Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Przepis na drożdżówkę z jagodami i chrupiącą kruszonką
Zapraszam Was dzisiaj na ciasto drożdżowe z jagodami, a dokładnie na struclę z jagodami i kruszonką. Bo to ciasto drożdżowe jest zawinięte z jagodami jak makowiec. Takie ciasto smakuje doskonale w towarzystwie kubka herbaty albo kawy.
Spis treści
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe i jagodzianki, to spróbujcie tego połączenia – można powiedzieć, że to jagodzianka gigant!
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe
- 100 ml mleka (letniego)
- 15 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru (- do drożdży)
- 50 g masła (- rozpuszczone i przestudzone)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 35 g cukru
- około 250 g jagód ((ja dałam dużo więcej) + trochę cukru do ich zasypania)
- 1 jajko (do posmarowania)
składniki na kruszonkę do ciasta
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
- Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.około 250 g jagód
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).100 ml mleka, 15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj masło.1 jajko, 1 szczypta soli, 250 g mąki pszennej, 35 g cukru, 50 g masła
- Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
- Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
- Na ciasto wyłóż jagody zostawiając brzegi puste.
- Ostrożnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku.
- Dokładnie sklej końcówki i przełóż ciasto na przygotowaną blachę.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp obwicie kruszonką.1 jajko
- Aby zrobić kruszonkę, wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).6 łyżek masła, 6 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki cukru
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny, aby się napuszyło.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Ja swoją drożdżówkę polałam jeszcze dodatkowo lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody (trzeba ją dodawać stopniowo i tylko tyle, aby cukier się rozpuścił, ale nadal był dość gęsty).
Prywatne
Drożdżówka z jagodami i kruszonką – uwagi
W tym roku widzę, że jest bardzo dużo jagód, do lasu nie mamy kiedy się wybrać (chociaż las mam „za pasem”), więc korzystam z kupnych (zresztą wolę je kupić, niż walczyć w lesie z komarami i kleszczami, brrr).
Najbardziej lubimy jeść jagody z odrobiną śmietany i cukru, ale nie może też zabraknąć koktajlu jagodowego i oczywiście jagodzianek.
W tym roku zamiast tradycyjnych bułeczek postanowiłam zrobić struclę jagodową – a że jagód nie pożałowałam, to mąż był przeszczęśliwy :)
Z ilością jagód tak zaszalałam, że rosnące ciasto tego nie wytrzymało i trochę pękło od góry, ale to na w niczym nie przeszkadzało – szczególnie, że kruszonki też zrobiłam sporo :)
Z podanej porcji otrzymacie jedną dużą struclę, albo możecie zrobić jagodzianki – około 8 sztuk.
Ps.
Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
Polecane przepisy na drożdżowe bułki z jagodami
Koniecznie wypróbujcie moje przepisy na pyszne jagodzianki pełne jagód. Tutaj polecam Wam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Przepis na drożdżowe ciasto zawijane z jagodami i posypane kruszonką to idealne ciasto na lato. Puszyste ciasto drożdżowe smakuje wspaniale ze swoim jagodowym nadzieniem, a kruszonka wspaniale uzupełnia smak ciasta. Ja osobiście uwielbiam ciasta drożdżowe z kruszonką. Nie muszą mieć nawet owoców, byle by była kruszonka :) Taka właśnie jest puszysta wysoka drożdżówka - spróbujcie koniecznie. Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż kawałek jeszcze ciepłego ciasta drożdżowego z kruszonką - niebo w gębie :) Jeśli i wy uwielbiacie drożdżówki, to koniecznie zróbcie tą struclę z jagodami :)
Drożdżówka zawijana z jagodami
Zobaczcie mój dokładny przepis na ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką i sprawdźcie jak zrobić drożdżówkę z jagodami. Gdy nie macie ochoty na lepienie jagodzianek, to takie zawijane ciasto z jagodami jest przepisem dla was. Robicie jedno ciasto, dojecie jagody, zwijacie i siup do piekarnika. Prosto, szybko i przyjemnie! Jak zrobić ciasto drożdżowe na jagodzianki? Zobaczcie mój przepis powyżej i zobaczcie jakie to proste! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką z tego przepisu uda się wam na pewno! Koniecznie spróbujcie. Przy okazji polecam wam również niebywałe drożdżowe ciasto wełniane - do niego również możecie dodać jagody :)