Ciasto Danio

Zaktualizowany: 2023 8 maja
ciasto danio

Przepis na ciasto z lekkim kremem cytrynowym i budyniowym biszkoptem

Ciasto Danio to pyszne i lekkie ciasto, które składa się z puszystego biszkoptu budyniowego oraz orzeźwiającego kremu cytrynowego. Delikatny biszkopt, wypełniony kremową masą z dodatkiem galaretki cytrynowej, tworzy harmonijną całość, która rozpływa się w ustach. To idealny wybór na letnie przyjęcia lub jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie koniecznie!

ciasto z serkami Danio

Ciasto Danio – przepis krok po kroku

Jeśli lubicie lekkie, kremowe i orzeźwiające ciasta, to koniecznie zróbcie to ciasto na biszkopcie budyniowym przekładanym kremem cytrynowym.

ciasto biszkoptowe z kremem

Ciasto Danio przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto biszkoptowe przekładane kremem z serków homogenizowanych.
4.89 z 9 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 209 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na foremkę o wielkości około 27/35
Składniki

składniki na biszkopt budyniowy:

  • 5 opakowań budyniu śmietankowego ( bez cukru – takie po 40 g)
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 6 białek (- z jajek rozmiar L )
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na cytrynowy krem Danio:

  • 560 g serka homogenizowanego (Danio (4 opakowania))
  • 600 ml śmietany kremówki (bardzo zimnej – użyłam 30 %)
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej (+ 200 ml gorącej wody do jej rozpuszczenia)

dodatkowo:

  • 24 sztuki biszkoptów (do dekoracji – opcjonalnie)
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt budyniowy

  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste, puszyste i białe.
    6 białek, 200 g cukru
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    6 żółtek
  • Budynie przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj.
    5 opakowań budyniu śmietankowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Blaszkę o wielkości około 27/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto, wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a następnie przekrój na pół na dwa blaty.

Jak zrobić cytrynowy krem z danio

  • Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    600 ml śmietany kremówki
  • Dodaj serki homogenizowane (również zimne) i krótko zmiksuj.
    560 g serka homogenizowanego
  • Wlej tężejącą (!) galaretkę i krótko zmiksuj.
  • W formie do pieczenia umieść spodni blat ciasta (jeśli lubisz, to możesz go lekko nasączyć).
  • Wylej na niego mniej więcej 2/3 kremu, przykryj drugim blatem.
  • Na wierzch wylej resztę kremu i wyrównaj powierzchnię.
  • Ułóż biszkopciki.
    24 sztuki biszkoptów
  • Schłodź ciasto przynajmniej przez 4 godziny w lodówce – najlepiej przez całą noc.
  • Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 209kcalWeglowodany: 25gBiałko: 4gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe biszkopt budyniowy, biszkopt na budyniu, ciasto bankietowe, ciasto przekładane z kremem, ciasto z kremem cytrynowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
biszkoptowe ciasto przekładane kremem cytrynowym

Danio ciasto z serkami – wskazówki

Ciasto Danio, to ciasto idealne dla mojego syna (często wołają na niego Danio, bo ma na imię Daniel). Do tego lubi cytrynowe smaki, a to ciacho jest delikatnie cytrynowe.

Mamy tutaj leciutki biszkopt przygotowany na budyniach (używamy ich zamiast zwykłej mąki) oraz bardzo delikatny i mało słodki krem.

Jeśli jesteście wielbicielami słodkich ciast, to możecie krem dodatkowo dosłodzić – dla mnie był idealny bez dodatkowego cukru.

lekkie ciasto z kremem z serków homogenizowanych

Skąd nazwa ciasto Danio?

Prosta sprawa – krem zrobiony jest z serków homogenizowanych Danio – tutaj w wersji waniliowej.

Możecie użyć inne serki homogenizowane, tylko użyjcie podobną ilość.

Ciacho jest pyszne, leciutkie, takie puszyste, a do tego proste do zrobienia.

Wygląda pięknie i dostaniecie duża blachę – będzie można się podzielić z rodzinką. Idealne będzie na rodzinne uroczystości :)

Może nawet „robić” za tort.

Gorąco polecam.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na kremowe ciasta, np: Bostońskie ciasto z kremem, Czekoladowa chmura, Ciasto Michałek.

lekkie ciasto biszkoptowe z kremem cytrynowym
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.89 z 9 ocen
Postaw mi kawę

biszkopt budyniowy z kremem cytrynowym biszkopt budyniowy z kremem z serków homogenizowanych
ciasto Danio ciasto danio

Inspiracja – Ostra na słodko.

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta kremowe. Na blogu znajdziecie przepisy idealne na różne okazje i uroczystości. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2019 31 maja

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ciasto Danio

Przepis na ciasto biszkoptowe przekładane kremem z serków homogenizowanych to świetne ciasto na weekend, albo na specjalne okazje. Ciasto na dużą blachę sprawdzi się właśnie idealnie na różne rodzinne okoliczności. Ciasta wychodzi bardzo dużo, więc wystarczy go dla wszystkich gości. Do tego biszkopt na budyniach jest wspaniały! Bardzo aromatyczny i lżejszy niż tradycyjny biszkopt. Jeśli jeszcze nie robiliście takiego biszkoptu z budyniami to koniecznie spróbujcie!

Biszkopt na budyniach z kremem

Jak zrobić biszkopt z budyniami? Zobaczcie mój dokładny przepis opisany powyżej krok po kroku i zobaczcie jakie to proste! Z moim przepisem ciasto Danio upieczecie bez problemów. Obiecuję wam, że to ciasto z serkami homogenizowanymi zasmakuje wam i waszym gościom. Cytrynowy krem z serków homogenizowanych jest niezwykle pyszny, lekki i orzeźwiający. Całe Danio ciasto smakuje wspaniale i ma nie dużo kalorii. Jeśli średnio lubicie smak cytrynowy, to możecie wypróbować inną galaretkę. Wtedy otrzymacie inny smak ciasta. Jeśli zdecydujecie się na galaretkę cytrynową, to możecie wykorzystać truskawkowe serki Danio. Wtedy ciasto z kremem będzie bardziej intensywne w smaku. Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem. Znajdziecie tu mnóstwo pysznych przepisów.