Ciasto kora orzechowa
Przepis na ciasto orzechowa kora z kremem brzoskwiniowym i orzechowym ciastem
Przygotujcie razem ze mną moją wersję bardzo popularnego ciasta. Ciasto kora orzechowa to lekki biszkopt bakaliowy zrobiony z mielonych orzechów i kokosowych wiórek przełożony kremem brzoskwiniowym. Na koniec ciasto udekorowane jest pokrojonymi brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową. To ciasto przekładane smakuje wybornie i będzie doskonałe zarówno na weekend do kawy jak i na święta. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto orzechowe z kremem.
Spis treści
Ciasto kora orzechowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne kremowe ciasta z owocami i galaretką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto kora orzechowa przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt bakaliowy
- 4 białka (- z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 100 g orzechów (mielonych – np. laskowe lub włoskie)
- 50 g wiórek kokosowych
- 1,5 łyżki mąki pszennej (- 20 g)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem brzoskwiniowy do ciasta orzechowa kora
- 200 ml syropu z brzoskwiń (- z puszki)
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru (- lub do smaku)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru – na pół litra mleka)
- 150 g masła (miękkiego – w temperaturze pokojowej)
składniki na nasączenie ciasta
- 2-3 łyżki syropu z brzoskwiń
- ok 240 ml wody
dodatkowe składniki do ciasta orzechowa kora
- około 300 g brzoskwiń z puszki (- pokrojonych w plasterki)
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt bakaliowy do ciasta kora orzechowa
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste i białe.4 białka, 100 g cukru
- Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Zmieszaj razem mielone orzechy, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia.100 g orzechów, 50 g wiórek kokosowych, 1,5 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj suche składniki do piany i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw bez papieru i bez smarowania.
- Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut.
- Po upieczeniu biszkopt przestudź i przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić budyniowy krem brzoskwiniowy do ciasta
- W rondelku podgrzej syrop z brzoskwiń z cukrem.200 ml syropu z brzoskwiń, 2 łyżki cukru
- Budyń wymieszaj z wodą, przelej do rondelka z syropem i gotuj ciągle mieszając, aż budyń będzie gęsty.100 ml wody, 1 opakowanie budyniu waniliowego
- Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do ostudzenia (w temperaturze pokojowej).
- Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż stanie się puszyste i prawie białe.150 g masła
- Wtedy dodawaj po łyżce ostudzony budyń i miksuj do połączenia.
Ciasto kora orzechowa – złożenie
- Przełóż dolny blat ciasta do foremki.
- Nasącz go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą.2-3 łyżki syropu z brzoskwiń, ok 240 ml wody
- Wyłóż krem brzoskwiniowy i wyrównaj powierzchnię.
- Nałóż drugi blat ciasta i nasącz go z wierzchu.
- Ułóż na górze pokrojone w plastry brzoskwinie.około 300 g brzoskwiń z puszki
- Schowaj ciasto do lodówki na czas przygotowania galaretki.
- Galaretkę brzoskwiniową przygotuj wg przepisu na opakowaniu – gdy galaretka zacznie tężeć (będzie gęstsza) wylej ją na brzoskwinie.1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- Ciasto schłodź w lodówce, tak aby galaretka zupełnie stężała.
- Ciasto wyjmij z lodówki mniej więcej godzinę przed podaniem, tak aby krem budyniowy zmiękł.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto orzechowa kora – uwagi
Dziś u mnie bardzo fajne, jesienne ciasto kora orzechowa.
Nie do końca rozumiem skąd ta „kora” w nazwie, ale czepiać się nie będę :)
Ogólnie wszędzie, gdzie widziałam to ciasto, to był jeden i ten sam przepis, który oryginalnie można przypisać do siostry Anastazji.
To ciasto, to bakaliowe ciasto bakaliowe z mielonymi orzechami, krem budyniowy na maśle, brzoskwinie w galaretce i delicje brzoskwiniowe. Delicje są włożone w środek kremu.
Ja przygotowałam swoją wersję tego ciasta. Przede wszystkim zrobiłam go w mniejszej foremce (u mnie to foremka o wielkości 24/24 cm, ale może też być 20/30 cm). Do ciasta nie dodawałam rodzynek, bo moja rodzina ich nie lubi i zrezygnowałam z delicji, aby nie dodawać zbędnych wg mnie kalorii. Jeśli chcecie, to możecie dodać w swoim cieście rodzynki i ciastka.
Jak zrobić ciasto kora orzechowa – wskazówki
Jeśli przygotowania podzielicie na etapy, to przygotowanie ciasta nie powinno wam sprawić żadnych problemów.
Zacznijcie od przygotowania orzechowego biszkopta.
Ja tu użyłam mielone orzechy laskowe (kupiłam takie zmielone w sklepie), możecie też użyć mielone orzechy włoskie. Poza orzechami będziecie jeszcze potrzebować wiórki kokosowe. W wielu przepisach do ciasta bakaliowego dodawane są również rodzynki. Jeśli je lubicie, to oczywiście też możecie je dodać – weźcie ich około 50 g – możecie je lekko posiekać.
Ciasto robimy jak tradycyjny biszkopt – miksujemy białka z cukrem, potem dodajemy żółtka i na koniec suche składniki. Biszkopt po upieczeniu studzimy, a potem przekrajamy na dwa blaty.
Jak zrobić brzoskwiniowy kremem budyniowy?
Aby uzyskać smak brzoskwiniowy wykorzystujemy syrop z brzoskwiń z puszki.
Odlewamy go 200 ml (niepełną szklankę) i podgrzewamy z cukrem. Budyń waniliowy zamiast w mleku rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do syropu – gotujemy aż zgęstnieje. Tak przygotowany budyń brzoskwiniowy studzimy w temperaturze pokojowej. Budyń nie może być mocno zimny (jak z lodówki) przed dodaniem go do masła.
Miękkie masło musicie porządnie zmiksować przed dodaniem budyniu – ja go miksuję około 10 minut – aż robi się prawie białe i dopiero wtedy dodaję po łyżce budyń.
Jeśli macie ochotę (i nie używacie delicji), to możecie 2-3 połówki brzoskwiń z puszki pokroić w drobną kostkę, dodać do kremu budyniowego i wymieszać łopatką – będzie jeszcze bardziej brzoskwiniowy i będzie ładnie wyglądał przy krojeniu ciasta.
Na koniec na ciasto wykładamy pokrojone w plastry brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową. Galaretka musi być gęstniejąca, bo jeśli będzie płynna, to spłynie na dno foremki – możecie mi wierzyć na słowo :)
Tak przygotowane ciasto orzechowe chowamy do lodówki do stężenia. Dobrze też, aby postało ono przez noc w lodówce, wtedy smaki się ze sobą lepiej przegryzą.
Polecam wam wyjąć ciasto z lodówki z godzinę wcześniej przed podaniem. Wtedy krem budyniowy zmięknie i ciasto będzie smaczniejsze do jedzenia.
Mam nadzieję, że ciasto kora orzechowa w moim wydaniu wam zasmakuje i skorzystacie z mojego przepisu :)
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem – znajdziecie tam wiele smakowitych ciast.
Ps.
Gorąco polecam Wam moją książkę ze słodkimi wypiekami – „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto przepisów na domowe słodkości – ciastka, babeczki, ciasta i torty. Książkę kupicie z moją dedykacją w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)
Polecane przepisy na ciasta z kremem na różne okazje
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta z kremem, które będą idealne na różne okazje, święta i na weekend do kawy. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kora orzechowa ciasto przepis
Przygotujcie razem ze mną ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym i brzoskwiniami w galaretce. To pyszne ciasto warstwowe z blaszki zasmakuje każdemu. Fajny biszkopt bakaliowy zrobiony z mielonych orzechów i wiórek kokosowych przełożony jest lekkim kremem budyniowym zmiksowanym z masłem, a do tego jak wisienka na torcie brzoskwinie z puszki i galaretka brzoskwiniowa. Ciasto dzięki temu przepięknie się prezentuje i smakuje znakomicie. To idealne ciasto na imprezę - bo to ciasto na dużą blachę i dużo porcji. Na pewno wystarczy dla wszystkich gości. A ciasto z galaretką to chyba ulubione ciasto Polaków, więc jestem przekonana, że zniknie migiem.
Jak zrobić ciasto orzechowe z kremem?
Zobaczcie mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić biszkopt orzechowy do ciasta z kremem. Przygotujcie budyń brzoskwiniowy i zmiksujcie go z miękkim masłem, tak aby otrzymać orzeźwiający krem budyniowy, którym przełożycie blaty biszkopta. Na koniec to co lubimy najbardziej - owoce i galaretka. Ciasto orzechowa kora to doskonałe połączenie smaków i tekstur. Przygotujcie je na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc. Ale równie dobrze sprawdzi się jako ciasto na słodki stół na różne rodzinne uroczystości. Spróbujcie koniecznie! Sprawdźcie również inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe oraz moje wypieki z brzoskwiniamihttps://wypiekibeaty.com.pl/skladniki/brzoskwinie
.