogrzały – np. jajka, maślankę.
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułka tartą albo mąką.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
Krok 3 – przygotuj ciasto z dynią
- W dużej misce zmieszaj suche składniki na ciasto (jeśli lubisz bardziej słodkie ciasta, to możesz użyć 300 g cukru).200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g gorzkiego kakao, 250 g cukru
- W drugiej misce porządnie zmiksuj lub ugnieć (np. tłuczkiem do ziemniaków) puree z dyni.450 g puree z dyni
- Dodaj olej, jajka i maślankę i zmieszaj do połączenia.60 ml oleju, 2 jajka, ok 120 ml maślanki
- Dodaj mokre składniki do suchych.
- Wymieszaj razem ciasto – jeśli jest zbyt gęste, to dodaj trochę więcej maślanki, albo zwykłego mleka.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 4 – pieczenie ciasta dyniowego
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 30 minut – do suchego patyczka (ciasto nie wyrasta zbyt mocno).
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 5 – przygotuj polewę czekoladową
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę – jeśli robisz polewę z gorzkiej czekolady, to podgrzej 100 ml, jeśli robisz z mlecznej czekolady, to podgrzej tylko 50 ml.50 – 100 ml śmietany kremówki
- Do gorącej kremówki dodaj połamaną czekoladę, poczekaj 2-3 minuty, aby czekolada zmiękła i dokładnie ją wtedy wymieszaj na gładką polewę.100 g czekolady
- Ostudź polewę i posmaruj nią ciasto.
- Możesz dodatkowo posypać ciasto słodką posypką, wiórkami czekoladowymi albo kokosowymi.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z dynią – uwagi
Mój mąż jechał ostatnio ze znajomymi biegaczami na bieg ultra do Słowenii w ramach UTMB. Jeśli nie wiecie, co to i z czym się to „je”. To są to długodystansowe biegi górskie, gdzie tym razem mieli do przebiegnięcia 120 km po Alpach, więc lekko miało nie być. Ja jak zwykle w takich przypadkach piekę Bartkowi i reszcie jakieś fajne ciasto, które pomoże dostarczyć im energii na długi bieg i potem po biegu. Tym razem postawiłam na połączenie czekolady i dyni. Samo ciasto dyniowe zrobione jest z gorzkim kakao, a dodatkowo na wierzchu posmarowane jest warstwą czekoladowej polewy. Ale żeby nie było – to nie jest ciasto dedykowane jedynie biegaczom! O, nie! Je może zjeść każdy wielbiciel ciast czekoladowych oraz ciast pieczonych z warzywami.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta dyniowego?
Do upieczenia tego ciasta z dynią będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które zapewne już masz w domu, albo możesz łatwo kupić w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- dynia – najbardziej polecam tu dynię hokkaido (ja ją użyłam), bo ma mocno zwarty i mało wodnisty miąższ, zamiast niej możesz też użyć dynię piżmową
- kakao – potrzebne jest tu gorzkie kakao (a nie napój kakaowy), możesz użyć zwykłe kakao, lub odtłuszczone
- maślanka – zamiast niej możesz też użyć kefir albo ostatecznie zwykłe mleko (lub mleko roślinne)
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz zastąpić go innym olejem, albo nawet rozpuszczonym olejem kokosowym
- czekolada – do polewy użyłam gorzką czekoladę, którą rozpuściłam w 100 ml śmietany kremówki (30%), jeśli wolisz słodszą mleczną czekoladę, to do jej rozpuszczenia użyj jedynie 50 ml śmietany kremówki
Jak zrobić puree z dyni?
Puree dyniowe możesz zrobić na dwa sposoby – ugotować ją, odsączyć z wody i porządnie ugnieść lub zmiksować. Druga metoda – i ja ją osobiście bardziej wolę – pieczenie dyni. Jeśli nie wiesz jak zrobić puree dyniowe przez pieczenie, to zobacz mój krótki filmik, gdzie pokazuję jak ja to robię.
Ps. Ja już teraz nie kroję nawet dyni na kawałki, tylko przekrajam na pół i układam przekrojeniem do dołu i tak piekę. Po upieczeniu zdejmuję skórkę i miksuję miąższ.
Jak przechowywać ciasto czekoladowo-dyniowe?
Ciasto dyniowe z czekoladą nie musi być przechowywane w lodówce. Przez kilka dni może spokojnie stać na blacie kuchennym. Jedyne co, to polecam przełożenie go do pojemnika z przykrywką, albo osłonięcie go kloszem, tak aby przekrojone ciasto nie wysychało. Ciasto może być również zamrożone na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że to czekoladowe ciasto dyniowe zasmakuje tobie i twoim bliskim i będziesz je chętnie piec jesienią i w sezonie na dynię :) Jeśli skorzystasz z przepisu, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami i uwagami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później i wrócić do nich zawsze wtedy gdy potrzebujesz :)
Polecane przepisy na ciasta dyniowe
Jeśli lubisz słodkie wypieki z dynią, to koniecznie zobacz inne moje przepisy przygotowane z tym pysznym warzywem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe ciasto z dynią przepis
Zapraszam dziś na przepis na mocno czekoladowe, wilgotne i pyszne ciasto czekoladowo-dyniowe. To ciasto z dynią i gorzkim kakao oblane po upieczeniu polewą czekoladową, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Mocno czekoladowe i ciężkie jak ciasto brownie zawiera w sobie puree z dyni, które dodaje mu wilgotności i niezwykłego smaku. Samo dyniowe ciasto jest super proste i szybkie do przygotowania i nie wymaga użycia miksera. Wystarczy składniki na ciasto dyniowe zmieszać łyżką, przełożyć do formy do pieczenia i upiec w rozgrzanym piekarniku. Takie jesienne ciasto będzie doskonałe w chłodne i deszczowe dni, gdy będzie można się nim delektować w towarzystwie kubka gorącej herbaty lub aromatycznej kawy. Koniecznie wypróbuj mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, a także z krótkim filmem video, gdzie pokazuję jak zrobić proste i szybkie ciasto dyniowe z czekoladą.