Przepis na ciasto orzechowa kora z kremem brzoskwiniowym i orzechowym ciastem
Przygotujcie razem ze mną moją wersję bardzo popularnego ciasta. Ciasto kora orzechowa to lekki biszkopt bakaliowy zrobiony z mielonych orzechów i kokosowych wiórek przełożony kremem brzoskwiniowym. Na koniec ciasto udekorowane jest pokrojonymi brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową. To ciasto przekładane smakuje wybornie i będzie doskonałe zarówno na weekend do kawy jak i na święta. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ciasto orzechowe z kremem.
Spis treści
Ciasto kora orzechowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne kremowe ciasta z owocami i galaretką, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto kora orzechowa przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt bakaliowy
- 4 białka (- z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 100 g orzechów (mielonych – np. laskowe lub włoskie)
- 50 g wiórek kokosowych
- 1,5 łyżki mąki pszennej (- 20 g)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem brzoskwiniowy do ciasta orzechowa kora
- 200 ml syropu z brzoskwiń (- z puszki)
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru (- lub do smaku)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru – na pół litra mleka)
- 150 g masła (miękkiego – w temperaturze pokojowej)
składniki na nasączenie ciasta
- 2-3 łyżki syropu z brzoskwiń
- ok 240 ml wody
dodatkowe składniki do ciasta orzechowa kora
- około 300 g brzoskwiń z puszki (- pokrojonych w plasterki)
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt bakaliowy do ciasta kora orzechowa
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą gęste i białe.4 białka, 100 g cukru
- Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj.4 żółtka
- Zmieszaj razem mielone orzechy, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia.100 g orzechów, 50 g wiórek kokosowych, 1,5 łyżki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj suche składniki do piany i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki pozostaw bez papieru i bez smarowania.
- Wyłóż ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (tryb góra/dół) przez około 30-35 minut.
- Po upieczeniu biszkopt przestudź i przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić budyniowy krem brzoskwiniowy do ciasta
- W rondelku podgrzej syrop z brzoskwiń z cukrem.200 ml syropu z brzoskwiń, 2 łyżki cukru
- Budyń wymieszaj z wodą, przelej do rondelka z syropem i gotuj ciągle mieszając, aż budyń będzie gęsty.100 ml wody, 1 opakowanie budyniu waniliowego
- Gotowy budyń przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do ostudzenia (w temperaturze pokojowej).
- Miękkie masło przełóż do misy miksera i miksuj na wysokich obrotach przez około 10 minut – aż stanie się puszyste i prawie białe.150 g masła
- Wtedy dodawaj po łyżce ostudzony budyń i miksuj do połączenia.
Ciasto kora orzechowa – złożenie
- Przełóż dolny blat ciasta do foremki.
- Nasącz go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą.2-3 łyżki syropu z brzoskwiń, ok 240 ml wody
- Wyłóż krem brzoskwiniowy i wyrównaj powierzchnię.
- Nałóż drugi blat ciasta i nasącz go z wierzchu.
- Ułóż na górze pokrojone w plastry brzoskwinie.około 300 g brzoskwiń z puszki
- Schowaj ciasto do lodówki na czas przygotowania galaretki.
- Galaretkę brzoskwiniową przygotuj wg przepisu na opakowaniu – gdy galaretka zacznie tężeć (będzie gęstsza) wylej ją na brzoskwinie.1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- Ciasto schłodź w lodówce, tak aby galaretka zupełnie stężała.
- Ciasto wyjmij z lodówki mniej więcej godzinę przed podaniem, tak aby krem budyniowy zmiękł.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto orzechowa kora – uwagi
Dziś u mnie bardzo fajne, jesienne ciasto kora orzechowa.
Nie do końca rozumiem skąd ta „kora” w nazwie, ale czepiać się nie będę :)
Ogólnie wszędzie, gdzie widziałam to ciasto, to był jeden i ten sam przepis, który oryginalnie można przypisać do siostry Anastazji.
To ciasto, to bakaliowe ciasto bakaliowe z mielonymi orzechami, krem budyniowy na maśle, brzoskwinie w galaretce i delicje brzoskwiniowe. Delicje są włożone w środek kremu.
Ja przygotowałam swoją wersję tego ciasta. Przede wszystkim zrobiłam go w mniejszej foremce (u mnie to foremka o wielkości 24/24 cm, ale może też być 20/30 cm). Do ciasta nie dodawałam rodzynek, bo moja rodzina ich nie lubi i zrezygnowałam z delicji, aby nie dodawać zbędnych wg mnie kalorii. Jeśli chcecie, to możecie dodać w swoim cieście rodzynki i ciastka.
Jak zrobić ciasto kora orzechowa – wskazówki
Jeśli przygotowania podzielicie na etapy, to przygotowanie ciasta nie powinno wam sprawić żadnych problemów.
Zacznijcie od przygotowania orzechowego biszkopta.
Ja tu użyłam mielone orzechy laskowe (kupiłam takie zmielone w sklepie), możecie też użyć mielone orzechy włoskie. Poza orzechami będziecie jeszcze potrzebować wiórki kokosowe. W wielu przepisach do ciasta bakaliowego dodawane są również rodzynki. Jeśli je lubicie, to oczywiście też możecie je dodać – weźcie ich około 50 g – możecie je lekko posiekać.
Ciasto robimy jak tradycyjny biszkopt – miksujemy białka z cukrem, potem dodajemy żółtka i na koniec suche składniki. Biszkopt po upieczeniu studzimy, a potem przekrajamy na dwa blaty.
Jak zrobić brzoskwiniowy kremem budyniowy?
Aby uzyskać smak brzoskwiniowy wykorzystujemy syrop z brzoskwiń z puszki.
Odlewamy go 200 ml (niepełną szklankę) i podgrzewamy z cukrem. Budyń waniliowy zamiast w mleku rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do syropu – gotujemy aż zgęstnieje. Tak przygotowany budyń brzoskwiniowy studzimy w temperaturze pokojowej. Budyń nie może być mocno zimny (jak z lodówki) przed dodaniem go do masła.
Miękkie masło musicie porządnie zmiksować przed dodaniem budyniu – ja go miksuję około 10 minut – aż robi się prawie białe i dopiero wtedy dodaję po łyżce budyń.
Jeśli macie ochotę (i nie używacie delicji), to możecie 2-3 połówki brzoskwiń z puszki pokroić w drobną kostkę, dodać do kremu budyniowego i wymieszać łopatką – będzie jeszcze bardziej brzoskwiniowy i będzie ładnie wyglądał przy krojeniu ciasta.
Na koniec na ciasto wykładamy pokrojone w plastry brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową. Galaretka musi być gęstniejąca, bo jeśli będzie płynna, to spłynie na dno foremki – możecie mi wierzyć na słowo :)
Tak przygotowane ciasto orzechowe chowamy do lodówki do stężenia. Dobrze też, aby postało ono przez noc w lodówce, wtedy smaki się ze sobą lepiej przegryzą.
Polecam wam wyjąć ciasto z lodówki z godzinę wcześniej przed podaniem. Wtedy krem budyniowy zmięknie i ciasto będzie smaczniejsze do jedzenia.
Mam nadzieję, że ciasto kora orzechowa w moim wydaniu wam zasmakuje i skorzystacie z mojego przepisu :)
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z kremem – znajdziecie tam wiele smakowitych ciast.
Ps.
Gorąco polecam Wam moją książkę ze słodkimi wypiekami – „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto przepisów na domowe słodkości – ciastka, babeczki, ciasta i torty. Książkę kupicie z moją dedykacją w moim sklepie – serdecznie zapraszam :)
Polecane przepisy na ciasta z kremem na różne okazje
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i piękne ciasta z kremem, które będą idealne na różne okazje, święta i na weekend do kawy. Tutaj polecam takie trzy przepisy: