Ciasto maczek w adwokacie

Zaktualizowany: 2024 17 kwietnia
ciasto maczek w adwokacie

Przepis na makowiec na biszkopcie z kremem budyniowym i adwokatem

Dziś u mnie bardzo fajne ciasto maczek w adwokacie, czyli lekkie ciasto biszkoptowe z makiem i kremem adwokatowym. Za tą nieco tajemniczą nazwą kryje się świetne warstwowe ciasto składające się z puszystego biszkopta, warstwy makowej oraz lekkiego kremu budyniowego z dodatkiem adwokata. Ciasto jest na dużą blachę, więc świetnie się sprawdzi na różne imprezy i święta. Ja polecam taki makowiec z kremem na Sylwestra. Zobaczcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku i zobaczcie jak zrobić to pyszne ciasto.

ciasto z makiem i kremem budyniowym

Ciasto maczek w adwokacie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie ciasta z kremem i makowce, to koniecznie wypróbuj to połączenie smaków.

ciasto maczek w adwokacie

Ciasto maczek w adwokacie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciasto biszkoptowe z makiem i kremem budyniowym z dodatkiem adwokata.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
3 hours
Czas całkowity 4 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 254 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm albo 24/24 cm.
Składniki

składniki na biszkopt

składniki na warstwę makową

  • 200 g maku mielonego
  • 200 ml mleka (gorącego)
  • 70 g cukru pudru (- 1/2 szklanki)
  • 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
  • aromat migdałowy (- opcjonalnie)

składniki na krem budyniowy z adwokatem

  • 500 ml mleka (- użyłam 1,5%)
  • 1 opakowanie budyniu (waniliowego lub śmietankowego – na pół litra mleka (bez cukru))
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru (- 60 g)
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 60 ml adwokata (- 1/4 szklanki)
  • ok 50 g płatków migdałowych
Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt

  • Białka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
    4 białka, 100 g cukru
    jak zrobić biszkopt
  • W tym czasie przesiej przez sitko obydwie mąki.
    100 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    jak przesiać mąkę do ciasta
  • Do białek dodaj żółtka i lekko wymieszaj.
    4 żółtka
    dodawanie żółtek do biszkopta
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
    dodawanie mąki do ciasta na biszkopt
  • Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
    biszkopt gotowy do pieczenia
  • Piecz biszkopt z piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź i potem przekrój na dwa blaty.
    jak przekroić biszkopt na dwa blaty

Jak zrobić mak do ciasta

  • Mak mielony zalej gorącym mlekiem i wymieszaj.
    200 g maku mielonego, 200 ml mleka
    zalewanie maku gorącym mlekiem
  • Dodaj cukier puder – wymieszaj i odstaw do lekkiego ostudzenia.
    70 g cukru pudru
    mak z cukrem pudrem
  • Jajka sparz gorącą wodą i dodaj do maku – wymieszaj łyżką.
    2 jajka
    jak zrobić masę makową do ciasta na biszkopcie
  • Możesz teraz dodać do smaku trochę ulubionego aromatu – np. migdałowego, czy też pomarańczowego.
    aromat migdałowy

Jak zrobić krem budyniowy

  • Z mleka odlej mniej więcej pół szklanki, a resztę wstaw do gotowania.
    500 ml mleka
  • W odlanym mleku wymieszaj budyń, cukier i mąkę.
    1 opakowanie budyniu, 1 łyżka mąki pszennej, 4 łyżki cukru
    jak zrobić budyń
  • Dodaj mieszaninę do mleka i mieszaj aż powstanie gęsty budyń.
  • Zdejmij garnek z ognia, przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i zostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
    jak ostudzić budyń do kremu z masłem
  • Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach, aż zrobi się jasne i puszyste – zwykle miksuję masło około 10 minut.
    200 g masła
  • Do masła dodaj po łyżce ostudzony budyń i miksuj do połączenia.
    jak przygotować krem budyniowy z masłem
  • Na koniec dodaj adwokat i krótko zmiksuj.
    60 ml adwokata
    ciasto maczek w adwokacie przygotowania 8

wykończenie ciasta

  • W formie umieść dolny blat biszkopta i jeśli lubisz nasącz go trochę (ja nasączyłam go wodą lekko osłodzoną cukrem i z dodatkiem kilku kropel olejku migdałowego).
  • Na biszkopt wyłóż masę makową.
    wykładanie masy makowej na biszkopt
  • Na mak wyłóż mniej więcej 2/3 kremu budyniowego.
    krem budyniowy na warstwie makowej
  • Połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go i posmaruj odłożonym kremem.
    przygotowanie ciasta z kremem budyniowym
  • Na koniec ciasto posyp płatkami migdałowymi.
    ok 50 g płatków migdałowych
  • Ciasto można w zasadzie od razu podać. Może stać na zewnątrz jeśli nie jest za gorąco.
Notatki
Jeśli używasz mak w ziarenkach, to zalej go gorącą wodą i gotuj przez około 30 minut. Odcedź go, ostudź, a następnie zmiel dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa. Nie musisz go już zalewać gorącym mlekiem. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 254kcalWeglowodany: 20gBiałko: 7gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe biszkopt z makiem, makowiec z biszkoptem, makowiec z kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
makowiec na święta z migdałami i ajerkoniakiem

Makowiec na biszkopcie z kremem budyniowym- uwagi

Kiedyś moja mama Co święta robiła makowiec na biszkopcie.

Był to biszkopt przekrojony na dwa blaty, między nie nakładało się mnóstwo masy makowej i jeszcze trochę na wierzch. A na to polewa czekoladowa – mniam.

Już całe wieki nie jadłam makowca w takim wydaniu i koniecznie muszę u mamy poszukać przepis na niego :)

Na razie mam za to przepis na ciasto biszkoptowe z makiem i kremem z dodatkiem adwokata (ajerkoniaku).

Ciasto wyszło przepyszne i mogę je polecić bez wyrzutów sumienia.

Jeśli obawiacie się tego adwokata, to nie ma co. Użyłam go tu zaledwie 1/4 szklanki na całe duże ciasto – nadał on tylko fajny smaczek kremowi budyniowemu, a ilość „procentów” wyszła znikoma.

Ciasto maczek w adwokacie jest na sporą blaszkę – taką 24/24 cm albo około 20/30 cm, więc możecie go pokroić na sporo porcji.

Świetnie się sprawdzi na Sylwestrowej imprezie, na święta, czy też różne rodzinne okazje.

ciasto z makiem i ajerkoniakiem

Jak zrobić makowiec na biszkopcie z kremem ajerkoniakowym – wskazówki

Zacznijcie od upieczenia biszkopta. Ja upiekłam go z 4 jajek, tak aby móc go przekroić na dwa blaty. Niestety troszkę nierówno go przekroiłam i dolny blat był znacznie gruszy od górnego. Na szczęście w smaku to nie miało żadnego znaczenia.

Ja swój biszkopt dodatkowo lekko nasączyłam osłodzoną wodą z dodatkiem kilku kropel migdałowego aromatu. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, to możecie zamiast aromatu dodać trochę likieru amaretto.

Gdy biszkopt stygnie po pieczeniu przygotujcie budyń do kremu z adwokatem.

Ja go zrobiłam z budyniu waniliowego w proszku – użyłam taki bez cukru na 500 ml mleka (moje opakowanie miało 40 g). Jeśli macie budyń z cukrem, to nie dodawajcie cukru z przepisu, albo dajcie go mniej.

Gotowy budyń przykryjcie z wierzchu folią spożywczą, aby nie utworzyła się na nim twarda skorupka. Ostudźcie go w temperaturze pokojowej, aby móc go bezpiecznie dodać do masła.

makowiec na biszkopcie z ajerkoniakiem i kremem budyniowym

Jak zrobić krem budyniowy z masłem?

Masło na krem musi być miękkie i w temperaturze pokojowej. Przekładacie go do miski i miksujecie na wysokich obrotach przez około 10 minut. Wtedy możecie zacząć dodawać po łyżce ostudzony budyń (w temperaturze pokojowej). Na koniec dodajecie adwokata i miksujecie tylko do połączenia składników.

Co zrobić jeśli mimo zachowania ostrożności krem się zwarzy?

Ja w takiej sytuacji polecam podgrzać w garnku trochę wody, miskę z kremem ustawić nad taką gotującą się wodą i miksować aż krem się ogrzeje i stanie się ponownie gładki. Zwykle trwa to kilka minut.

ciasto makowiec z ajerkoniakiem

Jak przygotować mak do makowca?

Aby sobie ułatwić pracę skorzystałam tu z mielonego maku. Taki mak już zmielony wystarczy zalać gorącym mlekiem i odstawić na kilkanaście minut. Wtedy możecie dodać do niego jajka. Jeśli nie macie mielonego maku, to mak w ziarenkach wsypcie do garnka i zalejcie wrzącą wodą, tak aby go przykryła. Gotujcie mak około 30 minut. Po ugotowaniu odsączcie go, lekko ostudźcie i następnie zmielcie dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Jeśli nie macie czasu to ostatecznie możecie użyć gotową masę makową z puszki. Wyłóżcie ją na biszkopt, a na nią krem budyniowy z ajerkoniakiem.

Mam nadzieję, że moje ciasto maczek w adwokacie zasmakuje Wam tak bardzo jak mi i będziecie często korzystać z tego przepisu :)

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z makiem – znajdziecie tu wiele pysznych propozycji.

Ps.

Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” z moimi przepisami na babeczki, ciasteczka, ciasta i torty na każdą okazję i dla każdego :)

Książkę z moją dedykacją możecie kupić w moim sklepie – serdecznie zapraszam.

makowiec z kremem budyniowym i ajerkoniakiem

Polecane przepisy na ciasta z makiem

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2022 30 grudnia

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy