Ciasto maczek w adwokacie
Przepis na makowiec na biszkopcie z kremem budyniowym i adwokatem
Dziś u mnie bardzo fajne ciasto maczek w adwokacie, czyli lekkie ciasto biszkoptowe z makiem i kremem adwokatowym. Za tą nieco tajemniczą nazwą kryje się świetne warstwowe ciasto składające się z puszystego biszkopta, warstwy makowej oraz lekkiego kremu budyniowego z dodatkiem adwokata. Ciasto jest na dużą blachę, więc świetnie się sprawdzi na różne imprezy i święta. Ja polecam taki makowiec z kremem na Sylwestra. Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i zobaczcie jak zrobić to pyszne ciasto.
Spis treści
Ciasto maczek w adwokacie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie ciasta z kremem i makowce, to koniecznie wypróbuj to połączenie smaków.
Ciasto maczek w adwokacie przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na biszkopt
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 100 g mąki pszennej (- 2/3 szklanki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
składniki na warstwę makową
- 200 g maku mielonego
- 200 ml mleka (gorącego)
- 70 g cukru pudru (- 1/2 szklanki)
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- aromat migdałowy (- opcjonalnie)
składniki na krem budyniowy z adwokatem
- 500 ml mleka (- użyłam 1,5%)
- 1 opakowanie budyniu (waniliowego lub śmietankowego – na pół litra mleka (bez cukru))
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru (- 60 g)
- 200 g masła (miękkiego)
- 60 ml adwokata (- 1/4 szklanki)
- ok 50 g płatków migdałowych
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt
- Białka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.4 białka, 100 g cukru
- W tym czasie przesiej przez sitko obydwie mąki.100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i lekko wymieszaj.4 żółtka
- Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
- Piecz biszkopt z piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź i potem przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić mak do ciasta
- Mak mielony zalej gorącym mlekiem i wymieszaj.200 g maku mielonego, 200 ml mleka
- Dodaj cukier puder – wymieszaj i odstaw do lekkiego ostudzenia.70 g cukru pudru
- Jajka sparz gorącą wodą i dodaj do maku – wymieszaj łyżką.2 jajka
- Możesz teraz dodać do smaku trochę ulubionego aromatu – np. migdałowego, czy też pomarańczowego.aromat migdałowy
Jak zrobić krem budyniowy
- Z mleka odlej mniej więcej pół szklanki, a resztę wstaw do gotowania.500 ml mleka
- W odlanym mleku wymieszaj budyń, cukier i mąkę.1 opakowanie budyniu, 1 łyżka mąki pszennej, 4 łyżki cukru
- Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż powstanie gęsty budyń.
- Zdejmij garnek z ognia, przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i zostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
- Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach, aż zrobi się jasne i puszyste – zwykle miksuję masło około 10 minut.200 g masła
- Do masła dodaj po łyżce ostudzony budyń i miksuj do połączenia.
- Na koniec dodaj adwokat i krótko zmiksuj.60 ml adwokata
wykończenie ciasta
- W formie umieść dolny blat biszkopta i jeśli lubisz nasącz go trochę (ja nasączyłam go wodą lekko osłodzoną cukrem i z dodatkiem kilku kropel olejku migdałowego).
- Na biszkopt wyłóż masę makową.
- Na mak wyłóż mniej więcej 2/3 kremu budyniowego.
- Połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go i posmaruj odłożonym kremem.
- Na koniec ciasto posyp płatkami migdałowymi.ok 50 g płatków migdałowych
- Ciasto można w zasadzie od razu podać. Może stać na zewnątrz jeśli nie jest za gorąco.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Makowiec na biszkopcie z kremem budyniowym- uwagi
Kiedyś moja mama Co święta robiła makowiec na biszkopcie.
Był to biszkopt przekrojony na dwa blaty, między nie nakładało się mnóstwo masy makowej i jeszcze trochę na wierzch. A na to polewa czekoladowa – mniam.
Już całe wieki nie jadłam makowca w takim wydaniu i koniecznie muszę u mamy poszukać przepis na niego :)
Na razie mam za to przepis na ciasto biszkoptowe z makiem i kremem z dodatkiem adwokata (ajerkoniaku).
Ciasto wyszło przepyszne i mogę je polecić bez wyrzutów sumienia.
Jeśli obawiacie się tego adwokata, to nie ma co. Użyłam go tu zaledwie 1/4 szklanki na całe duże ciasto – nadał on tylko fajny smaczek kremowi budyniowemu, a ilość „procentów” wyszła znikoma.
Ciasto maczek w adwokacie jest na sporą blaszkę – taką 24/24 cm albo około 20/30 cm, więc możecie go pokroić na sporo porcji.
Świetnie się sprawdzi na Sylwestrowej imprezie, na święta, czy też różne rodzinne okazje.
Jak zrobić makowiec na biszkopcie z kremem ajerkoniakowym – wskazówki
Zacznijcie od upieczenia biszkopta. Ja upiekłam go z 4 jajek, tak aby móc go przekroić na dwa blaty. Niestety troszkę nierówno go przekroiłam i dolny blat był znacznie gruszy od górnego. Na szczęście w smaku to nie miało żadnego znaczenia.
Ja swój biszkopt dodatkowo lekko nasączyłam osłodzoną wodą z dodatkiem kilku kropel migdałowego aromatu. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, to możecie zamiast aromatu dodać trochę likieru amaretto.
Gdy biszkopt stygnie po pieczeniu przygotujcie budyń do kremu z adwokatem.
Ja go zrobiłam z budyniu waniliowego w proszku – użyłam taki bez cukru na 500 ml mleka (moje opakowanie miało 40 g). Jeśli macie budyń z cukrem, to nie dodawajcie cukru z przepisu, albo dajcie go mniej.
Gotowy budyń przykryjcie z wierzchu folią spożywczą, aby nie utworzyła się na nim twarda skorupka. Ostudźcie go w temperaturze pokojowej, aby móc go bezpiecznie dodać do masła.
Jak zrobić krem budyniowy z masłem?
Masło na krem musi być miękkie i w temperaturze pokojowej. Przekładacie go do miski i miksujecie na wysokich obrotach przez około 10 minut. Wtedy możecie zacząć dodawać po łyżce ostudzony budyń (w temperaturze pokojowej). Na koniec dodajecie adwokata i miksujecie tylko do połączenia składników.
Co zrobić jeśli mimo zachowania ostrożności krem się zwarzy?
Ja w takiej sytuacji polecam podgrzać w garnku trochę wody, miskę z kremem ustawić nad taką gotującą się wodą i miksować aż krem się ogrzeje i stanie się ponownie gładki. Zwykle trwa to kilka minut.
Jak przygotować mak do makowca?
Aby sobie ułatwić pracę skorzystałam tu z mielonego maku. Taki mak już zmielony wystarczy zalać gorącym mlekiem i odstawić na kilkanaście minut. Wtedy możecie dodać do niego jajka. Jeśli nie macie mielonego maku, to mak w ziarenkach wsypcie do garnka i zalejcie wrzącą wodą, tak aby go przykryła. Gotujcie mak około 30 minut. Po ugotowaniu odsączcie go, lekko ostudźcie i następnie zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Jeśli nie macie czasu to ostatecznie możecie użyć gotową masę makową z puszki. Wyłóżcie ją na biszkopt, a na nią krem budyniowy z ajerkoniakiem.
Mam nadzieję, że moje ciasto maczek w adwokacie zasmakuje Wam tak bardzo jak mi i będziecie często korzystać z tego przepisu :)
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z makiem – znajdziecie tu wiele pysznych propozycji.
Ps.
Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” z moimi przepisami na babeczki, ciasteczka, ciasta i torty na każdą okazję i dla każdego :)
Książkę z moją dedykacją możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.
Polecane przepisy na ciasta z makiem
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Makowiec na biszkopcie z kremem przepis
Zapraszam na wilgotny makowiec na biszkopcie przełożony kremem budyniowym z ajerkoniakiem. To cudowne i proste ciasto warstwowe jest pyszne i do tego ma w sumie stosunkowo mało kalorii. Smaki w tym cieście wspaniale ze sobą współgrają i się wzajemnie uzupełniają. Wyrazista warstwa makowa zatopiona jest w puszystym kremie adwokatowym, a całość podana na lekkim biszkopcie delikatnie nasączonym wodą z aromatem migdałowym. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i przygotujcie ciasto na Sylwestra albo inną imprezę.
Przepis na biszkopt z makiem
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku ze zdjęciami w trakcie przygotowania i zobaczcie jak proste jest to ciasto. A do tego smakuje tak wybornie, że nikt się mu nie oprze. Zobaczcie jak zrobić krem budyniowy z ajerkoniakiem oraz jak zrobić mak do makowca. Przeczytajcie również moje uwagi do przygotowania ciasta i zobaczcie jak możecie sobie ułatwić pracę nad nim. Z moimi wskazówkami i dokładnym opisem przygotowania na pewno wszystko pójdzie wam jak z płatka!
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z kremem idealne na święta i różne okoliczności.